O nouă taxă pentru românii care au mașini second-hand. Ce măsură trebuie să respecte șoferii

 Dumba Gabriela
.

În cazul în care intenționezi să cumperi o mașină second-hand, ar fi bine să fii informat despre taxele pe care va trebui să le achiți și documentele necesare pentru înmatriculare. Autoritățile fiscale impun reguli clare privind taxarea, inclusiv TVA-ul, în cazul anumitor tranzacții.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IUNIE GRATIS, AICI

Autoritățile fiscale au stabilit în ce condiții o persoană fizică trebuie să plătească TVA, pe lângă impozit pentru vehiculele vândute. Mai precis, achiziționarea și vânzarea în mod regulat de mașini la mâna a doua este privită ca o activitate independentă pentru care persoanele fizice trebuie să se autorizeze ca PFA. În acest context, persoanele vizate trebuie să depună declarația unică și să achite impozit pe venit.

Se achită contribuții sociale pentru pensii (CAS) și sănătate (CASS), dar și TVA

În anumite cazuri, se achită contribuții sociale pentru pensii (CAS) și sănătate (CASS), dar și TVA. Stabilirea impozitului anual datorat se stabilește în baza declaraţiei unice prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului impozabil.

Pentru veniturile din activități independente, se datorează, în funcție de nivelul veniturilor, CAS în cotă de 25% și CASS în cotă de 10%.

Conform măsurilor stabilite în Codul Fiscal, o persoană impozabilă, fizică sau juridică, este obligată să achite taxa pe valoare adăugată (TVA) dacă afacerile sale anuale trec de 300.000 de lei, respectiv 88.500 euro.

Citește și: Cătălin Scărlătescu s-a pus pe slăbit la insistențele iubitei sale, Doina Teodoru: „Mai dau jos câteva kilograme, că mă ceartă madam acasă. S-a terminat cu…’

Citește și: Andreea Mantea are perioade când renunță la telefonul mobil. De ce a luat această decizie: „Sunt momente în care mă izolez. Îmi văd de ale mele’

Citește și: Cum arată Monica Gabor la 36 de ani. Vedeta a publicat o imagine cu ea, după multă vreme. Ce vis a avut fosta doamnă Columbeanu și nu și l-a mai îndeplinit

În cazul tranzacțiilor care se încadrează sub aceste plafoane se aplică scutirea de TVA. Este constituit un regim special de scutire, aferent operațiunilor impozabile ce îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 268 alin. (1) din Codul fiscal. Sunt exceptate livrările intracomunitare de mijloace de transport noi.

Nu există o anumită limită privind numărul de mașini ce pot fi vândute într-un an

Conform reglementărilor în vigoare, din punct de vedere fiscal, nu există o anumită limită privind numărul de mașini ce pot fi vândute într-un an, de o persoană fizică, de la care trebuie să se achite TVA.

Totuși, există un plafon în cuantum de 300.000 lei în care trebuie să se încadreze cei care nu vor să plătească TVA. În caz contrat, achitarea taxei pe valoare adăugată este obligatorie, citează click.ro. Taxa pe valoarea adăugată (TVA) este o taxă de consum. Se aplică aproape tuturor bunurilor și serviciilor cumpărate și vândute pentru utilizare sau consum în UE.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton