Paștele ortodox și Paștele catolic, în aceeași zi. BOR reacționează la propunerea ca Paștele ortodox și Paștele catolic să fie celebrate în aceeași zi. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, s-a arătat deschis propunerii lansate fostul minisru de Externe Teodor Baconschi și de profesorul Adrian Papahagi, ca Paştele să fie sărbătorit la o dată comună în toată lumea creştină. Pe de altă parte, ÎPS Teodosie s-a împotrivit vehement acestui demers.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Paștele ortodox și Paștele catolic, în aceeași zi. BOR reacționează la propunerea ca Paștele să fie celebrat de ortodocși, odată cu catolicii și protestanții. În fiecare an, creștinii celebrează Paștele, însă, în funcție de ritul de care aparțin, ortodix, catolic, sau protestant, data acestei sărbători diferă. Recent, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi și profesorul Adrian Papahagi au propus, prin intermediul unei postări pe rețelele de socializare, ca atât creștinii ortodocși, cât și cei catolici sau protestanți să celebreze Înviererea Domnului la aceeași dată. Reprezentatul BOR, Vasile Bănescu, a transmis că această propunere este „un ideal dezirabil” și în concordanță cu dorința Sfinților Părinți ai bisericii creștine.
Paștele ortodox și Paștele catolic, în aceeași zi. Reacția BOR
Paștele ortodox și Paștele catolic, în aceeași zi. Reprezentantul BOR, Vasile Bănescu, a declarat că biserica este dechisă propunerii ca ortodocșii să celebreze Paștele, odată cu catolicii și protestanții.
„Posibilitatea și dorința sărbătoririi Paștelui la aceeași dată în toată lumea creștină au rațiuni și justificări depline, rămânând un ideal absolut dezirabil, așa cum este și firesc, așa cum a fost și dorința constantă a Sfinților Părinți ai Bisericii creștine primare', a spus Vasile Bănescu, în comunicatul citat.
Paștele ortodox și Paștele catolic, în aceeași zi. Vasile Bănescu: „Cauza majoră a problemei…”
Paștele ortodox și Paștele catolic, în aceeași zi. Vasile Bănescu, reprezentant BOR, a mai adăugat că soluționarea acestei probleme nu este de natură dogmatică, ci de unitate interbisericească și implică un dialog între Bisericile Ortodoxe și decizia unui viitor și necesar Sinod pan-ortodox.
„Așa cum se știe, BOR a adoptat calendarul îndreptat (corectat) de la data de 1 octombrie 1924. Nu toate Bisericile Ortodoxe au făcut-o însă (Patriarhia Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă a Georgiei și Biserica Ortodoxă din Macedonia). Ceea ce ridică, desigur, o întrebare: în ce constă concret valoarea fidelității față de un calendar dovedit științific ca (actualmente) eronat (rămas în urmă cu 13 zile)? Ceea ce constituie și cauza majoră a problemei sărbătoririi Paștelui la o dată diferită în lumea creștină apuseană și răsăriteană', precizează Vasile Bănescu.
Reprezentantul BOR explică stabilirea datei la care se celebrează Paștele
Paștele ortodox și Paștele catolic, în aceeași zi. Vasile Bănescu a mai explicat motivul pentru care Paștele Ortodox și Paștele Catolic nu se celebrează la aceeași dată. Reprezentantul BOR a menționat că Biserica Creștină calculează data Sărbătorii Paștelui după criteriile fixate la Sinodul de la Niceea din anul 325.
„Rațiunea pentru care Bisericile Ortodoxe care au adoptat în mod firesc calendarul corectat au decis totuși (în 1927) să sărbătorească în continuare (doar) Paștele împreună cu celelalte Biserici refractare la această îndreptare calendaristică a fost și este încă păstrarea unității ortodoxe în jurul celei mai importante sărbători creștine: Învierea Domnului.
Paştele se va serba întotdeauna duminica (ziua Învierii Domnului). Această duminică va fi cea imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară (20 martie). Când 14 Nisan (din calendarul iudaic) sau prima lună plină de după echinocţiul de primăvară cade duminica, Paştele creștin va fi serbat în duminica următoare, pentru a nu se serba odată cu Paştele iudaic, dar nici înaintea acestuia.” a precizat Vasile Bănescu.
Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi: „Decalajul Pascal pare o relicvă a Războiului Rece”
Paștele ortodox și Paștele catolic, în aceeași zi. Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a solicitat, printr-o postare pe rețelele de socializare, ca BOR să celebreze Paștele odată cu catolicii și protestanții. Teodor Baconschi a fost ambasador al României la Vatican, iar în 1989 a fondat Grupul de Reflecție pentru Înnoirea Bisericii, alături de viitorul patriarh Daniel.
