Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat amânarea măsurilor de relaxare, programate pentru 1 iulie. Ce nu avem voie să facem

.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, astăzi, că experții din domeniu recomandă amânarea măsurilor de relaxare prevăzute pentru 1 iulie.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Recomandarea este de a amâna măsurile de relaxare vehiculate pentru data de 1 iulie, a confirmat Nelu Tătaru, luni seară.


„Recomandările specialiștilor din grupul tehnic sunt de a amâna noile măsurri de relaxare pe care le aveam pentru 1 iulie, urmărind evoluția numărului de cazuri, evoluția cazurilor ATI, evoluția deceselor. În ultimele două săptămâni, o parte din concetățenii noștri nu au respectat regulile și am văzut creșterea transmiterii comunitare. S-a decis la nivelul grupului tehnic să amânăm cea de-a patra măsură de relaxare’, a declarat la Nelu Tătaru, citat de Mediafax, care a precizat că a participat la o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, ministrul de Interne, Marcel Vela, și și Raed Arafat.


El a mai spus că în perioada următoare dacă vor fi rezultate favorabile într-o săptămână, atunci vor putea fi anunțate noi măsuri de relaxare.

A fost pusă, de asemenea, în discuție posibilitatea ca românii care se întorc din Bugaria sau din alte destinații de vacanță în care numărul de cazuri de Covid-19 a crescut să fie repuși în izolare la domiciliu.

Premierul Orban a confirmat luni ipoteza amânării măsurilor de relaxare

Și premierul Ludovic Orban a vehiculat această ipoteză. „Evoluția în ultimele 10 zile e o evoluție care ne face să fim foarte precauți în măsuri ulterioare de relaxare. Planul de relaxare pe care l-am pus la punct este un plan de relaxare în etape, din 15 în 15 zile și e necesară o evaluare pentru a vedea cum s-au desfășurat lucrurile’, a declarat Orban, luni.

Decizia urmează să se ia miercuri, în cadrul întâlnirii Consiliului Național pentru Situații de Urgență. Premierul Ludovic Orban a precizat că atunci vor fi convocați toți miniștrii cu atribuții în contextul pandemiei, respectiv specialiștii în măsură să ofere sfaturi, pentru a analiza planul de măsuri și pentru a le da dispoziție să amplifice controalele.


„Miercuri voi convoca toți miniștrii și toate instituțiile care au atribuții de control de la MAI până la MS, ANPC, ANSVSA pentru a face o analiză a planului de măsuri pentru a asigura respectarea regulilor. (…) Le voi da un semnal de mobilizare la maxim pentru că este în interesul cetățenilor. (…) Prezență pe teren și mobilizare maximă a tuturor instituțiilor cu atribuți de control pentru a-i îndemna pe cetățeni să respecte regulile’, a declarat Orban.

Prim-ministrul s-a arătat îngrijorat de situația de la mare, de pe plajă, dar și de la terase.


„S-a văzut clar că în foarte multe locuri nu sunt respectate regulile și există un risc crescut de transmitere. Și pe pajă s-a intrat într-o devălmășie și nu s-au mai respectate regulile. Și pe terase, poate trebuie regândite regulile. Chiar m-am îngrijorat. Am văzut imagini. Practic nu s-a mai respectat nicio regulă’, a mai spus premierul.

În România, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 269 noi cazuri de
îmbolnăvire cu noul coronavirus. Au murit în total 1.634 persoane și
s-au vindecat 18.912.


Ce măsuri de relaxare trebuiau să intre în vigoare de la 1 iulie

Printre cele mai așteptate măsuri de relaxare, vehiculate de la 1 iulie, se număra redeschiderea restaurantelor, extinderea numărului de persoane ce se pot întruni în grupuri pentru evenimentele de familie sau cele publice, redeschiderea locurilor de joacă și a cinematografelor.