Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Parascheva, pe 14 octombrie. Dincolo de însemnătatea religioasă a zilei, ziua de 14 octombrie este și o zi de petrecere pentru mulți români care își sărbătoresc numele de Sfânta Parascheva. Iată, așadar, cine își serbează onomastica în ziua în care este prăznuită Sfânta Parascheva!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!
Aproximativ 60,000 de români își sărbătoresc ziua onomastică pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva. Este zi de sărbătoare în casele tuturor celor care au primit la botez numele sfintei Parascheva.
Ce nume se sărbătoresc pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva
Pe data de 14 octombrie, în calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce roșie pentru că este prăznuită Sfânta Cuvioasă Parascheva.
De Sfânta Parascheva, foarte mulți români și românce își serbează ziua onomastică, astfel că ei sunt cei care primesc mesaje, urări și felicitări în fiecare an. Iată lista completă a numelor care se sărbătoresc pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva:
- Parascheva
- Paraschiv
- Chiva
- Chivuța
- Vuța
- Paraschiva
- Pachita
- Paraschita
- Parastita
- Petcu
- Parasca
- Chivu
- Paraschivița
- Parascovea
- Parasiia
Toți românii care poartă aceste nume își sărbătoresc ziua de nume pe data de 14 octombrie, ziua în care este cinstită Sfânta Cuvioasă Parascheva.
Care este semnificația numelui Parascheva
Numele Parascheva este un nume sfânt, care amintește de Sfânta Cuvioasă Parascheva, prăznuită în fiecare an pe data de 14 octombrie. Pe lângă această trimitere biblică, numele Parascheva provine din limba greacă, iar în traducere înseamnă „vineri’, potrivit kanald.ro.
În România, Sfânta Cuvioasă Parascheva mai este cunoscută drept „Sfânta Vineri’.
Se spune că persoanele care poartă acest nume sfânt sunt protejate de Sfânta Cuvioasă Parascheva.
Citește și: Ce probleme au gemenele lui Mihai Morar, înainte de Evaluarea Națională:Cu școala e groasă rău de tot
Citește și: Cum arată și cum se simte Mioara Roman la o lună de la operație:„Aici are singura șansă să mai poată merge
Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva
Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în anul 1025, în Epivat, aproape de Constantinopol. Tatăl ei a fost administrator al localității, în timp ce mama ei a fost o creștină cu frică de Dumnezeu.
Ascultând cuvântul Domnului, Sfânta Cuvioasă Parascheva a decis să se retragă în pustietate pentru a-și petrece timpul în post și rugăciune. Ulterior, un înger i s-a arătat și i-a spus să se întoarcă în orașul său natal.
Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a întors în Epivat, iar la vârsta de 25 de ani a murit, fiind înmormântată ca o străină, pe malul mării.
Se spune că cei care se roagă la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva își pot găsi liniștea sufletească, pot scăpa mai ușor de probleme și se pot vindeca de bolile trupești și sufletești.
Ce se dă de pomană de Sfânta Parascheva, pe 14 octombrie
De Sfânta Parascheva se dă de pomană diferite alimente pentru sufletul celor adormiți, însă cei care vor să facă acest lucru trebuie să țină cont de câteva lucruri.
Ziua în care este prăznuită Sfânta Cuvioasă Parascheva este, de fapt, o zi de post. Astfel, tot ceea ce se împarte pe 14 octombrie trebuie să fie de post. Nu se dau de pomană bucate care conțin lapte, ouă, unt, carne sau brânză, dar nici nuci, castraveți, pepene roșu sau poame în formă de cruce, aceste alimente fiind interzise în această zi de sărbătoare.
Pe 14 octombrie, de Sfânta Cuvioasă Parascheva, se dau de pomană doar alimente de post, astfel că în pachete pot fi puse prăjituri de post, colaci, colivă sau alte produse de post. Mai mult, se spune că este bine să se dea de pomană vin, must, pâine și grâu nou.
Se spune că este bine să fie pomeniți toți cei care au murit fără lumânare sau care au trecut la cele veșnice purtând o mare durere în suflet.