Ministrul Rafila, în control la Spitalul Sfântul Pantelimon, unde se anchetează "moartea suspectă" a 17 pacienți internați la ATI: "Nu am avut niciodată 20 de decese în 2, 3 zile. Mi se pare foarte mult"

 Dumba Gabriela
.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a mers în control la Spitalul Sfântul Pantelimon din București să vadă „dacă sunt elemente care pot să pună sub îndoială calitatea actului medical', după acuzațiile privind moartea a 17 pacienți de la Terapie Intensivă în intervalul 4 – 7 aprilie, din cauza administrării incorecte a unei substanțe.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE MARTIE, GRATIS, AICI!

Sunt anchete de amploare la spitalul Sfântul Pantelimon din București, în urma unor acuzații privind moartea unor pacienți de la Terapie Intensivă. Doi medici de la Terapie Intensivă sunt acuzaţi de directoarea de îngrijiri medicale că au scăzut intenţionat dozele de medicament care îi ţinea în viaţă.

Anchetă la spitalul Sf. Pantelimon, după ce s-ar fi administrat greşit un medicament

Primele date arătau că 19 oameni au murit la secția de Terapie Intensivă a spitalului Sf. Pantelimon, între 4 și 7 aprilie, iar directoarea de îngrijiri a reclamat situația directorului.

Asistenta a ridicat această suspiciune, că medicii ar fi scăzut în mod deliberat doza de noradrenalină, nu se ştie din ce motive. Nu poate să existe justificare. Pare o situaţie halucinantă. Lăsăm ancheta să-şi desfăşoare cursul„, a declarat Bogdan Socea, managerul Spitalului Pantelimon, în primă fază.

Noradrenalina este o substanţă vitală pentru pacienţii aflaţi în stare gravă. Comisia de anchetă a spitalului a stabilit că în spital existau doze suficiente pentru a le administra pacienţilor cantitatea corectă. „Nu am avut niciodată 20 de decese în 2, 3 zile. Mi se pare foarte mult„, a declarat Elena Copaciu, medic de Anestezie-Terapie Intensivă la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș pentru Observator.

Între timp, se anchetează 17 decese suspecte pentru că un pacient a murit în drum spre ATI, iar un altul a murit în Unitatea de Primiri Urgenţe. Persoanele decedate au vârste cuprinse între 49 de ani şi 92 de ani.

Ministrul Sănătăţii a spus că speră că acuzațiile vor fi infirmate de cele trei investigații care se desfășoară în paralele și că speră că până la mijlocul săptămânii viitoare vor fi disponibile concluziile.

„Ne interesează siguranța pacientului, dacă au fost decese ele sunt regretabile. Suntem alături de familii, dar sunt situații în care starea biologică a unui pacient este foarte degradată și se întâmplă și decese, iar aceste 17 decese care s-au întâmplat în decursul celor 4 zile, între 4 și 7 aprilie, sunt absolut regretabile”, a spus ministrul Rafila.

Citește și: Cele mai șocante apariții ale soției lui Kanye West. Bianca Censori a apărut de mai multe ori aproape dezbrăcată în public, fără niciun fel de lenjerie intimă / FOTO

Citește și: Vlad Gherman încă mai are pozele cu Cristina Ciobănașu pe rețelele de socializare, deși s-a însurat cu Oana Moșneagu: ‘Pune-te în locul Oanei în primul rând. Nu are ce căuta…’ / Nici fosta iubită nu le-a șters

Bogdan Socea, managerul Spitalului Sfântul Pantelimon: „Au fost decese care nu au putut fi evitate!”

Pe secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Panteimon sunt 13 medici şi alte 3 posturi în procedura de concurs la un număr de 25 de locuri pentru pacienţi. În luna martie, 80 de persoane au murit la ATI în Spitalul Pantelimon.

Bogdan Socea, managerul Spitalului Sfântul Pantelimon din Bucureşti, a anunţat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că până în momentul de faţă, din analiza preliminară, nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă.

