Ce trebuie să știți despre ouăle din comerț. Sunt sănătoase sau nu?

.

Oul reprezinta cel mai complet aliment și nu degeaba este numit „alimentul perfect”. Oul conține toate substanțele necesare organismului: proteine cu înalta valoare biologică, grăsimi, vitamine și minerale. Se crede că ouăle din comerț nu sunt atât de sănătoase, însă nutriționistul Mihaela Bilic susține că nu este diferență între ouăle din comerț și cele de la țară.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!

Mihaela Bilic explică, într-o postare amplă pe pagina sa de Facebook, de ce nu contează de fapt cum sunt crescute găinile de la care provin ouăle din comerț. Alt aspect este, de fapt, extrem de important.


„Nu mai e nevoie să golim oceanele de somon, ne ajunge și un ou. Toată lumea a auzit despre acizii grași esențiali Omega 3. Și chiar dacă nu știm exact ce sunt, important este că fac bine la sănătate…ba mai mult, au făcut subiectul a 3 premii Nobel.

Deși face parte din familia Omega 3, de acidul cervonic cu siguranță n-a auzit nimeni. Este cel mai elaborat dintre toți acizii grași, iar numele lui are legătură cu creierul, la compoziția căruia participă din belșug. Oamenii de știință l-au botezat DHA, după terminologia greco-engleză: docosa hexanoic acid.


Citește și: De ce nu îl aduce Mihaela Rădulescu pe Felix Baumgartner în România:’Aici e un teren minat’

Citește și: Unde locuiește Mihaela Rădulescu atunci când vine în România:„Nu mai am nimic aici

Citește și: Narcisa Suciu, îngrijorată pentru fiica sa, care merge la muncă în Finlanda în plină pandemie de coronavirus

Ce trebuie să știți despre ouăle din comerț. Sunt sănătoase sau nu?

Acidul cervonic are o configurație complicată și funcții speciale în organism, cu atât mai mult cu cât oamenii nu-l pot fabrica’ și trebuie adus din alimentație. DHA există în natură doar în produsele de origine animală și cu precădere în 2 tipuri de produse: ouă și peștii carnivori din mările reci (tip somon).

Spre deosebire de găină, care este capabilă să producă în mod direct acid cervonic, somonul se mulțumește să se poziționeze la capătul lanțului trofic și concentrează sub piele DHA-ul provenit de la peștii mai mici pe care îi îngurgitează- somonul mănâncă pești, care pești au mâncat moluște și creveți, iar ele la rândul lor au consumat alge bogate în Omega 3.


Oamenii de știință recomandă un consum zilnic de DHA de minimum 120 mg pentru un adult și 250 mg/zi pentru gravide, atât de important este acidul cervonic pentru dezvoltarea fătului.
Un OU poate conține în medie între 10 și 100 mg de DHA-variație mare în funcție de tipul de mâncare. 

Găina este capabilă să fabrice DHA plecând de la grăsimile Omega 3 prezente în produsele vegetale pe care le consumă: iarbă și/sau semințe de in, rapiță, soia', a scris Mihaela Bilic.


Ce conține oul

Proteinele din ou se gasesc in albus. Ele au o valoare biologica inalta si contin toti aminoacizii esentiali necesari organismului, in special cantitati crescute de tirozina, triptofan si lizina, atat de bine proportionate incat oul a devenit referinta standard pentru compararea proteinelor din alte alimente.


Astfel, prin definitie, valoarea biologica a proteinelor din ou este considerata 100%. Albusul nu contine grasimi si colesterol.

Principala proteina a galbenusului este ovovitelina. De asemenea,
sunt prezente si fosfolipide, extrem de necesare in alimentatie, mai
ales in cazul copiilor si al gravidelor, vitamine hidrosolubile (in
special complexul B) si liposolubile (vit. A, D, E si K). Oul nu contine
vitamina C.

Galbenusul contine si substantele minerale: fosfor, zinc, calciu si fier.