Există cazuri de pacienți vindecați de COVID-19 care s-au reinfectat. Rare, ce-i drept, însă această situație este reală și medicul timișorean Virgil Musta explică de ce poate reapărea infecția și la pacienții vindecați și care au, așadar, anticorpi pentru această boală.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!
Dr. Musta susține că o persoană vindecată se poate reinfecta cu o mutație a virusului, mai ales dacă oamenii în cauza nu au anticorpi suficienți.
S-ar putea ca virusul să fie recunoscut ca un virus nou şi atunci nu ai anticorpi, dacă este o mutaţie majoră”, a explicat Virgil Musta pentru România TV.
De asemenea, Virgul Musta a declarat că mutațiile pot îngreuna lupta cu noul coronavirus. Deși sunt minore, oricând pot să aducă schimbări majore în patogenia bolii.
„Faptul că virusul suferă mutaţii poate influenţa în mai multe feluri evoluţia bolii, contagiozităţii, poate influenţa modul de imunizare în această boală, modul de transmitere. În consecinţă, mutaţiile îngreunează puţin lupta noastră cu virusul. După părerea mea, sunt mutaţii minore, dar oricând pot apărea şi mutaţii majore, care să aducă modificări în patogenia bolii”, a mai zis medicul.
„Reinfectarea este posibilă, dar improbabilă„
Persoanele infectate dezvoltă anticorpi, ale căror niveluri se diminuează în două-trei luni, cauzând o anumită stare de consternare. „Dar scăderea anticorpilor este perfect normală după oprirea unei infecții acute', explică dr. Michael Mina, imunolog la Universitatea Harvard.
Anticorpii nu sunt singura formă de apărare împotriva agenților patogeni. Coronavirusul generează și o apărare solidă prin celule imune care pot elimina virusul și care amplifică protecția în viitoarele lupte. Se știe puțin despre cât rezistă aceste Celule T, cele care recunosc alte coronavirusuri și ar putea dura toată viața, putând amplifica apărarea față de noi reinfectări.
Dacă se mențin aceste celule, mai ales dacă sunt menținute în plămâni și în sistemul respirator, atunci cred că pot face o treabă foarte bună în oprirea răspândirii unei infecții, afirmă Akiko Iwasaki, imunolog la Universitatea Yale.
„Eu aș spune că reinfectarea este posibilă, dar improbabilă, s-ar putea întâmpla foarte rar', subliniază dr. Angela Rasmussen, specialist în virologie la Universitatea Columbia din New York.