„Conducerea Spitalului Sfântul Pantelimon colaborează cu comisiile de anchetă în această situaţie care s-a ivit. Colaborează cu partea penală, cu organele de cercetare penală, cu Corpul de Control al Ministerului, care este aici în spital şi elaboreză şi analizează documentele, cu Colegiul Medicilor, care are un reprezentant, şi cu comisia internă de analiză medicală a situaţiei.

Până în momentul de faţă, din analiza preliminară, nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în secţia de Terapie Intensivă. De asemenea, ceea ce vreau să se înţeleagă foarte clar este că nu au fost sesizări anterioare la niciunul dintre organismele menţionate şi nici la comisiile spitalului cu privire la posibile nereguli în secţia ATI. Suntem foarte preocupaţi de siguranţa pacientului şi pacienţii sunt trataţi la noi în siguranţă. Medicii ATI, ca şi toţi medicii spitalului, depun toate eforturile pentru a reuşi cu fiecare caz în parte.

Tratăm fiecare pacient în parte. Nu este o statistică, dar sigur că interpretările şi cifrele ne ajută şi ele, dar fiecare deces e important şi ne pare rău pentru aceste decese, însă au fost decese care nu putea fi evitate, din analiza preliminară. Comisia internă s-a constituit şi analizează situaţia cu rapiditate, iar miercuri vom avea raportul final.

Preocuparea noastră acum este să analizăm situaţia ivită şi situaţia acestor decese reclamate ca posibil suspecte. Nu au fost reclamaţii, nu au fost sesizări. Cazurile respective au fost scutite de necropsie la cererea familiilor. Nu ştiu să vă spun acum dacă toate, dar cea mai mare parte a lor. Vreau să vă mai spun că mortalitatea în Terapie (n.r. Secţia ATI) reflectă mortalitatea întregului spital. Orice caz grav de pe orice secţie ajunge în Terapie şi decedează într-un interval de timp. Deci, raportarea aceasta cu 17 cazuri nu se face la 25 de paturi, ci la 525 de paturi cât are acest spital de urgenţă, unul dintre cele mai mari spitale de urgenţă din Bucureşti, care tratează cele mai grave cazuri.

Procurorii au cerut o listă documente, printre care sunt şi copii ale acestor foi de observaţii. Registrul de tratament este trecut şi în fişă, scriptic, dar este şi un registru electronic care se transmite către farmacie, în aplicaţia pentru pacienţi. Nu am găsit, până în momentul de faţă, niciun fel de nereguli. Nu vrem să ne antepronunţăm, dar comisia va elabora raportul final. Familiilor le transmitem condoleanţe, ne pare rău de aceste decese, ceea ce s-a delimitat până acum este că aceste decese nu puteau fi evitate”, a declarat Bogdan Socea, managerul spitalului Sfântul Pantelimon din Bucureşti.

Fiica unui pacient mort la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti crede că tatăl ei a fost ucis

Fiica unui pacient mort la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti a dezvăluit, astăzi, chiar în faţa spitalului, ce s-a întâmplat cu tatăl ei în perioada în care a fost internat pe Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI).

„Eu l-am adus bine, el până în ultimul moment, înainte cu două ore să moară a spus: luaţi-mă că mă omoară, ţipa luaţi-mă că mă omoară. Şi dânsele l-au legat de mâini şi de picioare. Am înţeles că l-au chinuit foarte mult, nu am avut cu cine să vobim de aici pentru că ne-au gonit, ne-au jignit.

El a venit tensiunea 24 cu 7 şi ne-au spus că nu îi scade şi ne-au spus că o să îl ajute la Terapie Intensivă. Merg oriunde, dar vreau adevărul pentru că eu sunt conştientă şi ştiu că tatăl meu a fost ucis. Nu am mers până acum pentru că nu eram sigură, pentru că pe noi nu ne bagă nimeni în seamă, noi suntem nişte oameni de rând. Eu am văzut la ştiri, pe internet, şi atunci am văzut că s-a vorbit de tatăl meu. N-am putut să rabd. Am venit pentru că vreau să iasă adevărul la iveală”, a declarat Claudia Dinu la Antena 3.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal IN REM pentru omor şi vor audia în zilele următoare asistente, medici şi să ridice documente şi imagini de pe camerele de supraveghere.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton