Murele au beneficii miraculoase pentru sănătate și calități nutriționale impresionante. Dat fiind că este vremea lor, vă recomandăm să consumați aceste fructe cu aromă intensă și gust acrișor. Iată câteva motive care vă vor convinge!
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!
Murele au nu doar beneficii pentru sănătate deloc de neglijat, ci sunt și niște fructe extrem de savuroase, ce pot fi consumate atât ca atare, cât și în deserturi delicioase. Este indicat consumul lor în stare naturală sau chiar congelate, fiind indicate în nenjumărate afecțiuni, dar și ca un aliat de preț al sistemului imunitar.
Murele – beneficii pentru sănătate
Murele sunt bogate în cel mai puternic antioxidant: resveratrolul. De asemenea, conțin vitamine și minerale, oligoelemente și substanțe active cu rol antiinflamator, antibacterian, antiîmbătranire și, nu în ultimul rând, cu rol anticancerigen.
Murele au nenumărate beneficii. Aceste fructe conțin: vitamina C, antioxidanți, acid folic, fier, magneziu, tanin, luteină, vitamina E, calciu, un important complex de B-uri – B1, B2, B3, B5, B6, fosfor, potasiu, sodiu, cupru, mangan, zaharuri de bună calitate, proteine, dar și seleniu, care combate anxietatea și despresia.
Întăresc oasele
Murele: beneficii pentru sănătate. Prin conținutul ridicat de calciu, fosfor și magneziu, murele întăresc oasele. Consumul lor le este indicat indicat atât copiilor, aflați în procesul de creștere, cât și persoanelor în vârstă, care prezintă risc de demineralizare osoasă, și adulților, pentru prevenția patologiilor osoase și articulare. Vitamina K prezentă în mure ajută la coagularea sângelui, dar și la formarea oaselor. De asemenea, manganul ajută la producția de colagen și, astfel, la întârirea oaselor.
Au efect antioxidant
Datorită conținutului mare de antioxidanți și resveratrol, murele ajută la reducerea stresului odixativ și la prevenirea unui număr mare de boli care au la bază acest stres: ateroscleroza, bolile de inima, cancerul etc. Așadar, consumul de mure le este indicat persoanelor care suferă de aceste afecțiuni, dar și celor care se află în pericol de a le contracta.
Nu în ultimul rând, datorită conținutului de vitamine, minerale, oligoelemente și proteine, murele întăresc sistemul imunitar. Substanțele conținute de mure au proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene.
Citește și: Fructele cu cele mai multe calorii. Mare atenție în ce cantități le consumi!
Citește și: Fructele cu cele mai puține calorii. Poți să mănânci oricât, nu te îngrași
Citește și: Fructele şi legumele care îngraşă cel mai mult. Sunt interzise în orice dietă de slăbit!
Murele controlează glicemia
Murele au indice glicemic 25 și se numără printre fructele ce conțin cel mai puțin zahăr. Aceste fructe ajută la controlul glicemiei, iar consumul lor este permis inclusiv pentru bolnavii de diabet. Din cauza numărului mare de glucide conținut de fructe, diabeticilor le este restricționat consumul de fructe dulci.
Murele combat constipația
Murele: beneficii pentru sănătate. Datorită conținutului ridicat de fibre, murele stimulează detoxiferea colonică și peristaltică intestinală, și anume mișcările musculaturii intestinale. Așadar, datorită consumului de mure, materiile fecale restante se elimină ușor, fiind combătută constipația. De asemenea, consumul de mure ajută și la ameliorarea hemoroizilor.
Scad colesterolul rău
De asemenea, murele ajută în lupta contra aterosclerozei, reduc stresul oxidativ și scad colesterolul rau: LDL-colesterol. Sunt foarte bune pentru cei care au valorile colesterolului mărit, putând fi consumate ca atare, dar si sub formă de suc.
Previn cancerul
La fel ca toate celelalte fructe de culoare similară – strugurii negri, zmeura, prunele, vișinele, afinele – murele au proprietăți anticancerigene. Resveratrolul conținut de mure ajută în prevenția acestei boli teribile, încă un motiv pentru a încuraja consumul acestor fructe cu beneficii minunate.
Nu în ultimul rând, murele protejează ochii, previn anemia și accelerează la vindecarea rănilor.
Cum pot fi consumate murele
Murele pot fi consumate atât în stare naturală, cât și sub formă de suc sau piure. Sunt o alegere perfectă pentru micul dejun, putând fi introduse în iaurt, alături de fulgi de ovăz, sau pot fi consumați în budinci sau, mai degrabă în deserturi fără coacere. La fel de bune sunt și în smoothie-uri, în care puteți adăuga, după gust, o linguriță de miere.