Moșii de vară: tradiții și superstiții. Ce nu e bine să faci

 Dumba Gabriela
.

Moșii de vară sau Sâmbăta Morților reprezintă o sărbătoare dedicată pomenirii morţilor, care pică înainte de Rusalii. La 50 de zile de la Paște, credincioșii celebrează un alt moment religios important, Pogorârea Sfântului Duh. Tradiții și superstiții legate de Moșii de vară.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Cum Rusaliile sunt anul acesta duminică, 20 iunie, Moșii de vară 2021 vor fi celebrați sâmbătă, 19 iunie. Potrivit crestinortodox.ro, la praznicul Moșilor de vară, în toate lăcașurile ortodoxe se oficiază slujbe de pomenire a tuturor celor trecuți la viața veșnică.

Ce se împarte la Moșii de vară

De Moșii de vară se împarte mâncare în vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn, împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă.

De cele mai multe ori pomana este împărțită în vase de lut, însoțite de cănițe de lut împodobite cu cireșe legate la mâner și linguri de lemn. Dacii spuneau că aceste ofrande sunt punți de legătură între viața pământeană și cea veșnică.

În Muntenia, o dată cu vasele de lut umplute cu cireșe, se dau de pomană covrigi și colarezi. În Transilvania se împart pachete cu dulciuri pregătite în casă: colaci, biscuiți, turtă dulce. În Moldova, pe lângă vestiții cozonaci, se duc la biserică fructe și colaci unși cu miere, nucă măcinată și scorțișoară.

La sate, dar şi la oraşe, ofrandele se împart mai ales săracilor şi străinilor. Se spune că nu e bine să dai pomeni rudelor. Este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă, sau măcar un fel, deoarece mirosul bucatelor calde îi satură pe cei de dincolo.

Citește și: Top 4 cele mai romantice zodii

Citește și: Zodii incompatibile.Zodiile care nu trebuie să formeze un cuplu

Citește și: Ce dietă ți se potrivește în funcție de zodie

Tradiții și superstiții de Moșii de vară

  • Femeile care respectă Moșii de vară cum se cuvine nu îmbătrânesc repede. Și își păstrează sufletul mereu tânăr. De aceea, pregătesc vase cu bucate alese și, mai ales, căni cu apă, vin sau lapte, împodobite cu cireșe, de unde și denumirea de Moșii cireșelor.
  • Se curăță și se împodobesc mormintele cu flori.
  • La porţile cimitirelor se întind mese pline cu colaci şi vin, împodobite cu flori şi frunze de tei. În Sâmbăta Morților, au loc slujbe de pomenire, oficiate de preot, după care acesta sfinţeşte fiecare mormânt.
  • Nu se aruncă gunoiul, nu se mătură, nu se spală, căci toată mizeria aruncată ar putea mânia spiritele care așteaptă doar la bunătăți.
  • Potrivit credințelor străvechi, în zilele dinaintea sărbătorii lor, sufletele adormite se deșteaptă și duc spre Valea cu Dor, unde găsesc tot ce li s-a dat de pomană peste an. Cine nu găsește nimic ia țărână și revine dezamăgit de unde a plecat sau se răzbună, citeaza libertateapentrufemei.ro.
  • De Moşii de vară se aduc la biserică frunze de nuc şi ramuri de tei, care după ce sunt binecuvântate de preoţi. Apoi se pun la icoană pentru a ocroti gospodăria de pagubă şi boală.
  • În unele zone florile de tei sunt folosite ca remediu împotriva surzeniei.
  • În ziua Moşilor de vară, femeile nu trebuie să muncească. Se spune că celor care nu respectă datina le amorţesc mâinile şi nu mai au spor la muncă.
  • Pentru a scăpa de necazurile provocate de furtuni şi ploi e bine să arunci în curte, din pragul casei, o crenguţă cu flori de tei sfinţită la biserică în ziua Moşilor de vară.

foto: ziarulamprenta.ro

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton