Managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București a vorvit despre tragedia care s-a întâmplat în urmă cu câteva zile, când un pavilion a ars, iar opt persoane și-au pierdut viața, dintre care patru au fost găsite carbonizate.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!
Maria Nițescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș’ din Capitală, a povestit ce s-a întâmplat în noaptea incendiului devastator. Ea a spus că a fost sunată de medicul care era de gardă și că în scurt timp a ajuns la fața locului. A văzut cum pacienții din spital sunt evacuați de către pompieri și și-a văzut colegii privind terifiați la toată scenă. Anchetatorii susțin că incendiul ar fi pornit de la un scurtcircuit.
„La ora 5:10 a sunat telefonul. Era dr. Cătălin Apostolescu, medicul șef de gardă, și mi-a spus: < Maria, incendiu în Pavilionul 5! > . Și acum sunt în stare de șoc…În 15-20 de minute eram în curtea spitalului. Nu cred că voi uita vreodată imaginile cutremurătoare. Toată strada Grozovici era blocată de pompieri, SMURD, ambulanțe.
La fel, curtea spitalului. Când am ajuns, incendiul era deja stins și fuseseră evacuate parterul și etajul I. Personalul de gardă și pompierii evacuau pacienții de la etajele al II-lea și al III-lea cu câte un cărucior, câte o targă, cei mai mulți cu cearșafuri și pături. Coșmar…Dr. Cătălin Apostolescu mi-a explicat că la ora 5:02 a auzit strigăte de ajutor’, povestește Maria Nițescu, potirvit Antena 3.
Managerul de la Matei Balș susține că în spital existau toate condițiile bune de funcționare și tratare a pacienților. Cu toate acestea, Maria Nițescu recunoaște că nu exista sufientă căldură pentru pacienți, și că abia zilele următoare era programată montarea unei centrale proprii pentru încălzirea apei și pentru furnizarea agentului termic în toate saloanele unității medicale.
„În saloane sunt în jur de 20 de grade. Foarte rar 22 de grade. Această temperatură poate fi corespunzătoare pentru o persoană sănătoasă și care se mișcă, însă pentru un pacient cu febră și frisoane reprezintă un disconfort. Pentru că în condițiile utilizării oxigenului în volum atât de mare este interzisă total existența aparatelor electrice de încălzire, am rugat asistentele să le pună pacienților la dispoziție pături, pilote, cearșafuri, tot ce aveau în depozit, astfel încât să se încălzească mai bine’, a mai mărturisit Maria Nițescu.
Citește și: Pepe a plecat în vacanță la munte cu fetițele. Ce vedetă l-a însoțit:„Prietenul la nevoie se cunoaște
Citește și: Pepe și Raluca au stabilit data divorțului.Cu ce rămâne fiecare la partaj
Medicul Adrian Marinescu a spus că centralele vor fi instalate săptămâna aceasta, după incendiul înregistrat la finele săptămânii trecute în urma căruia au murit 8 persoane.
Adrian Marinescu a recunoscut că saloanele erau prost încălzite:
„Nu era o temperatură de confort. Acum, noțiunea de frig sau de suportabil cred că este relativă, depinde de percepție. Noi am încercat în nenumărate rânduri să punem problema în ceea ce privește termoficarea centralizată și, mai mult decât atât, ne-am străduit și chiar cred că vom reuși, în această săptămână să avem un sistem independent cu centrale termice. Lucru care nu a fost deloc ușor, pentru că fiind un sistem pavilionar e destul de grei de realizat. Dar aceste centrale sunt deja luate. Urmează ca în săptămâna aceasta, poate până săptămâna viitoare, să fim independenți.’