Ludovic Orban a declarat, marți, 24 martie, că a trecut peste perioada de carantină de 14 zile, menționând că este negativ la testul de coronavirus.
Premierul a făcut declarații despre ordonanța militară cu numărul 3, cea care restrânge drepturile de circulație a cetățenilor în limitarea răspândirii virusului COVID-19.
„După cum bine știți, am finalizat perioada de izolare. Am fost testat, diagnosticul este negativ. În toate cele 14 zile cât am stat în izolare, mi-am exercitat atribuțiile de premier și am condus practic activitatea Guvernului și am intervenit pentru luarea măsurilor necesare pentru atingerea obiectivelor din această perioadă', a spus Orban.
Premierul a declarat că Ministerul de Interne urmează să adopte măsurile discutate la întâlnirea cu președintele. Principalele măsuri se referă la restrângerea circulației și a deplasărilor cetățenilor.
„Acționăm în continuare pe câteva linii foarte precise, care urmăresc câteva obiective esențiale: cel mai important obiectiv este să avem grijă de sănătatea și viața semenilor noștri, să reducem cât de mult posibil riscul de contaminare a cetățenilor români. După cum știți, astăzi, am participat, la inițiativa președintelui, la o întâlnire de lucru unde am făcut o evaluare a situației în care ne găsim și am convenit asupra câtorva măsuri care urmează să fie adptate prin ordonanță militară de către MAI cu aprobarea mea ca premier. Toate măsurile pe care le luăm au ca obiectiv reducerea la maxim a riscului de contaminare a cetățenilor români cu acest virus', a declarat prim-ministrul.
Ludovic Orban a declarat că se va impune restricția circulației cetățenilor români de la ora 6 la ora 22. Asta după ce anterior interdicția era de la orele 22 până la 6.
„După cum știți, sunt măsuri de restrângere a circulației, a deplasării cetățenilor români. Dacă până la emiterea ordonanței care va fi prezentată în cursul serii de ministrul de interne interdicția de a ieși din casă a fost valabilă între 22 și 6, după emiterea ordonanței militare 3, vom impune această restricție între orele 6 și 22.
Practic, cetățenii vor avea posibilitatea să iasă din locuințe pentru a se duce la muncă, pentru a își achizționa bunurile necesare pentru viața de zi cu zi, mâncare, medicamente, vor avea posibilitatea de a se duce la analize medicale urgente, care nu pot fi soluționate prin telemedicină și necesită deplasarea pacientului, de asemena, se va permite deplasarea în jurul locuinței pentru mișcare, plimbarea animalelor de companie care sunt (…) deci practic vor exista limitări ale deplasării cetățenilor pe parcursul zilei.
„Am văzut că s-a rostoglit o informație neadevărată privitoare la cetățenii cu vârsta de peste 65 de ani: se știe că cei mai sensibili sunt persoanele în vârstă, de peste 65 de ani. Pentru a îi proteja, se va institui practic această interdicție de a ieși de la domiciliu, dar nu pe toată perioada zilei.
Va exista un interval orar în care pensionarii se vor putea deplasa și ne impunem să le asigurăm servirea exclusivă în magazine, farmacii, pentru persoanele de peste 65 de ani, astfel încât să nu interacționeze cu alți cetățeni, se pot deplasa pentru o plimbare. Modul în care a fost prezentat măsura nu este corect. Ministrul va prezenta măsura în mod corect ca să clarifice situația.
Rog românii să respecte recomandările medicile prin care se pot feri de a fi infectați cu virus sau să îi ferescă pe cei din jur. Toate recomandările, măsurile, trebuie respectate pentru că e mai ușor și mai bine dacă se reușește limitarea răspândirii și reducerea numărului de persoane care să se contamineze cu acest virus.
Un alt obiectiv importat este achiziția de echipamente de protecție, de măști, de combinezoane, de viziere, de ochelari, mănuși, toate echipamentele de protecție. În mod normal, conform legii, ar fi trebuit să existe stocuri strategice care să fie achiziționate din timp pentru a face față unei epidemii și o creștere a consumului de materiale de acest tip. Când am preluat guvernarea, stocurile erau zero, pe 4 februarie am emis ordonanța care să demareze procedurile de achizționare a produselor esențiale pentru protejarea tuturor celor care sunt în instutiții publice, medici și toate celorlalte categorii de personal. La ora actuală, cererea pe piața internațională a crescut exploziv. Facem toate eforturile omenește posibile pentru a achizționa aceste echipamente.
Am avut N contracte, astăzi cu fiecare contract în parte înregistrăm dificultăți foarte mari (..) Facem achizții prin intermediu Ministerului Sănătății cu ajutorul Băncii Mondiale. Am simplificat procedurile la maxim pentru a putea permite producerea în țară. A început producția de măști în țară, urmează să înceapă producția de combinezoane și izolete. Încercăm să sprijinim aceste companii să poată să livreze cantități mai mari.
Al treilea obiectiv important a fost acela de a întări direcțiile de sănătate publică. La ora actuală, față de efectivele inițiale, în DSP a crescut numărul de angajații cu 4000. Am implicat rezidenți, medici școlari, cadre medicale disponibile în spitale care nu sunt în prima linie', a declarat premierul.