Modificări Bacalaureat 2023. Anunțul ministrului Educației: "Ce avem în plus față de formula de acum este o probă așa-zis complementară"

 Dumba Gabriela
.

Modificări Bacalaureat 2023. Ministrul Ligia Deca a anunțat că, prin noile legi ale Educației, va fi introdus Bacalaureatul tehnologic, urmând să fie introdusă o probă complementară care vizează competențe de bază. Ce alte modificări au mai fost făcute examenului de Bacalaureat începând cu 2023.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Ligia Deca (foto), Ministrul Educației, a anunțat noile modificări aduse legii educației, inclusiv pentru Bacalaureatul din acest an: „Examenul de Bacalaureat se pliază pe fiecare profil, deci vom avea Bacalaureatul tehnologic, pe care liceele tehnologice îl propun și îl așteaptă de multă vreme'.

Potrivit proiectului de lege, noile modificări  prevăd două probe de competențe lingvistice pentru a crește potențialul de angajare: Limbă străină 1, Limbă străină 2. Cele două probe diferă, în funcție de intensitatea limbilor străine studiate în liceu sau gimnaziu.

De asemenea, se va introduce Bacalaureatul tehnologic, ceea ce înseamnă că elevii cu performanțe deosebite vor putea promova 2 ani de studiu într-unul singur. 

„Ce avem în plus față de formula de acum este o probă așa-zis complementară, de competențe de bază. Aceasta probă va fi de Matematică sau Științe ale naturii ori de Istorie, Logică, Filosofie, Psihologie. La această probă, notarea se va face pe sistem admis/respins”, a mai adăugat ministrul.

Ce modificări a mai suferit examenul de Bacalaureat în 2023

„Primul pilon sub care subsumăm o serie întreagă de reforme este creșterea în educație și reducere a analfabetismului funcțional.', a subliniat ministrul Educației.

Conform studiului PISA, 5 din 10 elevi cu vârsta de 15 ani au competențe matematice, respectiv în domeniul științelor, sub nivelul mediu de performanță.

Adică nu pot utiliza gândirea logică în situații cotidiene sau nu pot explica fenomene sau procese științifice familiare.

Citește și:Cum arată Emily Burghelea în lenjerie intimă, după ce a născut: ‘Uitasem cum e să te simți așa sexy, cum e să…’

Citește și:Imperiul Leilor revine la Pro TV și au început deja înscrierile. În sezonul 3, s-au investit 8.5 milioane de euro!

Citește și:Ionuț Dolănescu a împlinit 51 de ani. Ce cadou îi oferise regretatul său tată, la 18 ani: „Costa enorm, cât o casă'

Patru din 10 elevi, tot de 15 ani, au competențe de lectură sub nivelul minim de performanță, adică citesc un text și nu pot formula ușor concluzii.

„Examenul de Bacalaureat se pliază pe fiecare profil. Vom avea Bacul tehnologic pe care liceele tehnologice îl propun şi îl așteaptă de multă vreme.

Rămânem cu două probe de competențe lingvistice, limbă străină I, limbă străină II, tocmai pentru a crește potențialul de angajare şi adecvare a absolvenților pentru societatea viitorului, cele două probe la nivelul de competență diferită, în funcție de câtă limbă străină s-a studiat pe parcursul orelor de liceu sau de gimnaziu', a declarat Ligia Deca.

Ce alte modificări au fost aduse legii învățământului?

– Vom acorda o bursă lunară, egală cu salariul mediu brut, pentru profesorii care se înscriu la masterat. O dată la 5 ani, cadrele didactice trebuie să obțină 15 credite ECTS.

– Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la baza salariu mediu brut.

– Se acordă primă de două salarii de bază pentru profesorii care se pensionează. Generalizarea învățământului tehnologic dual pana în 2027.

– Bursa de merit crește de la 200 la 450 de lei pe luna, iar bursa de performanță crește de la 500 la 700 de lei lunar.

– Elevii cu performanțe înalte pot promova doi ani într-unul.

– Evaluarea națională rămâne în forma de până acum. Probele la matematică și limba română.

– Pentru admiterea la liceu se va da concurs pentru 60% din locuri, iar pentru restul se face repartizare computerizată. 10% dintre locuri sunt pentru copiii cu probleme și pentru cei de etnie romă.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton