Noi detalii despre fiul preotului din Drobeta, care s-a sinucis la 13 ani. Ancheta continuă la Drobeta, în cazul copilului de 13 ani, fiu de preot, care s-a sinucis și motivul inițial ar fi o suferință în dragoste. În mai multe mesajele aflate în posesia autorităților și văzute de Libertatea, băiatul descrie scene de violență în familie. Dintr-odată, nu prietena este privită public drept culpabilă pentru sinucidere, ci tatăl, preot al catedralei din Drobeta-Turnu Severin.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Noi detalii despre fiul preotului din Drobeta, care s-a sinucis la 13 ani. Un copil de 13 ani, fiul preotului de la Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin, se sinucide, luni, 7 noiembrie, aruncându-se în gol de pe o clădire părăsită din oraş, clădire frecventată de adolescenți. Presa locală scrie că gestul vine după o ceartă cu iubita sa. Doar că realitatea ar fi alta, dacă ar fi luate în considerare plângerile băiatului legate de faptul că tatăl său îi bătea mereu pe el și fratele lui.
Noi detalii despre fiul preotului din Drobeta, care s-a sinucis la 13 ani
Tatăl său i-ar fi blocat posibilitatea să meargă la psihologul școlii, profesorilor nu le-ar fi spus nimic, iar atitudinea jovială îl portretiza drept un copil normal. Dar colegii și amicii săi știau altceva.
Mărturiile prietenilor băiatului, adunate de o româncă de la Londra, reuşesc într-un final să nuanțeze discursul public şi să mobilizeze autorităţile. Protecţia Copilului (DGASPC) se autosesizează, Poliţia începe cercetările.
„Iar ne-am luat la bătaie cu tata', îi scrie Ioan pe Instagram prietenei sale în vârstă de 12 ani. „El a luat mătura, frate-meu a luat cuţitul', continuă băiatul.
Spune că nu-i e frică de tatăl său. Conflictul a trecut, iar acum părintele n-are ce să facă mai mult decât să le ia telefoanele lui şi fratelui mai mare cu un an, îi mărturiseşte băiatul fetei. Dar mai speriat e pentru că mama lui fugise de acasă cu sora cea mică, în vârstă de un an, şi nu ştie dacă se va mai întoarce.
Mama e jurnalistă la Trinitas, dar stă acasă pentru creşterea copilului. Se va întoarce. Prietena lui se gândeşte să-i facă nişte clătite, dar Ioan refuză cu mândrie. „Pot să-mi fac şi singur, dar nu am cu ce, că tata nu vrea să ne dea bani'.
„Îţi dau eu, numai să nu mori de foame […] După şcoală, vii şi mănânci la mine, îţi fac eu de mâncare.' „Nu e nevoie, stai chill (relaxată, n.r.)', o linişteşte Ioan, în mesajele aflate acum la autorități și văzute de Libertatea.
Uneori, la supărare, Ioan mai vorbeşte despre suicid, dar colegii îl liniştesc de fiecare dată. Folosește cuvinte ca spânzurare, ei îl contrazic. Colegii sunt singurii cărora are încredere să li se destăinuie.
Citește și:Matteo Politi, „medicul cu opt clase', a fost prins la graniţă!Voia să fugă din România
Preotul i-ar fi interzis fiului său să meargă la psihologul școlii
Preotul a semnat o cerere prin care specifică dezacordul ca Ioan să intre în consilierea psihologică din cadrul școlii, confirmă instituția, pentru libertatea.ro.
Băiatul e în clasa a VIII-a, la secţiunea arte a Liceului de Arte Ioan Ștefan Paulian. Ioan e sclipitor, e printre cei mai buni elevi. Până într-o zi de noiembrie, când Ioan nu mai rezistă.
Se duce în centrul oraşului, într-o clădire părăsită. Urcă pe acoperiş. 8 metri. Medicii spun că a murit pe loc. Peste o lună, ar fi împlinit 14 ani.
Prietenii spun că au înțeles de la Ioan că tatăl era deosebit de brutal, că-l bătea frecvent, ba chiar că scotea cuţitul la el sau că, drept pedeapsă, îl trimitea să doarmă pe bancă, în faţa blocului.
„Ideea că s-a sinucis din dragoste nu este adevărată', susţin elevii, consemnați de Claudia Guţulescu, autoarea unui blog.
DGASPC: „Putem merge până la decăderea din drepturile părinteşti'
DGASPC va evalua acest caz. „Dacă se constată că aceşti copii au fost abuzaţi, putem merge până la decăderea din drepturile părinteşti', explică directorul DGASPC, Adrian Bidilici, procedura cea mai radicală în legătură cu ancheta pe care o coordonează.
„Evaluarea noastră implică o serie de teste psihologice avizate, iar personalul este specializat şi pregătit pentru orice fel de situaţii. Dacă au existat probleme, fiţi siguri că le vom afla. Oricum, familia e dispusă să colaboreze cu noi, lucru care ne înlesneşte munca', explică Adrian Bidilici.
*Telverde Antisuicid: Pentru consiliere în situaţii de criză suicidară puteţi contacta Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului între orele 19.00 și 7.00 la numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau prin e-mail la [email protected].
*Helpline DepreHUB: Pentru sprijin și prim ajutor psihologic puteți contacta hubul antidepresie, primul de acest fel din România, la numărul de telefon 037 445 6420 (apelabil gratuit la nivel național din orice rețea). Linia este deschisă non-stop.
În cazul în care simțiți că sinuciderea este iminentă, apelați de urgență 112.