Fie că folosiți ciuperci proaspete, congelate sau din conservă, în timpul Postului Paștelui puteți pregăti o delicioasă ciulama de ciuperci, pe placul întregii familii. Pentru un plus de savoare, puteți folosi mai multe tipuri de ciuperci – hribi, ghebe, bureți, champignon, pleurotus, etc.
Ingrediente pentru 8 porții de ciulama de ciuperci de post
- 1 kg ciuperci
- 1-2 cepe medii
- 3-4 căței de usturoi
- 2-3 linguri de făină
- 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
- 1 legătură de pătrunjel verde tocat
- sare după gust
- piper măcinat, după gust
- boia de ardei dulce, după gust
Cum se prepară ciulamaua de ciuperci de post
În uleiul încins, călim ceapa până ce se înmoaie și devine sticloasă, fără să o rumenim.
Tăiem ciupercile fideluță sau cubulețe mai mari sau mai mici, după preferință, inclusiv codițele. Le adăugăm peste ceapă și lăsăm să se călească împreună, în suc propriu, la foc mic, cca 10-15 minute, acoperite cu un capac. La nevoie putem adăuga și puțină apă, dar nu multă deoarece ciupercile mai lasă și ele apă la gătit!
Între timp punem făina într-o cană, turnăm treptat apă și amestecăm până ce amestecul devine ca o smântână mai subțire, apoi îl turnăm peste ciuperci, amestecăm bine și lăsăm să fiarbă pînă ce sosul se îngroașă, nu mai mult de 5 min. La nevoie, se mai poate subţia cu apă. Se oprește focul, se condimentează cu sare, piper și boia de ardei, după gust! Tot acuma se pune usturoiul pisat și pătrunjel verde tocat mărunt și se amestecă!
Puteți servi ciulamaua de ciuperci cu mămăliguță caldă.
sursa: www.bucataras.ro