Dacă la început se credea că febra și tusea sunt primele semne ale infecției cu COVID-19, pe măsură ce epidemia a luat amploare s-a dovedit că virusul este cu mult mai surprinzător decât credeam. O serie de simtome neobișnuite au apărut la pacienții infectați, iar unul dintre cele mai bizare este starea de confuzie extremă.
Până în acest moment, știm că febra, tusea și respirația îngreunată sunt principalele simptome ale infecției cu noul coronavirus. Între timp, ca dovadă că aveam de-a face cu un dușman perfid și, din păcate, plin de surprize, au apărut noi indicii, unele mai neașteptate ca altele, precum pierderea gustului și a mirosului, urticaria, diareea și, în mod la fel de bizar, starea de confuzie extremă.
Neurologii avertizează că starea de confuzie poate fi semn de infecție cu noul coronavirus
Neurologi din toată lumea atrag atenția asupra acestui simptom, mai ales că poate să apară înainte de simptomele tipice precum febra sau dificultățile de respirație. Într-un raport preliminar din luna februarie, neurologii din Wuhan, China, au menționat pentru prima dată starea de confuzie ca semn de infecție cu COVID-19. De atunci, specialiștii au mai observat acest indiciu la pacienți sub 60 de ani din țări precum Germania, Austria, Italia, Franța, Planda și SUA, după cum a explicat pentru New York Times medicul neurolog american Robert Stevens.
Conform neurologilor americani, unii pacienți infectați cu COVID-19 ajung la spital într-o stare de confuzie atât de mare, că nu mai știu nici în ce an se află. Relevant este cazul unor medici din Detroit, care au îngrijit o pacientă de aproape 60 de ani infectată cu noul coronavirus. Aceasta a venit la spital plângându-se de o stare extremă de confuzie, asociată cu dureri de cap și pierdere a lucidității. Singurul lucru pe care și-l mai amintea era cum o cheamă, a notat New York Times.
Infecția cu noul coronavirus poate afecta și creierul
'Toată lumea spune că este o problemă de respiraţie, dar ea afectează şi ceva care ne este foarte preţios, creierul', a declarat S. Andrew Josephson, şeful departamentului de neurologie de la Universitatea California din San Francisco.
'Dacă vă simţiţi confuz, dacă aveţi probleme de gândire, sunt motive bune pentru a consulta un medic. Ideea mai veche potrivit căreia trebuie să mergeţi la medic doar dacă aveţi dificultăţi de respiraţie nu mai este valabilă', a declarat acesta.
Conform neurologului Michel Toledano, virusul poate afecta creierul prin declanșarea unui răspuns imunitar anormal, ce duce la o inflamare a creierului, proces denumit encefalită autoimună.
'Pacienții care vin cu encefalită sunt confuzi, letargici, amețiti, pot avea un comportament bizar și privesc în gol. Încă studiem simptomele de ordin neurologic ale virusului, dar suntem pe drumul cel bun', a declarat pentru New York Times Dr. Sherry H-Y. Chou.
Foto: Hepta