Ora de iarnă 2022 este momentul în care se dă ceasul înapoi și România revine la ora Europei de Este + 2 UTC. Când se schimbă ora și ce sens are această mișcare? Ei bine, explicațiile le vei găsi mai jos.
Ora de iarnă 2022 – când se schimbă ora
România, la fel ca cea mai mare parte a Europei, trece la ora de iarnă 2022 după echinocțiul de toamnă. Pe data de 23 setepmbrie este în mod oficial sfârșitul verii, adică echinocțiul de toamnă. Echinocțiul este momentul în care ziua este egală cu noaptea.
Trecerea la ora de iarnă în 2022 se face în ultimul weekend din octombrie, adică în noaptea de sâmbătă spre duminică, între 29 și 30 octombrie, când ora 4:00 devine ora 3:00.
Eliminarea orei de vară în UE
În septembrie 2018, Comisia Europeană a emis un proiect de directivă pentru a elimina definitiv ora de vară în UE.
Într-un sondaj public, peste 80% din cei 4,6 milioane de respondenți au votat pentru a pune capăt complet schimbărilor sezoniere ale ceasului, însă statele membre ale UE au cerut mai mult timp înainte de a pune capăt acestei practici.
La 4 martie 2019, Comisia pentru transport și turism a Parlamentului European a aprobat propunerea Comisiei cu 23 de voturi pentru și 11 împotrivă.
Data de începere a fost însă amânată până în 2021, iar Comisia a trebuit să se asigure că deciziile țărilor de a păstra ora de iarnă sau de vară sunt coordonate și nu perturbă piața internă.
Plenul Parlamentului European de la Strasbourg a decis să elimine schimbarea orei de vară și de iarnă începând cu ultima duminică din martie 2021.
Dar această decizie rămâne în stagnare, deoarece pandemia de covid-19 a „înghețat” unele probleme pe întreaga planetă.
Cum ne afectează sănătatea trecerea de la ora de vară la ora de iarnă
Dacă 55% din țările care reprezintă cel puțin 65% din populația UE doresc ca schimbarea orei să fie abolită – chiar dacă restul țărilor votează împotrivă – toate țările trebuie să se conformeze.
Cu toate acestea, decizia finală va fi luată de Consiliul UE și de Parlamentul European, după votul final al statelor membre ale UE.
De ce se schimbă ora?
În fiecare an, la primele ore ale unei dimineți de duminică, în luna martie, 60 de minute dispar de pe ceas, iar timpul reapare în fiecare an în octombrie! Nu, nu este un truc magic – este vorba de ora de vară!
Ora de vară a fost creată pentru a folosi mai bine orele lungi de soare din timpul verii. Prin „devansarea” ceasurilor cu o oră în luna martie, mutăm o oră de lumină naturală de dimineața spre seară. În prima duminică din noiembrie, „dăm înapoi” și derulăm ceasurile pentru a reveni la ora standard.
Dar de unde a apărut ora de vară? Și care este utilitatea ei?
Ideea a fost sugerată pentru prima dată într-un eseu al lui Benjamin Franklin în 1784, iar mai târziu a fost propusă Parlamentului britanic de către englezul William Willett 1907.
Când se pun murăturile pentru iarnă
Ora de vară a fost instituită inițial în Statele Unite în timpul Primului și celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a profita de orele mai lungi de lumină naturală și pentru a economisi energie pentru producția de război.
În anii de după cel de-al Doilea Război Mondial, statele și comunitățile individuale au decis dacă doresc să continue să respecte ora de vară și când să facă acest lucru. Acest lucru a însemnat că unele orașe erau cu o oră în urma altora, chiar dacă pe hartă erau separate doar de câțiva kilometri.
Pentru a reduce la minimum confuzia, Congresul a adoptat în 1966 Actul privind ora uniformă, care a standardizat durata orei de vară pentru întreaga țară.
Ora de vară este mai utilă pentru cei care locuiesc mai departe de ecuator, unde orele de lumină sunt mult mai lungi vara decât iarna. În localitățile mai apropiate de ecuator, orele de zi și cele de noapte au aproape aceeași durată pe tot parcursul anului.
Acesta este motivul pentru care multe orașe și țări ecuatoriale nu participă la ora de vară. În Statele Unite, există doar câteva locuri care nu respectă ora de vară, inclusiv părți din Arizona, Hawaii, Puerto Rico, Insulele Virgine Americane și Samoa Americană.
Aproximativ 70 de țări participă la ora de vară
În Europa, ora de vară se aplică din ultima duminică din martie până în ultima duminică din octombrie. În emisfera sudică, unde sezonul de vară începe în decembrie, ora de vară este recunoscută din decembrie până în martie.
Rețetă de murături în saramură. Simplă și aromată
Kârgâzstanul și Islanda respectă ora de vară pe tot parcursul anului; țările ecuatoriale nu respectă deloc ora de vară.
Susținătorii orei de vară sugerează că, pe lângă reducerea infracționalității și a accidentelor de mașină, orele de lumină prelungite îmbunătățesc și conservarea energiei, permițând oamenilor să folosească mai puțină energie pentru a-și ilumina afacerile și casele.
Studiile care se opun susțin că energia economisită în timpul orei de vară este compensată de o utilizare mai mare a energiei în lunile mai întunecate de toamnă și iarnă.
Sursa foto: Shutterstock.com