Cât de mare este pericolul de infectare cu E.coli, în Marea Neagră. Sfaturile specialiștilor

 Dumba Gabriela
.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa au anunţat, zilele trecute, că testele efectuate arată o concentraţie ridicată de E.coli în Marea Neagră, în staţiunile Mamaia, Eforie Nord şi Năvodari. medicii spun că acest lucru se întâmplă din cauza aglomeraţiei, dar şi a oamenilor care folosesc marea drept toaletă. Cât de mare este, totuși, pericolul de infectare cu E.coli, în Marea Neagră.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Specialiștii în sănătate publică trag un semnal de alarmă și recomandă celor care intră în mare să fie atenți și să nu înghită apa. Scufundările permit apei să intre în nas, lucru ce poate duce la diverse infecții. Mai mult decât atât, după ce oamenii ies din mare, le este recomandat să facă duș, pentru a scăpa de toate bacteriile de pe corpul lor, contactate în timp ce se aflau în mare.

Dr. Adrian Marinescu: „Riscul de infectare cu E.coli este extrem de mic”

Dr. Adrian Marinescu, medic specialist în boli infecţioase, a declarat că riscul de îmbolnăvire pentru turişti este extrem de mic.

„În urmă cu ceva vreme discutam despre riscul de la Marea Neagră, plecând de la Ucraina, vă aduceţi aminte cu vibionul holeric. Nu s-a întâmplat absolut nimic. Măsurătorile şi monitorizarea calităţii apei înseamnă procese care se fac în mod continuu. E logic să fie. La un moment dat există concentraţii mai mari, însă riscul ca de la o concentraţie mai mare în apa mării, care nu e o apă potabilă, să ajungem la boala activă riscul este extrem de mic.

Practic, e improbabil. Sigur că trebuie să fie o monitorizare şi trebuie să fie un calendar pe care să îl facem şi aici vorbim despre DSP şi despre autorităţi, dar nu are nicio legătură cu riscul de îmbolnăvire, iar faptul că cei mici pot, în mod accidental, să vină în contact cu apa la nivel de gură şi nas e un risc extrem de mic. Nu vor concentra atâtea bacterii astfel încât să aibă forma activă.

Părerea mea e în felul următor: nu ar trebui să ne punem problema să ne amânăm vacanţele sau să intrăm cumva într-o teamă fără logică, însă, pe de altă parte, gândiţi-vă că pe litoral sunt foarte multe toxiinfecţii alimentare, iar acestea au crescut cu 50% doar în ultima lună. Nu au nicio legătură cu Marea Neagră, au legătură cu alimentele, cu regulile de igienă.

Citește și: Andreea Marin, despre nunta cu Adrian Brâncoveanu, după 3 căsnicii eșuate: „Nu am nimic împotriva căsătoriei, în pofida nepotrivirilor din viața mea. Există speranță și…’ / EXCLUSIV

Citește și: Florin Ristei, bănuit de infidelitate de logodnica lui, Naomi. Ce mesaje a găsit aceasta: „Era supărată! Se conectase mailul meu pe o tabletă și…'

Şi mai e un aspect. Sper să nu ajungem în punctul în care orice infecţie digestivă pe care o facem să o punem pe seama faptului că am intrat să facem baie în mare pentru că ar fi o mare greşeală. Sigur că vor fi toxiinfecţii alimentare, dar nu de acolo vor pleca. Trebuie să fim prudenţi şi să ne facem vacanţa în mod normal, aşa cum era programat”, a declarat dr. Adrian Marinescu la Antena 3.

Cum pot turiștii să prevină infectarea cu bacteria E. coli, pe litoral

Ministru Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat cum pot turiștii să prevină infectarea cu bacteria E. coli, pe litoral.

„O astfel de situație apare când se face aglomerație, când sunt mulți utilizatori ai plajelor și există, mai mult sau mai puțin probabil, deversări din conducta de canalizare sau deversări din zonele agricole care ajung în apa mării. E. coli e o bacterie care se găsește, în mod normal, în intestin, atât la om cât și la animale, iar prezența ei în apă indică faptul că există o poluare fecală, acceptabilă în anumite limite.”, spune Alexandru Rafila.

„Noi am dat astăzi o precizare care arată limitele acceptabile pentru apa de îmbăiere. Deci nu există apă de îmbăiere fără această bacterie, dar depinde foarte mult de cantitatea acesteia – este, practic, un indicator biologic care ne arată dacă apa de îmbăiere este sau nu de bună calitate.

Depășirea unei limite de 500 de bacterii sau unități formatoare de colonii, pe 100 ml, indică faptul că apa nu este bună de îmbăiere, însă acest lucru trebuie depistat în mod constant, adică la mai multe determinări consecutive.

Ceea ce s-a întâmplat în zona de litoral a fost o situație punctuală – în anumite zone, într-o scurtă perioadă de timp, acești indicatori au fost depășiți, ceea ce nu descalifică apa mării ca fiind de îmbăiere', a declarat Alexandru Rafila, la B1TV.

„Asta nu înseamnă că nu trebuie să luăm măsuri. În primul rând igiena personală, folosirea toaletei cu grijă, spălarea pe mâini după folosirea toaletei, fiindcă și prin activitatea fiecărui turist, dacă ea este lipsită de măsuri igienice elementare, această contaminare cu E. coli este posibilă', a continuat ministrul Sănătății.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton