Maia Sandu, candidatul proeuropean la funcția de președinte al Republicii Moldova, a câștigat al doilea mandat după turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care au avut loc duminică, 3 noiembrie. După numărarea a mai mult de 99% din voturi, aceasta l-a învins pe contracandidatul pro-rus Alexandr Stoianoglo cu un avans de peste 10% din voturi.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE OCTOMBRIE GRATIS, AICI
Zi istorică în Republica Moldova. Proeuropeana Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale și devine primul politician căruia cetățenii de peste Prut îi încredințează, prin vot direct, două mandate succesive de președinte. Președintele Klaus Iohannis, precum și alți șefi de stat au felicitat-o după victoria în alegeri.
Citește și: Cine este Maia Sandu. A studiat la Harvard, nu este căsătorită și regretă că nu are copii
Maia Sandu a câștigat un nou mandat de președinte al Republicii Moldova
Potrivit datelor centralizate de Comisia Electorală a Republicii Moldova, după numărarea a mai mult de 99% din voturi, Maia Sandu a fost votată de 55,41% dintre alegătorii basarabeni. De cealaltă parte, Alexandr Stoianoglo a primit 44,59%. Inițial, Stoianoglo a avut aproape 4% avans, dar situația s-a răsturnat după numărarea voturilor din diaspora.
La miezul nopții, când rezultatele preliminare indicau că este tot mai aproape de victorie, Maia Sandu a făcut primele declarații pentru a le mulțumi alegătorilor și pentru a transmite un mesaj de unitate.
„Moldova, eşti o învingătoare! Azi, dragi moldoveni, aţi oferit o lecţie de democraţie, demnă de a fi scrisă în manualele de istorie. Azi, voi aţi salvat Moldova', şi-a început Maia Sandu alocuţiunea. „În alegerea noastră pentru un viitor demn nu a pierdut nimeni', a subliniat şefa statului.
Maia Sandu, felicitată după victoria din alegeri. Klaus Iohannis: „Ancorează destinul țării în familia europeană'
Președintele României, Klaus Iohannis, a felicitat-o, luni dimineață, pe Maia Sandu pentru „victoria istorică înregistrată' în alegerile prezidențiale din Republica Moldova.
„Poporul român este alături de cetățenii Republicii Moldova în această reușită, care ancorează ireversibil destinul țării în familia europeană', a scris șeful statului pe rețeaua X, fostă Twitter.
Marcel Ciolacu, premierul României, a transmis duminică noaptea un mesaj de susținere pentru Maia Sandu, după anunțarea rezultatelor parițiale.
„Felicit din toată inima poporul moldovean și o felicit și pe Maia Sandu, pentru o victorie uriașă! Moldovenii din întreaga lume au scris azi istorie. Și-au reconfirmat în fața întregii lumi nu doar curajul, ci și încrederea deplină în viitorul lor european! S-au luptat cu determinare contra unui mecanism infernal pus la punct de Rusia, care a încercat să submineze masiv democrația prin cumpărarea voturilor la scară largă', a scris Ciolacu.
Emmanuel Macron: „Democrația a triumfat'
Victoria Maiei Sandu a stârnit reacții și pe scena politică europeană. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au felicitat-o pentru obținerea celui de-al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova.
Președintele francez a felicitat-o „realegerea sa la conducerea Republicii Moldova', salutând faptul că „democraţia' a „triumfat în faţa tuturor ingerinţelor şi manevrelor'. A mai precizat că „Franţa va continua să fie alături de Republica Moldova în parcursul său european'.
„Este nevoie de un tip rar de forţă pentru a depăşi provocările cu care v-aţi confruntat în aceste alegeri. Sunt fericită să continui să lucrez cu dumneavoastă pentru un viitor european pentru Moldova şi poporul său', a transmis Ursula von der Leyen pe X, fostă Twitter.
Cine este Maia Sandu
Maia Sandu s-a născut pe data de 24 mai 1972, în Risipeni, Moldova. În prezent, ea are vârsta de 52 de ani. Nu este căsătorită, nu are copii, are studii economice și vorbește engleza, rusa și spaniola. Aceasta deține un apartament de două camere în Chișinău și o masină Toyota, cumpărată în anul 2012.
Maia Sandu are trei diplome de studii economice și administrare publică, dintre care una obținută la Harvard, iar între 2010 și 2012 a fost consiliera directorului executiv al Băncii Mondiale. După 2 ani în care a câștigat 10.000 de dolari pe lună la Washington, Maia Sandu s-a întors la Chișinău și a preluat Ministerul Educației.
Implicată în politica de peste Prut din 2012, Maia Sandu a mizat în campania electorală din 2020 pe o platformă anticorupție, promițând scoaterea țării din sărăcie, responsabilizarea autorităților și strângerea legăturilor cu Uniunea Europeană.
Maia Sandu a candidat și la alegerile prezidențiale din 2016, însă a fost învinsă în turul 2 de candidatul pro-rus Igor Dodon, acesta obținând 52,11% din voturi. La 8 iunie 2019, a fost desemnată premier al Republicii Moldova, dar în aceeași zi Curtea Constituțională i-a invalidat numirea ca fiind neconstituțională, declanșând o criză politică peste Prut. Guvernul acesteia a fost demis prin moțiune de cenzură pe 12 noiembrie 2019.
Sursa foto: Hepta