Lista completă a alimentelor care se vor ieftini de la 1 august 2023. Prețul a 14 alimente de bază va fi mai mic în doar câteva zile, dar ieftinirea va avea loc pentru o perioadă limitată. Surse din guvern precizează că ieftinirea va fi cu cel mult 20%.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!
Scumpirile nu se vor aplica produselor premium și vizează doar o parte din categoriile de alimente de bază. Executivul ia în calcul reducerea prețului la alimentele de bază, ieftinirea urmând să fie de cel mult 20% și aplicată începând cu data de 1 august 2023.
Lista celor 14 alimente de bază al căror preț se va ieftini
Măsura se va aplica pentru o perioadă de trei luni, printr-o Ordonanță de Urgență. În perioada următoare, urmează să scadă prețul următoarelor alimente:
1. pâine albă simplă întreagă, cu gramaj cuprins între 300-500 de grame, fără specialități,
2. lapte de vacă proaspăt, la un 1 Litru, grăsime 1,5%,
3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac,
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu un gramaj de cel mult 200 de grame,
5. Făină albă de grâu 000, 1 Kg,
6. Mălai standard 1 kg,
7. Ouă de găină de calibrul M 10 bucăți,
8. Ulei de floarea-soarelui 1L,
9. Carne proaspătă de pui,
10. Carne proaspătă porc,
11. Legume proaspete vrac,
12. Fructe proaspete vrac,
13. Cartofi proaspeți vrac,
14. Zahăr alb tos 1 kg.
Citește și:Mirela de la Insula Iubirii se căsătorește religios cu alesul inimii. Când va avea loc nunta
Prețurile se vor ieftini începând cu data de 1 august 2023
Agenția Națională de Administrate Fiscală va efectua mai multe controale, pentru a verifica fișele de cost. Proiectul de Ordonanță de Urgență, care are scopul de a reduce prețul alimentelor de bază, urmează să fie pus, astăzi, 28 iulie, în transparență decizională, pe site-ul Ministerului Agriculturii, conform unor surse din Guvern.
Potrivit prevederilor, ordonanța urmează să includă reducerea adaosurilor comerciale cu până la 20% la procesatori și cu același procent la retaileri. În momentul de față, adaosul comercial poate ajunge chiar și până la 45%.
Nicolae Ciucă, președintele Senatului, este de părere că soluția se va putea aplica, doar dacă se va purta o discuție cu toate persoanele implicate în acest proces, atât cele din lanțul de producție, cât și retailerii, potrivit kanald.ro.
Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Comercianților Mici și Mijlociii, susține că măsura este neclară și nu știu cum ar trebui să o aplice: „Ideea e bună, dar noi nu înțelegem cum să aplicăm, să vină cu norma clară, pentru că noi punem adaosul și apoi calculăm costurile, de exemplu luăm laptele cu 6 lei, punem un adaos până la 7 lei, din leul ăla trebuie să plătim după angajați, curent etc.
Ordonanța de urgență o să spună așa: pune toate costurile, după care nu o să mai poți să pui mai mult de 20% adaos. Dar cum fac eu costurile, dacă eu n-am factura de energie electrică din decembrie și până acum?’.