Medicul Alexandru Rafila avertizează: “Dacă masca se va umezi, poate dăuna”. Ce avem de făcut pentru a fi în siguranță la un eventual contact cu COVID-19

 Dumba Gabriela
.

Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila susține că purtarea măștii de protecție creează un disconfort, însă ea reduce transmiterea virusului. Cu o condiție însă: să fie purtată în condiții de maximă igienă și să fie respectate niște măsuri stricte. Altfel, masca menită sa ne protejeze ne va afecta sănătatea.

62116561-562116561-5

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Rafila a avertizat asupra purtării unei măști umede, care poate crește riscul contractării coronavirusului.

Alexandru Rafila a subliniat că mai există și o alternativă. „Este vorba despre măștile textile, care poate nu oferă un nivel la fel de bun de protecție, dar sunt o alternativă, mai ales că se pot spăla și se pot călca. Există multe persoane care poartă astfel de măști', a spus Alexandru Rafila la B1TV.

Este o problemă legată de disconfortul creat de purtarea măștii, mai ales dacă într-o incintă închisă este cald, așa cum este în mijloacele de transport în comun. Pe de altă parte, există și persoane care nu cred în utilitatea măștii. Sigur că părerile sunt împărțite. Studiile arată că purtarea măștii reduce semnificativ transmiterea virusului și că este mai eficientă decât izolarea la domiciliu', susține Rafila.

Conform președintelui Societății de Microbiologie, purtarea măștilor de protecție textile ar fi o soluție realistă:

Eu cred că cei care au legiferat această măsură au luat în calcul toate elementele. Trebuie să existe stocuri foarte mare de măști și o distribuție la nivel național care să facă posibilă existența acestor măști. Cred că aici trebuie o gândire mai aplicată cum să rezolvăm această problemă. O soluție mai realistă va fi cea a măștilor textile', a mai spus Alexandru Rafila, citat de gandul.ro.

Care sunt cele mai eficiente măști

Măștile pot fi medicale (testate și aprobate de autorități) sau realizate industrial sau individual din diverse materiale, adesea bumbac 100%.

Măștile medicale se împart în două categorii principale: chirurgicale și de protecție respiratorie (supuse unor testări ale eficienței filtrării). În America, o mască N95 filtrează 95% dintre particulele submicronice de clorură de sodiu. În Europa, măștile FFP2 filtrează cel puțin 94% dintre particule și permit scăpări de maxim 8% către exterior, potrivit unui studiu, citat de raportuldegarda.ro.

Studiile atrag atenția că „orice mască, indiferent de cât de eficientă este filtrarea și etanșeitatea ei, va avea efecte minime dacă nu este folosită împreună cu alte măsuri de prevenție precum izolarea persoanelor infectate, imunizarea, și spălatul des al mâinilor' .

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton