Renumiții medici Cristian Paleru și Cornel Petreanu de la Spitalul Marius Nasta, reținuți pentru că luau mită de la pacienți. Celor fără bani le cereau hainele de pe ei sau cuponul de pensie

.

Patru medici de la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti au fost reţinuţi de procurori, sub acuzaţia că primeau bani şi bunuri de la pacienţii care suferiseră intervenţii chirurgicale. Printre ei se află și renumiții medici Cristian Paleru și Cornel Petreanu, doctori în chirurgie toracică de la Institutul Marius Nasta.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!


Miercuri dimineață s-au făcut percheziții la Institutul „Marius Nasta' de către Direcția Generală Anticorupție și de Parchetul Tribunalului București. Conform surselor Antena 3 CNN, 22 de persoane sunt implicate în acest caz, inclusiv pacienți sau aparținători care au oferit mită.

Medicii Cristian Paleru și Cornel Petreanu de la Spitalul Marius Nasta, reținuți pentru luare de mită

Medicii Cristian Paleru și Cornel Petreanu de la Spitalul Marius Nasta solicitau mită pentru efectuarea operațiilor de chirurgie toracică, iar aceștia distribuiau sumele de bani către 3 anesteziști, 3 medici rezidenți și un medic specialist, toți fiind subiectul investigației, în total 9 cadre medicale.


Surse judiciare au declarat că ar fi găsit suma de 50.000 de euro, în locuința medicului Cornel Petreanu de la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, din Capitală, în urma unor percheziții. În același dosar este vizat și doctorul Cristian Paleru, care este medic primar de chirurgie toracica din 1999 și cadru didactic în UMF „Carol Davila’ București din 1997.

Anchetatorii susțin că în cele două cauze „au fost efectuate investigaţii financiare, rezultând diferenţe semnificative dintre veniturile licite şi averea unora dintre medicii vizaţi de cercetări, urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun’.


Potrivit surselor Antena 3, celor fără bani, medicii le cereau hainele de pe ei sau cuponul de pensie.

„Doi dintre medicii vizaţi de anchetă sunt profesori universitari şi coordonatori ai Universităţii de Medicină şi Farmacie. Unul dintre ei a ajuns până acolo încât ar fi cerut geaca unui pacient, pentru că acesta nu a avut bani de şpagă’, transmite Andreea Petrescu, reporter Observator.


Citește și: A fost închis Taverna Racilor – Herăstrău, restaurantul lui Pescobar! Ce nereguli grave a găsit Protecția Consumatorului

Citește și: Cine este Robert Chirescu de la Casa Iubirii. Locuiește de 20 de ani în Spania

Citește și: George Simion va deveni tată. Soția lui, Ilinca, este însărcinată cu primul lor copil, la 1 an de la nuntă

Denunțul împotriva medicilor șpăgari de la Marius Nasta, făcut chiar de directoarea spitalului

Managerul de la Marius Nasta, Beatrice Mahler, cea care ar fi făcut denunțul împotriva medicilor șpăgari, a precizat că este vorba despre două dosare penale în urma a două sesizări făcute de conducerea spitalului, una din 2021 și una din acest an.


„Sunt extrem de tristă că astfel de evenimente se întâmplă. Datoria mea este să transmit orice suspiciune de faptă penală’, a declarat Mahler.

Sunt în cercetare două dosare, una pleacă de la o sesizare făută în decembrie 2021 de Institutul Marius Nasta. Al doilea dosar pleacă de la sesizare facută la începutul acesti an. I se solicitaseră bani de medic.


Miercuri dimineaţa, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, împreună cu poliţişti din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, au efectuat patru percheziţii, dintre care două la sediul Institutului Marius Nasta, în cadrul a două dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de luare de mită şi dare de mită.

„În cele două cauze s-a reţinut că, pe parcursul anilor 2022 – 2023, mai mulţi medici din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta au primit, în mod repetat, diferite sume de bani şi bunuri de la diferiţi pacienţi ai acestui spital, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu (efectuarea controalelor pre şi postoperatorii şi realizarea intervenţiilor chirugicale).


În cele două cauze au fost efectuate investigaţii financiare, rezultând diferenţe semnificative dintre veniturile licite şi averea unora dintre medicii vizaţi de cercetări, urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun', susţin procurorii.