Nuntă cu 1200 de invitați în Maramureș. Toată lumea este îmbrăcată în alb, iar imaginile virale pe TikTok au stârnit râsul: "Am zis că e filmare de la Beach Please. Legenda spune că Selly a fost organizator"

.

Recent, a avut loc în Maramureș o nuntă cu 1200 de invitați și toată lumea a fost îmbrăcată în alb. Imaginile au devenit virale pe TikTok, fiind vorba, evident, despre un eveniment rar întâlnit. Internauții s-au întrecut în glume pe seama respectivei nunți, unii dintre ei făcăcând paralela cu festivalul Beach Please, organizat recent de Selly, la Costinești.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IUNIE GRATIS, AICI


O tiktok-eriță face senzație cu un clip postat de la nunta ei împărărească, specifică Maramureșului, însă o raritate în restul țării. Aceasta a avut parte de o nuntă tipic maramureșeană, cu 1200 de invitați, toți îmbrăcați în haine albe. Imaginile au atras rapid atenția.

Nuntă cu 1200 de invitați în Maramureș

Dacă în Maramureș este normal să ai o petrecere cu sute, chiar mii de invitați, în restul țarii aceasta pare o extravaganță. Așa că cei care au vizionat clipul și-au exprimat uimirea și au glumit pe seama nunții uriașe.


În 24 de ore, clipul cu nunta maramureșeană a strâns peste 700.000 de vizualizări. Mulțumesc, Doamne! Am avut o nuntă minunată! Mulțumim din suflet celor mai frumoși nuntași -1200′, a scris mireasa. În clip se văd petrecăreții – la masa sau în mijlocul horelor, îmbracați toți în alb.

Internauții s-au întrecut în glume vizavi de nunta din Maramureș, unii dintre ei făcând o paralelă cu Beach Please, festivalul organizat de Selly pe litoral, alții se întrebau cum de au mirii atât de multe cunoștințe sau dacă îi cunosc, cu adevărat, pe toți nuntașii.

Mi-a trebuit share location să ajung la masă’, a glumit un tiktoker.
Un fel de Zilele Comunei.’
Întrebarea mea este mirii îi cunosc pe toți cei 1200? Frumos, nimic de spus’.
Am zis că e filmare de la Beach Please’.
Legenda spune că Selly a fost organizator’.
Tre să-mi pun GPS să dau de soț prin sala asta.’
De azi încolo mergeți toată viața la nunți’.
10 ani de acum încolo o să mănânci în fiecare weekend 3 sarmale cu 300 de euro!’
Dacă pierzi copilul pe acolo nu îl mai cauți, faci altul…’
Bănuiesc că invitațiile le a trimis primăria, că tot avea adresele tuturor’.


Ce obiceiuri de nuntă se păstrează și astăzi în Maramures

Nunta în Maramureș se concentrează pe simbolistica satului arhaic, care surprinde un univers magic de valori și obiceiuri străvechi. Astfel, spre deosebire de alte regiuni, multe dintre obiceiurile străvechi încă se păstrează în Maramureș. Particularitățile zonei (arhitectură, natură, comunitate) contribuie la formarea unei identități autentice și fermecătoare prin simplitatea și tradițiile sale.


Ceremonia de nuntă este și astăzi formată din următoarele etape:

  • Pețitul;
  • Credința sau logodna;
  • Cununia;
  • Nunta efectivă.

În vremurile străvechi, pețitul era realizat noaptea târziu, de către tatăl mirelui. Cererea de măritiș se repeta, până când în a treia seară primea un răspuns. Apoi, se purta o discuție despre zestrea tinerei și data logodnei.

Acasă la mireasă, avea loc logodna („credința’), în preajma rudelor viitorilor miri. În acest timp, tinerii alegeau stegarul și druștele, stabilind toate detaliile ce priveau organizarea fericitului eveniment. Părinții mirelui solicitau zestrea miresei (cai, pământ, etc), în timp ce celelalte tipuri de zestre se ofereau după nuntă. Mirele și mireasa aveau ulterior o discuție privată, în care stabileau întâlnirea de-a doua zi.


Citește și: Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Are 20 de ani și ar fi fost înșelată de soțul ei cu Andreea Bostănică

Citește și: Iulia Vântur și-a sărbătorit ziua de naștere alături de Salman Khan și prietenii lor. Imagini spectaculoase de la petrecere, unde vedeta a avut mai multe torturi

Citește și: Alex Bodi a răbufnit la adresa Emei Uta, după ce a fost criticat că s-a afișat cu noua iubită: „După 3 ani de relație cum se numește când fugi prin hotel ca escortă? În timpul relației…


Înainte de desfășurarea nunții, chemarea la nuntă era realizată de un om mai sărac. Chemătorul avea responsabilitatea de a merge din poartă-n poartă pentru invita sătenii la nuntă.

Cămărașul, unul dintre cei mai puternici și cinstiți bărbați, avea responsabilitatea de a primi darul de nuntă („pomninocul’, care includea o cană de mălai și o jumătate de litru de horincă). Toată băutura adunată era servită la nuntă. Totodată, mai trebuia să se asigure că sticlele și paharele mirilor si nuntasilor erau mereu pline la nuntă.


Tot înainte de nuntă, trebuia cusut un steag de către o femeie din sat, în prezența stegarului și a unui grup de feciori și fete. Din moment ce ținea 1-2 zile, „cusutul steagului’ era un motiv de celebrare. Stegarul, unul dintre verii mirelui, era un fecior care avea rolul de a aduna materialele pentru steag, de a însoți mirele și de a așeza invitații la nuntă.


Feciorii de nuntă erau de fapt 20-25 de prieteni ai mirelui care aveau menirea de a-l însoți, de a participa la cusutul steagului și de a întreține veselia în timpul evenimentului. Pe de altă parte, druștele și grupul de fete aveau aceleași sarcini, dar se adresau miresei.

În seara de dinaintea nunții, stegarul, ceata de feciori și ceterași mergeau la mire acasă cu steagul. Pe fondul unor strigături adecvate, aceștia se prindeau într-o horă și dansau „jocul steagului’. După finalizarea acestui obicei, ei se îndreptau către casa miresei. În casa ei, feciorii se prindeau iar într-o horă, stegarul prelua cununa de la mireasă și o așeza pe pălăria mirelui, iar dansul continua.

Printre alte obiceiuri maramureșene de nuntă străvechi, se mai regăseau și:

  • Îmbăierea miresei, înainte de nuntă, în apa proaspătă din fântână – simbolizând puritatea acesteia;
  • Iertăciunea – semnificând faptul că mirii își cereau iertare pentru toate greșelile făcute față de părinți sau alte persoane pentru a primi binecuvântarea;
  • Ascunderea verighetelor într-un vas cu grâu – cine era destinat să le găsească, acela era cel care comanda în căsnicie;
  • Ploaia de grâu deasupra mirilor – sugerând ideea de belșug în căsnicie etc.