Ministerul Educației taie jumătate din bursele de merit și de excelență acordate elevilor care iau premii la concursuri sportive

 Dumba Gabriela
.

Ministerul Educației taie jumătate din bursele de merit și de excelență acordate elevilor care iau premii la concursuri sportive. Din luna septembrie vor fi recompensați cu 450 sau 600 de lei lunar numai câștigătorii competițiilor organizate de inspectorate și cele internaționale.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IULIE GRATIS, AICI

Mii de copii aflați la începutul carierei sportive sunt afectați de această nouă măsură a Ministerului Educației, căci mulți dintre aceștia vor pierde și minimul de ajutor pe care îl aveau din partea statului.

Mii de elevi sportivi rămân fără bursele acordate până acum de Ministerul Educației

Ministerul Educației taie jumătate din bursele de merit și de excelență acordate elevilor care iau premii la concursuri sportive. Astfel, de luna viitoare vor fi recompensați cu 450 sau 600 de lei lunar numai câștigătorii competițiilor organizate de inspectorate și cele internaționale.

Conform noii decizii, au fost anulate dintre criterii medaliile de la concursurile liceelor sportive, regionale și interjudețene. Decizia vine după un an în care au primit burse de merit 8.500 de elevi cu medii generale sub 5 și 168 cu puțin peste media 1.

Mulți dintre cei care își înclină atenția asupra unui sport provin din familii cu venituri medii, așa că orice ajutor este un pas în plus și o investiție în performanță.

„Stimularea din punct de vedere financiar este destul de slăbuță. Foarte mulți sportivi sunt din familii de nivel mediu sau submediu, și atunci orice ajutor e o mână întinsă pentru copilul ăla, ca să poată face sport de performanță', spune profesor Ion Toma, directorul Liceului Sportiv Mircea Eliade, potrivit stirileprotv.ro.

Bursa de merit e calculată în funcție de zilele de școală. Deci elevii primeau de obicei între 300 și 350 de lei. Cei care fac judo puteau cumpăra așadar două batoane proteice sau o băutură cu electroliți pe zi.

Citește și: Cristian Sabbagh, reacție dură la adresa Ancăi Țurcașiu, după ce a refuzat să facă o poză cu fiica lui: „Faptul că această bătrână legendă cu un puștan după ea…'. Ce a replicat artista

Citește și: Aurel Pădureanu a împlinit 74 de ani. Unde și-a petrecut ziua de naștere și ce face, în fiecare zi, de când a murit Cornelia Catanga: ‘Îmi trimitea o scrisoare pe care își punea buzele și-mi zicea…’/ EXCLUSIV

Burse școlare 2024-2025. Ce bani vor primi elevii în anul școlar viitor și în ce condiții

Metodologia de acordare a burselor școlare pentru anul 2024-2025 a fost publicată în Monitorul Oficial, iar Ministerul Educației a prezentat principalele noutăți.

  • De bursa de excelență olimpică I și II beneficiază și elevii aflați în mobilitate internațională, pe durata mobilității, dar nu mai mult de anul școlar în care a fost acordată bursa.
  • Bursele de merit, reziliență și tehnologice se acordă pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe perioada pregătirii practice și pe timpul pregătirii și susținerii Evaluării Naționale de către absolvenții clasei a VIII-a. Acestea se acordă în perioada primei sesiuni a examenului național de bacalaureat sau a examenului de certificare a calificării profesionale, până la comunicarea rezultatelor finale.
  • Pentru elevii din anii terminali, bursele sociale se acordă și în perioada primei sesiuni a examenului național de Bacalaureat sau a examenului de certificare a calificării profesionale, până la comunicarea rezultatelor finale.

Câți bani primesc elevii în anul școlar 2024-2025

Pentru anul școlar 2024—2025, cuantumul minim al burselor este:

Bursa de merit — 450 lei/lună;

Bursa de reziliență — 300 lei/lună;

Bursa socială — 300 lei/lună;

Bursa tehnologică — 300 lei/lună. 

Bursa pentru mame minore – 700 de lei pe lună.

Bursa de excelență olimpică I – 750 – 3.000 lei

Bursa de excelență olimpică II – 700 lei

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton