Pericolul care se ascunde în pâinea din supermarket-uri. Prea puțini români alegă să nu consume pâine, astfel că este fără doar și poate unul dintre cele mai cumpărate alimente. Fiecare ia cel puțin o pâine pe zi, fie că este albă, neagră, cu semințe, cu cartofi sau integrală. Ei bine însă, cu siguranță gândul de a citi lista de ingrediente la 'pâinea cea de toate zilele' a zburat foarte repede, astfel că mulți și-au spus că în afară de drojdie, apă, sare și făină nu poate fi altceva. Cea mai recentă informație arată cu totul și cu totul altceva!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Pâine în casă a început să se facă din ce în ce mai rar. Deși pe vremuri, majoritatea gospodinele o făceau doar în casă, lucrurile s-au schimbat între timp, iar mulți aleg să o cumpere gata făcută, fără a se gândi la pericolul ce se poate ascunde în acest aliment, de fapt. Cu siguranță nimeni nu a luat în calcul faptul că pâine ar putea fi 'o bombă cu ceas'.
Citește și: Rețetă de pâine de casă. Aveți nevoie de trei ingrediente
Citește și:Îngrașă sau nu pâinea? Mihaela Bilic: „N-o consider inamicul public numărul unu”
Pericolul care se ascunde în pâinea din supermarket-uri
Dintre toate alimentele din suepermarket, cu siguranță toți cumpăram pâine cu ochii închiși, fără a ne uita la lista de ingrediente sau la data de expirare, fiind siguri că este mreu bună și proaspătă. De asemenea, probabil mulți am crezut că pe lângă făina, care este ingredientul principal, mai are drojdie, sare și apă. Totuși, InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip pâine ce se regăsesc pe piața din România, iar 50 de produse au făcut obiectul studiului. Rezultatele nu sunt deloc unele bune și nici pe placul românilor.
„Gândiți-vă bine când cumpărați o pâine pentru că s-ar putea să ajungem să facem un sendviș cu doar două felii de pâine, deoarece conțin tot ce ne trebuie sau tot ce nu ne trebuie, fără a mai adăuga ceva. Noi am citit eticheta pentru tine, însă va trebui să o citești și tu', a declarat Sorin Mierlea, președintele InfoCons, organizație pentru Protecția Consumatorilor.
Majoritatea companiilor din zona de panificație țin secrete informații esențiale despre produse
Potrivit studiului menționat mai sus, se pare că majoritatea companiilor de panificație țin secrete informații esențiale despre produse, astfel că raportul a fost făcut public pentru ca fiecare să vadă ce se ascunde, de fapt, în pâine, pe lângă ingredientele cu care se face o pâine în casă.
„Din punct de vedere al procentajului ingredientului principal (făină de diverse tipuri sau amestec de panificație) din compoziția produsului: doar 26% afișează procentajul ingredientului principal. Dintre acestea:
- Făină într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție;
- Amestec panificatie într-o proporție cuprină între 7 și 69.4% din compoziție.
Din punct de vedere al existenței cartofilor, cerealelor sau semințelor în compoziția produsului:
- 14% din produse conțin semințe (floarea soarelui, susan, mei, mac etc) în proporții cuprinse între 1,2% si 29% din compozitie;
- 4% din produse conțin cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%;
- 4% din produse contin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4% și 6%;
- Din punct de vedere al tipului de făină: 44% menționează tipul de făină utilizat. Dintre acestea:
- Făina de tip 650 se regăsește în compoziția a 77,27% din produse;
- Făina de tip 1250 se regăsește în compozția a 22, 72% din produse;
- Făina de tip 550 se regăsește în compoziția a 9% din produse;
- Făina de tip 480 se regăsește în compoziția a 5% din produse;
- Făina de tip 1350 se regăsește în compoziția a 5% din produse.
- Din punct de vedere al pasteurizarii:
- 16% din produse au mentionat ca sunt pasteurizate.
Din punct de vedere al mentionarii provenientei ingredientelelor principale: - 66% nu menționează proveniența ingredientelor principale.
Conform datelor culese, 66 % din produsele studiate, nu menționează proveniența ingredientului principal, în conformitate cu regulamentul 1169/2011. În ceea ce privește produsele alimentare, trebuie puse în aplicare normele de indicare a țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar. In articolul 26, aliniatul 1 se precizează stabilirea normelor generale și cerințelor „privind indicarea țării de origine sau a locului de proveniență a produselor alimentare, care se aplică fără a aduce atingere dispozițiilor specifice ale Union (…)
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pâine:
- 50% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).
Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 4: - 8% din produse au în compoziție 4 E-uri;
- 4% din produse au în compoziție 3 E-uri;
- 14% din produse au în compoziție 2 E-uri;
- 24% din produse au în compoziție 1 aditiv;
- 50% din produse nu au în compoziție E-uri.
- Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în pâine situația se prezintă astfel:
- 60% dintre produsele studiate au avut în componență acid ascorbic (E300);
- 48% dintre produsele studiate au avut în componență acid sorbic (E200);
- 40% dintre produsele studiate au avut în componență propionat de calciu (E282)', se arată în studiul menționat mai sus.
Conform acestui studiu, oamenii de știință recomandă citirea pe larg a etichetelor și listelor de ingrediente la produsele pe care le cumpărăm și mai ales le consumăm frecvent, asta dacă ne dorim să avem grijă de sănătatea noastră.
Sursă foto: Hepta