Norul toxic de cenușă vulcanică a intrat în România! Avertismentul medicilor

 Dumba Gabriela
.

Norul toxic generat de erupția vulcanului din Insulele Canare a intrat în România prin vestul ţării şi până deseară va acoperi întreaga ţară. Medicii au lansat un avertisment.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!

Erupția vulcanului din insulele Canare a produs o cantitate mare de dioxid de sulf care aduce poluare suplimentară şi este cancerigen, atrag atenţia medicii.

La Palma’s Cumbre Vieja Volcano EruptsLa Palma’s Cumbre Vieja Volcano Erupts

„În primul rând trebuie să purtăm mască și să ne limităm ieșirile din casă. În al doilea rând la poluarea aceasta cu microparticule să luăm în considerare că acest nor aduce și particule care sunt poate toxice și care pot să ne pună la un sistem de risc oncologic să zicem așa.

De aceea purtatul măștii devine indispensabil în perioada aceasta până acest nord trece.

Deci, poluarea cu microparticule și poluarea cu substanțe, cu noxe toxice, în special în zonă un oncologică trebuie să avem foarte mare grijă.

Recomandăm ca perioada aceasta să se limiteze ieșitul din casă şi purtatul obligatoriu al măştii”, recomandă un medic la Antena 3.

Vulcanul din insulele Canare erupe deja de mai bine de o săptămână.

Citește și: Cine a anunțat-o, de fapt, pe Marina Almășan că Victor Socaciu a fost internat în stare gravă: „Am aflat de…'

Citește și: Cine este Alina Pușcău, concurentă Ferma.E stabilită de 25 de ani în America și a avut o relație cu Vin Diesel

Citește și: Alina Eremia se confruntă cu probleme mari de sănătate:„Am căpătat o …’

Ce conține norul toxic generat de cenușa vulcanică

Fizicianul Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iași, a explicat ce conține norul toxic.

„Este un fenomen violent, cumva previzibil, pentru că au fost o serie de cutremure înainte și populația a fost avertizată. Norul de compuși chimici, fie cenușă vulcanică, fie dioxid de sulf, poate și clor, brom, deci compuși ce pot afectat compoziția chimică a atmosferei la altitudine, ce pot influența și cantitatea de ozon, până la urmă. Acest nor a intrat în țară sau intră prin partea de vest și până mâine acoperă aproape toată țara.

Astfel de evenimente ar trebui tot mai mult implementate în modelele de climă pentru că o parte din compuși se pot degrada în timp mai repede, dar o parte rămân în atmosferă și pot conduce la modificări importante în proprietățile fizico-chimice ale unor pături atmosferice. De aceea e important de monitorizat. Din păcate, nu toți compușii dintr-un astfel de nor pot fi monitorizați atât de simplu”, a explicat prof. Silviu Gurlui.

Norul se va deplasa peste România în intervalul 26 – 28 septembrie

„La nivelul Uniunii Europene funcționează programul de observare a Pământului, respectiv Serviciul de monitorizare a atmosferei, Copernicus. Așa cum arată datele furnizate de acest serviciu putem să observăm că în ultimele zile, în sudul și în estul Europei concentrațiile de dioxid de sulf s-au semnalat pe întreaga coloană de aer și s-au menținut la valori ridicate.

Iar evoluția estimată ca urmare a ceea ce s-a întâmplat în zona Insulelor Canare duce la idee că și țara noastră se va afla sub incidența acestui nor, dacă azi vorbim într-o primă etapă pentru zona de vest a țări, ulterior vom observa o extindere pentru că circulația aerului realizată din sectorul predominant sud-vestic va favoriza deplasarea către est a norului și va traversa astfel între teritoriul țării în intervalul 26 – 28 septembrie.

Așadar, monitorizăm din punct de vedere meteorologic evoluția, ca urmare a datelor furnizate de acest serviciu și pe măsură ce avem date noi cu siguranță vom veni cu ele în atenția dvs.”, a spus la rândul său directorul ANM Elena Mateescu.

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton