Moșii de iarnă 2021. Sâmbăta Morților sau Moșii de iarnă reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox, fiind celebrați la începutul anului. Iată ce tradiții și obiceiuri se respectă cu sfințenie în această zi și când cad Moșii de iarnă anul acesta!
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!
Moșii de iarnă 2021. În această zi, credincioșii de rit ortodox fac pomenirea morților, iar această sărbătoare importantă marchează începutul celor 7 Sâmbete ale Morților care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui.
Când cad Moșii de Iarnă 2021
La fel ca și sărbătoarea Paștelui, nici Moșii de Iarnă nu au o dată fixă în calendar, această celebrare importantă pentru creștinii ortodocși stabilindu-se în funcție de ziua aleasă pentru sărbătorirea Învierii Mântuitorului. Drept urmare, anul acesta Moșii de Iarnă pică pe data de 6 martie, cu o zi înainte de Lăsatul secului de carne și înainte de Postul Mare.
În această zi, creștinii ortodocși își pomenesc la biserică rudele și prietenii plecați dintre cei vii. Denumită în popor și Sâmbăta Părinților dinaintea Lăsatului de Sec, în ziua Moșilor de iarnă se pomenesc, de asemenea, și cei care și-au aflat sfârșitul în împrejurări cumplite sau cei care s-au stins fără lumânare la căpătâi.
Citește și: Joia Mare a Paștelui, tradiții și obiceiuri. Rugăciunea care face minuni dacă o spui în această zi
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Rusalii. Ce este păcat să faci în această zi de mare sărbătoare
Citește și: Obiceiuri și tradiții de Florii. De ce se mănâncă pește
Pentru pomenirea morților la biserică, credincioșii aduc colivă, colac sau turtă, o sticlă cu vin și pomelnicul în care sunt trecute numele persoanelor care nu mai viețuiesc, pentru a fi slujite de către preoți. De asemenea, pentru pomenirea celor plecați dintre cei vii se mai pot face pachete care să conțină friptură, sarmale, piftie, brânzeturi, plăcinte diverse, dar și fructe. Tot acum se împart, pe lângă bucate alese, și blide, vase noi cu mâncare. La scurt timp după Moșii de iarnă, urmează Moșii de primăvară, pe data de 9 martie.
De Sâmbăta Morților se aprind lumânări la mormintele răposaților, deoarece, conform credinței populare, acestea le-ar încălzi sufletele.
Tradiții și obiceiuri de Moșii de iarnă 2021
Una dintre datinile străvechi spune că tot ceea ce rămâne nemâncat în Sâmbăta Morților se aruncă și nu se păstrează pentru a doua zi,când se sărbătorește Duminica Lăsatului Secului de carne. Altfel, iarna se va răzbuna și va trimite nămeți peste cei care nu respectă obiceiul.
În Sâmbăta Morților nu se muncește, iar la cimitir trebuie aprinse cel puțin două lumânări. Se spune că cei care încalcă această tradiție vor fi pedepsiți să tremure ca piftia și că pomana pe care au dat-o nu va fi primită.
Credincioşii care fac pomeniri de Moșii de iarnă trebuie să meargă la biserică de cu zori, pentru a participa la Sfânta Liturghie. Parastasul se oficiază după slujbă. Ulterior, cei dragi trebuie să aprindă cel puțin două lumânări la mormântul răposatului – pentru a-i încălzi sufletul, după cum spune legenda.
În Muntenia, se mai păstrează obiceiul ca, langă colivă, la pomeni să se pună și un bănuţ. Care să fie dat celui mai sărac om din sat. Pentru a aduce spor atât celui ce a dat cât și celui care a primit.
În Banat, înainte de a pleca la biserică, femeile merg la cimitir și tămâiază mormintele. După slujbă, împart pomeni, printre care și vase cu cotoroage, un fel de mâncare făcut din afumătură de porc. Pe vremuri, se obișnuia pe la sate să se organizeze hore, iar la oraș, bâlciuri și baluri.
De asemenea, se dă de pomană un preparat caracteristic zonei – grâu fiert cu brânză şi unt. În plus, în pachete se pune şi friptură de porc.
Nunțile, interzise în această perioadă
Odată cu Lăsatul secului de carne, conform tradiției ortodoxe, cununiile religioase sunt interzise, deci cei care își doresc să primească binecuvântarea în biserică trebuie să aștepte. Sezonul nunților se deschide abia după Duminica Tomii, adică a doua duminică după Sărbătoarea Paștelui.
Când se face pomenirea morților. Moșii de primăvară – sâmbăta din preajma Mucenicilor; Moșii de vară – sâmbăta dinaintea Rusaliilor; Moșii de toamnă – prima sâmbătă din luna noiembrie; Moșii de iarnă – sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne.
Sursa foto: sfnectariecoslada.ro