Nicuşor Dan candidează ca independent la alegerile prezidenţiale din 2025: "Suntem într-un moment de cumpănă, cel mai dificil de după Revoluție. Românii au transmis la alegeri că nu se mai poate"

.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că va candida ca independent la alegerile prezidenţiale din primăvara lui 2025. Aceste spune că este „deschis” la discuții cu partidele pro-europene pentru susținerea acestei candidaturi, adică PSD, PNL, USR și UDMR.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Într-un mesaj postat pe Facebook, Nicușor Dan explică de ce a ales să candideze la prezidențiale după ce bucureștenii doar ce l-au votat pentru un nou mandat. Nicușor Dan a fost întrebat și despre decizia CCR de anulare a alegerilor, despre care spune că a fost „una necesară.

464989938_18124102369385573_4253979545203155970_n464989938_18124102369385573_4253979545203155970_n

Nicușor Dan candidează la prezidențiale, în 2025, ca independent

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și-a anunțat, luni, candidatura ca independent la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Nicușor Dan și-a anunțat candidatura chiar în momentul în care discuțiile din coaliție despre candidatul unic par a fi fără o variantă concretă. Negocierile şi discuţiile din ultima săptămână nu au avut niciun rezultat.  

„Suntem într-un moment de cumpănă, cel mai dificil de după Revoluție. Românii au transmis la alegeri că nu se mai poate, că s-a mințit prea mult, că politicienii se prefac că încearcă să le rezolve problemele. E nevoie de o schimbare fundamentală a modului în care statul răspunde la așteptările cetățenilor. Vă anunț că intenționez să candidez la alegerile prezidențiale din 2025.

Sunt trei probleme mari pe care România le are și unde rolul președintelui e important. Corupția și funcționarea instituțiilor: există zone întregi capturate de grupurile de interese. Ele acționează în interesul găștii și nu în interes public. Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și interesul de gașcă. Va fi o luptă care va implica mecanisme administrative, necesitatea de coagulare politică și justiție.

Acestea sunt atribuite unele esențiale pe care trebuie să le aibă președintele. Să stăpânească mecanisme administrative, să poată negocia coagulări politice și să înțeleagă foarte bine mecanismele juridice.

Aceste atribute m-au făcut să fac anunțul de azi. A doua problemă – România nu are azi o direcție. Există peste tot studii, strategii, dar se bat cap în cap unele cu altele și sunt foarte puțin adaptate la realitate

România are și în sectorul public și în cel privat, și în diaspora, resurse foarte importante de competență pe care însă statul nu le-a accesat până în acest moment. Acesta este rolul președintelui, de a identifica aceste competențe, de e organiza pentru ca împreună să propună politicile publice cele mai potrivite. A treia problemă: România este împărțită în categorii socio-culturale care sunt în opoziție unele față de altele, pentru că preocupările lor nu au fost înțelese de guvernanți și de clasa politică.

Este rolul președintelui să refacă dialogul dintre aceste categorii, să enunțe valorile care ne unesc, care fac diferența și să semnalizeze exagerările care împiedică dialogul și înțelegerea în societate. De ce vin cu această propunere când bucureștenii mi-au dat încrederea la alegerile locale și la referendum? Pentru că bucureștenii nu pot trăi bine într-un București dacă România nu o duce bine”, a declarat Nicuşor Dan. 

Citește și: Irina Margareta-Nistor l-a căutat zile la rând pe Mircea Diaconu înainte să afle de moartea actorului: „Nu înțelegeam de ce nu răspunde. Am fost extrem de șocată, pentru că ne-am văzut…'

Citește și: Care sunt dorințele neîmplinite ale lui Mircea Diaconu și cum i-ar fi plăcut să-și petreacă ultimele clipe de viață: „Am o listă lungă, începând cu ocolul lumii. Dacă afli că mai ai doar o săptămână…’

Candidatura lui Nicușor Dan la președinție nu este susținută deocamdată de coaliția pro-europeană

Candidatura lui Nicușor Dan la președinție nu este însă susținută deocamdată de coaliția pro-europeană PSD-PNL-USR-UDMR, care în acest moment caută un candidat comun, potrivit declarațiilor oficiale.

Nicușor Dan este primarul general al Capitalei din 2020. La alegerile locale din 9 iunie, el a fost votat de bucureșteni pentru un al doilea mandat, care va dura încă 4 ani. Pentru a putea candida la președinția României, el trebuie să strângă 200.000 de semnături. Deocamdată, Nicușor Dan nu este obligat să demisioneze de la Primăria Capitalei, ci numai dacă va câștiga alegerile programate anul viitor.

O singură dată un primar al Capitalei a mai candidat la alegerile prezidențiale. Este vorba despre Traian Băsescu, cel care l-a învins pe Adrian Năstase în 2004.

Decizia lui Nicușor Dan a venit în contextul în care în aceste zile sunt negocieri între PSD-PNL-USR-UDMR privind formarea viitorului Guvern, dar deocamdată nu se știe cum va arăta Executivul și nici ce ministere vor reveni fiecărui partid, potrivit Libertatea.

Cu mai puțin de o oră înaintea anunțului făcut de Nicușor Dan, președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat că nu vine la Palatul Victoria, la discuțiile pentru formarea viitorului Guvern, decât dacă discuțiile vor fi legate de bugetul pe anul viitor, în ciuda acordului semnat acum aproape două săptămâni. Prin urmare, este posibilă ieșirea USR din acord.

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton