Pe lângă diabet și astm, există și alt factor major de risc în apariția formelor grave de COVID-19: obezitatea.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, riscul de forme severe ale COVID-19 este mult mai crescut în cazul persoanelor obeze.
În Marea Britanie, aproape 75% dintre pacienții în stare critică din cauza coronavirus erau supraponderali sau obezi.
Greutatea în exces afectează buna funcționare a plămânilor, fiind necesară ventilarea pulmonară mecanică.
Din nefericire, aproape 70% dintre pacienții ventilați mecanici fac complicații severe pulmonare.
Un indice de masă corporală sub 25 este considerat normal, iar un indice de masă corporală peste 30 se încadrează în categoria obezitate.
Dr. Matt Capehorn, directorul Institutului de Obezitate din Rotherham, avertizează că persoanele supraponderale sau obeze trebuie să ia măsuri pentru a preveni complicaţiile în cazul unei posibile infecţii cu noul coronavirus, mai ales că se sugerează din ce în ce mai des că va exista un al doilea val al pandemiei, în toamnă.
Excesul ponderal îngreunează funcţionarea diafragmului şi a plămânilor, ceea ce se traduce în diminuarea capacităţii de oxigenare a ţesuturilor, ducând la disfuncţie multiplă de organe.
„Pe măsură ce greutatea corporală creşte, plămânii sunt mai slab ventilaţi şi există riscul de apariţie a tulburărilor pulmonare, în special astm, dar şi a bolilor de inimă sau diabet', avertizează prof. Andrews.
Obezitatea are însă și alte efecte: în principal asupra sistemului imunitar. De exemplu, vaccinurile sunt mai puțin eficiente în cazul persoanelor supraponderale sau obeze.