'Decalajul pascal dintre ortodocși și restul lumii creștine pare o relicvă a Războiului rece. Popoarele ortodoxe, eliberate de comunism, au tot cerut ierarhiilor sincronizarea calendarului, fără rezultat. Culmea e că BOR nu e pe stil vechi, deci ar putea celebra Paștele odată cu catolicii și protestanții (cum fac ortodocșii din Finlanda și Estonia). Cu toate astea, mergem cu rușii – și calendarul lor iulian, neîndreptat. Adică taman cu cei care au sabotat unitatea panortodoxă atât prin războiul inter-ortodox din Ucraina, cât și prin neparticiparea arogantă la Sinodul din Creta (2016)', a scris duminică Baconschi.
Profesorul Adrian Papahagi spune cum sunt afectați românii din Occident de sistemul actual
Paștele ortodox și Paștele catolic, în aceeași zi. Profesorul Adrian Papahagi a anunțat că va cere conducerii BOR modificarea datei sărbătorii pascale, spunând că actualala decalare e o problemă pentru românii din diasporă, care nu pot beneficia de zilele libere acordate de paștele catolic.
'După Paști, voi iniția un amplu demers național, solicitând Adunării Naționale Bisericești și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să calculeze data Paștilor pe calendarul gregorian (de care oricum ține seama Crăciunul) astfel încât să sărbătorim Învierea alături de toată creștinătatea apuseană (incluzându-i aici, de pildă, pe ortodocșii finlandezi), și alături de concetățenii noștri catolici sau protestanți, fie ei maghiari, sași, români sau orice. Acest decalaj de calendar e foarte supărător și pentru milioanele de români care locuiesc în Occident, dar nu pot beneficia de zilele libere acordate de statele de reședință, pentru a sărbători Paștele alături de rudele din țară, și trebuie să-și ia zile suplimentare de concediu', a scris Papahagi.
Paștele ortodox și Paștele catolic, în aceeași zi. Reacția Arhiepiscopul ÎPS Teodosie
Paștele ortodox și Paștele catolic, în aceeași zi. Arhiepiscopul Tomisului s-a arătat foarte critic față de propunerea fostului ministru de Externe al României, Teodor Baconschi ca ortodocşii să celebreze Paştele în aceeaşi zi cu catolicii şi protestanţii.
„Cred că nu ştie ce spune. Noi respectăm toate cele trei condiţii de la Sinodul I Ecumenic înscrise într-un canon al sărbătoririi Paştelui. Adică să fie după echinocţiul de primăvară, după Paştele evreilor şi după Lună plină. Dacă una din aceste condiţii nu se împlinește, se amână o lună ca să fie toate împlinite. De aceea, perioada la care variază data Paştelui este de 5 săptămâni.
Catolicii, în primul rând, au uneori Paştele înainte de Paştele evreilor. Adevărat este că noi sărbătorim Paştele după calendarul neîndreptat, că aşa a hotărât Sinodul de la 1923 de la Constantinopol, când s-a îndreptat calendarul în partea de răsărit. În partea de apus, a îndreptat calendarul în secolul al XVII-lea', a afirmat Arhiepiscopul Tomisului, potrivit News.ro.
ÎPS Teodosie: „Catolicii n-au lumină sfântă”
Paștele ortodox și Paștele catolic, în aceeași zi. ÎPS Teodosie a mai spus că Paştele adevărat este „acolo unde vine Sfânta Lumină', iar „catolicii nu au Sfânta Lumină'
„Dar acolo este Paştele adevărat unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfântă Lumină? N-au.
Alţii? N-au. Toţi se adună la lumina ortodocşilor şi strigă adevărata lumină a ortodocşilor. Dar nu îndrăznesc să vină, că e greu la ortodocşi, că sunt posturi mari, aspre, metanii, rânduieli de slujbă mai lungi. Le place să proclame într-un cuvânt. Dar e greu să ţii rânduiala, căci cere jertfă multă'.
Întrebat cum procedează catolicii de Paşte, Arhiepiscopul Tomisului a răspuns.
Totul este simbol. Au lumină materială, Lumina care coboară la noi e realitatea, nu-i simbol. În sfârşit, nu vreau să-i judec, că nu-i treaba mea, doar îi compătimesc'. a spus ÎPS Teodosie potrivit News.ro.
De ce diferă data la care catolicii și ortodocșii celebrează Paștele
Modul în care se calculează data celebrării Paștelui are legătură cu echinocţiul de primăvară.
Creștinii ortodocși și cei catolici utilizarea a două calendare diferite și astfel se explică decalajul în ceea ce privește celebrarea Învierii Domnului. Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.