Ce pensie va avea Klaus Iohannis, după ce a demisionat din funcția de Președinte al României. Va beneficia de cea mai mare indemnizație încasată vreodată de un fost șef de stat. După 10 ani și trei luni la Palatul Cotroceni din București și un salariu lunar de peste 15.500 de lei, el va primi, potrivit legii, o indemnizație de 11.000 de lei pe viață, pe lângă pensia carierei de profesor și a celei de primar.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Fostul președinte Klaus Iohannis s-a retras oficial din funcție, după o demisie neașteptată, și urmează să încaseze cea mai mare indemnizație acordată vreodată unui fost șef de stat în România. După 10 ani și trei luni la Palatul Cotroceni din București și un salariu lunar de peste 15.500 de lei, el va primi, conform legii, o indemnizație în valoare de 11.000 de lei pe viață, pe lângă pensia aferentă carierei de profesor și primar.
Ce pensie va avea Klaus Iohannis, după ce a demisionat din funcția de Președinte al României
Pe data de 10 februarie 2025, Klaus Iohannis și-a dat demisia din funcția de Președinte al României, la mai puțin de 24 de ore după ce Parlamentul a demarat procedura de suspendare a acestuia. Fostul șef de stat a explicat că a dorit să „scutească' România și pe cetățenii români de o criză. Astfel, el își va încheia mandatul în data de 12 februarie 2025, după 10 ani și trei luni la Palatul Cotroceni din București.
Retras oficial din viața politică, acesta se pregătește acum de pensionare, iar veniturile sale vor fi din cariera îndelungată în administrația publică.
De meserie profesor de fizică, el a fost primar al municipiului Sibiu timp de 14 ani înainte de a deveni președintele României.
„Cu aproximare, normal, că n-am acces la informații legale de câștigurile sale, cred că va lua puțin peste 100 de puncte, asta însumează vreo 8.500 de lei. Nu va prinde 5 cifre, va fi un număr format din patru cifre, pentru că în anii de predare, la început de drum, până s-a titularizat, a avut salariu foarte mic.
Nici în zona primăriei nu s-a câștigat foarte bine, azi se câștigă mai bine. Dacă nu era președinția cred că ar fi ieșit cu o pensie mică, 5.000 – 6.000 ca profesor de liceu, chiar și facă ar fi rămas inspector', a pecizat Anton Hadăr, președinte Alma Mater, pentru digi24.
Va beneficia de cea mai mare indemnizație încasată vreodată de un fost șef de stat
Klaus Iohannis va beneficia de cea mai mare indemnizație încasată vreodată de un fost șef de stat din România. Conform Legii 406/2021, foștii președinți ai țării au o indemnizație lunară echivalentă cu 75% din salariul pe care l-au avut în timpul mandatului.
Potrivit ultimei sale declarații de avere, care a avut loc în anul 2024, fostul președinte al României încasa un salariu lunar net de 15.562 de lei. Prin urmare, indemnizația sa va fi de aproximativ 11.000 de lei pe lună, sumă care se adaugă la pensia pe care o va primi pentru anii lucrați ca profesor și primar.
![](https://thumbor.unica.ro/unsafe/760x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/02/001-cover-60.jpg)
Klaus Iohannis a demisionat din funcția de Președinte al României, după un mandat de 10 ani și trei luni
Klaus Iohannis a demisionat din funcția de Președinte al României, după un mandat de 10 ani și trei luni. El își va încheia mandatul oficial miercuri, pe data de 12 februarie 2025.
„Este un demers inutil pentru că peste puține luni plec din funcție, după alegerile prezidențiale. Este un demers nefondat, pentru că niciodată nu am încălcat Constituția și este un demers păgubos pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă. Peste puține zile, în Parlament se va vota suspendarea mea și România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul pentru demiterea președintelui. Acest întreg demers va avea efecte pe plan intern și, din păcate, și pe plan extern.
În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord, toată discuția va fi axată doar pe negativ. Întreaga societatea va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale, despre cum va merge România mai departe. Candidații nu vor mai putea să își prezinte ideile.
Pe plan extern, efectele vor fi de durată, și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni de ce România își demitere președintele după ce a început procedura pentru alegerea noului președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când președintele pleacă oricum. Mai pe românește vom fi de râsul lumii. Pentru a scuti românia de această criză, demisionez. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie', a anunțat acesta într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni din București.
Sursa foto: Facebook