Organizatorii Jocurilor Olimpice și-au cerut scuze după ce o secvență asemănătoare "Cinei celei de Taină" a fost pusă în scenă la ceremonia de deschidere. Care a fost reacția Bisericii Catolice

.

Organizatorii Jocurilor Olimpice și-au cerut scuze după ce o scenă asemănătoare „Cinei celei de Taină” a fost pusă în scenă la ceremonia de deschidere. Anul acesta, mai mult ca niciodată, Jocurile Olimpice sunt și despre unitate în diversitate, iar spectacolul pus în scenă de francezi a fost unul fabulos. Din păcate, mesajul regizorului Thomas Jolly, unul despre incluziune și toleranță, nu a fost primit bine de toată lumea, creând și controverse. Iată ce au spus organizatorii Jocurilor Olimpice 2024, și cum a reacționat Biserica Catolică!

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IUNIE GRATIS, AICI


Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024, care se desfășoară la Paris, a fost, fără doar și poate, una dintre cele mai spectaculoase evenimente din istoria olimpismului, totul fiind organizat ca la carte, în ciuda ploii torențiale care nu a reușit să strice măreția momentului, ce a avut Sena în prim-plan, dar și obiectivele istorice importante ale Parisului. Din păcate, unul dintre momentele controversate a fost cel în care o secvență asemănătoare „Cinei celei de Taină' a fost pusă în scenă la ceremonia de deschidere.


Organizatorii Jocurilor Olimpice și-au cerut scuze după ce o secvență asemănătoare „Cinei celei de Taină' a fost pusă în scenă la ceremonia de deschidere

A fost „Cina cea de taină’ sursa de inspirație pentru „scandalul’ din deschiderea JO 2024? – este întrebarea care s-a aflat pe buzele tuturor în ultimele zile, după ce o imagine ce părea desprinsă din „Cina cea de Taină' a creat controverse în lumea întreagă. Ceremonia de deschidere a JO 2024 a fost una absolut specială, însă a existat și un moment care a agitat apele în lumea întreagă. Totul a pornit de la momentul pus în scenă de Thomas Jolly, directorul artistic al JO intitulat Festivité, care începe cu imaginea unui grup la masă, printre care se află mai multe drag-queens, amintind de „Cina cea de Taină’, ultima masă a lui Iisus cu apostolii săi.


Citește și: Anisia Gafton este extrem de mulțumită de rezultatul operației la nas, în ciuda numeroaselor critici: „Mă întinerește cu 10 ani. Eu m-am plăcut și înainte, mă plac și acum. Serghei îmi spune…’. Cum a reacționat logodnicul ei când a văzut-o imediat după intervenție / EXCLUSIV

Citește și: Claudia Pătrășcanu a răbufnit după ce Gabi Bădălău a vorbit despre episodul în care și-ar fi dat copiii afară din casă: „A mers prea departe cu denigrările și le continua chiar la adresa copiilor noștri, spre rușinea lui. Pentru mine acest om nu mai există. Nu-l cunosc!


Citește și: Georgică Cornu, părăsit de noua iubită din cauza Marinei Almășan. Cum a reacționat după ce prezentatoarea TV l-a amenințat cu proces: „Stai în banca ta, lumea te știe cine ești. Voi solicita…

„Nu veți găsi niciodată la mine vreo dorință de a batjocori sau de a denigra ceva. Am vrut să organizez o ceremonie care să repare și să reconcilieze. Și să reafirme valorile Republicii noastre', a spus Thomas Jolly pentru BFMTV.

„Am vrut să vorbim despre diversitate. Diversitatea înseamnă a fi împreună. Am vrut să includem pe toată lumea, atât de simplu’, a fost mesajul regizorului Thomas Jolly.


Cât despre acuzația că a pus în scenă „Cina cea de Taină’, regizorul a negat că asta ar fi fost intenția sa.

„A fost ultima cină? Nu a fost «inspirația mea»’, a răspuns Thomas Jolly. „Cred că a fost destul de clar, Dionis apare pe această masă. El este acolo pentru că este zeul sărbătorii (…), al vinului, și tatăl Sequanei, zeița legată de râu (în cultura galo-romană, Sequana era zeița fluviului Sena, n.r)’. „Ideea era mai degrabă de a avea o mare sărbătoare păgână legată de zeii Olimpului. Olimp… Olimpism’, a mai spus Jolly.


Despre rebelul Thomas Jolly, originar din Normandia, se știe că a fost victima bullyingului în copilărie, motiv pentru care a avut mult de suferit. Acesta provine dintr-o familie fără posibilități materiale, a pornit de jos și face parte din comunitatea LGBTQ+.

Organizatorii JO 2024: „Dacă oamenii au fost jigniți, ne pare foarte rău'

La scurt timp după ce toată povestea a luat amploare și multe grupuri creștine au spus că mesajul transmis este blasfemiator, organizatorii JO 2024 și-au cerut scuze public. Inițiativa regizorului francez a stârnit numeroase reacții negative din partea creștinilor, dar mai ales a Bisericii Catolice.


Conform organizatorilor JO 2024, scena era menită să transmită un mesaj legat de incluziune și toleranță. De altfel, aceștia au dat asigurări că nu au intenționat să jignească grupurile religioase.

„În mod clar, nu a existat niciodată o intenție de a arăta lipsă de respect față de vreun grup religios. Inițiativa urmărea să celebreze toleranța comunității. Credem că această ambiție a fost atinsă. Dacă oamenii au fost jigniți, ne pare foarte rău’, au transmis organizatorii.


Reacția Bisericii Catolice

Nici reacția Bisericii Catolice nu s-a lăsat mult așteptată, momentul pus în scenă de regizorul francez fiind considerat „o batjocură la adresa creștinismului'. Reprezentanții Bisericii Catolice au criticat mesajul și gestul făcut de regizorul francez.

Ceremonia de deschidere de aseară (n. red 26 iulie a.c.), organizată de COJOP (Comitetul de Organizare al Jocurilor Olimpice) a oferit lumii întregi câteva momente minunate, de frumusețe și bucurie, emoționante și unanim aclamate. Din păcate, ceremonia a inclus și scene de batjocură și derâdere la adresa creștinismului, pe care le deplorăm profund – se spune într-un comunicat publicat sâmbătă, 27 iulie, pe situl Conferinței Episcopale Franceze (eglise.catholique.fr.)', conform Vatican News.