O nouă taxă pentru românii care și-au montat centrale termice în apartamente, din această iarnă! Ce prevede regulamentul ANRE

 Dumba Gabriela
.

Românii care și-au montat centrale termice în apartamente, cu gândul că vor reduce facturile la căldură sunt puși, din această iarnă, în fața unei noi taxe stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniu Energiei. Astfel, ANRE îi obligă pe cei care locuiesc la bloc și dețin centrale termice să plătească în plus o nouă taxă.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI

Numeroși români care locuiesc la bloc s-au debranșat de la sistemul centralizat al oraşului și şi-au montat centrale de apartament, iar următorul pas a fost să-şi izoleze ţevile care le trec prin apartament pentru a reduce aproape spre zero consumul de căldură pe părţile comune şi implicit să scadă costurile. ANRE a stabilit, însă, o nouă taxă pentru aceștia!

Taxă nouă pentru românii de la bloc care au centrale termice

Românii care au centrale termice urmează să plătească și căldura degajată de conductele care trec prin apartamentul lor, chiar dacă le-au izolat sau nu și indiferent de materialul cu care s-a făcut izolația.

Această decizie a fost luată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniu Energiei, conform Ordinului nr.7 din 20 martie 2024 privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire și apă caldă de consum.

„Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire, repartizată proporțional cu cota indiviză conform prevederilor art. 14, se achită de către toți proprietarii / utilizatorii de apartamente / spații cu altă destinație decât cea de locuință din unitatea de calcul, indiferent dacă:

a) apartamentele sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință sunt sau nu conectate la SACET sau la sursă locală;

b) există sau nu coloane de distribuție a încălzirii ce traversează apartamentele și/sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință și dacă acestea sunt sau nu izolate termic', este specificat în art.15 din Regulament.

Citește și: Fiica Biancăi Drăgușanu și a lui Victor Slav a împlinit 8 ani: „Mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a trimis cel mai bun și frumos înger să mă iubească!'

Citește și: Andreea Esca susține că profesia a ajutat-o mult să treacă peste momentele personale dificile: „Aveam mereu în minte că orice s-ar întâmpla, nu e treaba telespectatorilor…'. Ce spune despre rolul lui Adrian Sârbu în cariera sa / EXCLUSIV

Citește și: De la ce a pornit, de fapt, scandalul dintre Alin Simoiu și Cornel Luchian de la Insula Iubirii. Romeo Vasiloni a intervenit între ei: „Am mesaj de la el când îmi spune să…’

Cum se împart costurile între cei care au centrale termice și cei care nu au

Conform legislație în domeniu, fiecare proprietar dintr-un condominium are obligația să platească cotă parte din suprafețele comune, indiferent dacă au ales un sistem alternativ de încălzire.

Potrivit regulamentului ANRE, pentru blocurile situate în zona de temperatură rece, la un grad de deconectare de la sistemul centralizat între 0 și 40%, contribuția la cheltuielile comune este de 40% în lunile septembrie, octombrie, aprilie și mai, de 35% în noiembrie și martie și de 30% în decembrie, ianuarie și februarie.

La un grad de deconectare între 41 și 70%, procentele aferente cresc la 45%, 40% și 35%, iar la un grad de deconectare între 71 și 99%, procentele se majorează la 50%, 45% și 40%. În cazul condominiilor aflate în zone cu temperatură caldă și temperată, cota de contribuție care se împarte la toți locatarii, indiferent de consum, este, pentru un grad de debranșare de 0-40%, de 45% în lunile septembrie, octombrie, aprilie și mai, de 40% în noiembrie și martie și de 35% în decembrie, ianuarie și februarie.

La un grad de debranșare între 41 și 70%, procentele aferente lunilor din an sunt de 50%, 45%, respectiv 40%, iar pentru un grad de deconectare între 71 și 99%, de 60%, 55% și 50%.

„Calculul pe parte comună se face în funcţie de cota -parte indiviză pentru toate apartamentele. După ce ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial a fost transmis către firmele autorizate. De la 1 august s-a schimbat modalitatea de calcul. Noi am anunţat asociaţiile de proprietari. Nu putem face în alt fel decât conform legislaţiei în vigoare', a spus Mariela Florescu, reprezentant firmă de servicii de contorizare pentru gds.ro.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton