Povestea medicului care face naveta între România și Franța. Vlad Sârzea refuză să plece defintiv din țară, convins că poate schimba sistemul din interior

.

Povestea medicului care face naveta între România și Franța. Vlad Sârzea refuză să plece defintiv din țară, convins că poate schimba sistemul din interior. Toată lumea știe și poate conștientiza diferența din punct de vedere al modului de a lucra, cât și din punct de vedere financiar, dintre sistemul medical de pe meleagurile românești și cele franceze. Este fără doar și poate un trai mult mai bun și decent în Franța, însă Vlad Sârzea este medicul care nu-și dorește să părăsească definitv țara în care s-a născut, fiind gata să lupte pentru a schimba sistemul din interior și a îndrepta totul spre bine!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!


Vlâd Sârzea a avut de mulți ani șansa de a se muta defintiv în Franța, unde și-a făcut rezidențiatul, și a-și continua cariera de medic acolo. Ba mai mut, încă are această oportunitate, însă nu are de gând să profite de ea prea curând, asta deoarece gândul său este mult mai departe. Își dorește să schimbe sistemul medical din interior, așa că nu poate să nu fie medic și în România, făcând naveta între meleagurile românești și Franța.

Citește și: Trei medici au operat-o pe fiica Ancăi Serea mai bine de trei ore de peritonită: „Chiar îi făcusem analizele, toate erau perfecte…'


Citește și: Plante medicinale pe care să le crești în grădina ta 

Medicul face gărzi în sistemul de urgenţă din nordul Franţei, unde merge de 3 ori pe lună, iar în același timp, în România lucrează la serviciul de ambulanţă din Călăraşi. Mulți se întreabă de ce face acest lucru, însă răspunsul este foarte simplu. Vlad Sârzea își dorește să pună în aplicare, în România, tot ce învață acolo.

Citește și: Loredana Chivu susține că a fost bătută și terorizată de logodnicul ei: „Ori cu el, ori moartă'. A obținut ordin de restricție împotriva lui

Citește și: Florin Piersic nu știa, în tinerețe, unde este Cannes, pe hartă. Ce a făcut actorul în avion și de ce l-a apostrofat Gopo: ‘Aveam smokingul lângă pui…’

Povestea medicului care face naveta între România și Franța

Vlad Sârzea face naveta între România și Franța de multe ori pe lună, astfel că pate observa cu ușurință modul de lucru și organizare de acolo și cele de meleagurile românești. Cu toate astea, deși sunt foarte multe schimbări de făcut, crede că poate să aducă Sănătatea din România la un nivel mult mai bun. Fără a se sfii, în emisiunea ‘Pacient în România’ a vorbit pe larg despre câteva diferențe majore pe care le-a sesizat între sistemele medicale dintre cele două țări.


Noi aici suntem 3 echipe, 2 fac intervenții terestre și una face intervenții terestre si aeriene. Decizia de a trimite elicopterul se ia în funcție de distanță, gravitate. (…) Aici sistemul de urgență este organizat la nivel departamental, există aceste samu care sunt servicii de urgență ce conțin dispeceratul si baza aeromedicală, sunt atașate spitalului din orașul reședință de județ. În România, serviciile de ambulanţă sunt independente de spitale. SMURD ul este însă asemănător sistemului din Franţa, pentru că medicii lucrează în spital și la noi, şi acolo. Dar cam aici se opresc asemănările.


O altă diferenţă majoră este că serviciile de urgenţă aeriene sunt contractate de la operatori privaţi şi costă peste 1,2 milioane de euro pe an. „Acolo fiecare spital contractează pentru 10 ani servicii aeromedicale, care includ aparatul, operarea lui, însemnând kerosen, piloți, mentenanță, aparat de schimb, număr de ore forfetar, 700, ce e peste se plătește în plus. Avantajul e ca la fiecare 10 ani când se schimbă contractul se vine cu un nou elicopter, este nou‘, spune medicul conform Digi24.


Vlad Sârzea mai are colgi care i-au urmat exemplul

Vlad Sârzea nu este singurul medic care a preferat să facă naveta sau să rămână în România, tocmai pentru că știa cât de multă nevoie este de el și aici, deși pentru o viața mai bună putea oricând să plece departe de meleagurile natale. Medicul a explicat că mai are mulți colegi care i-au urmat exemplul și continuă să își practice meserie aici.

Claudiu Stancu este tot unul dintre medicii care au avut oportunitatea de a pleca din țară, însă a ales să rămână aici pentru a salva viețile oamenilor așa cum știe mai bine. Claudiu Stancu este medic primar de urgență Călărași, care a salvat numeroase persoane de la moarte, având numai cuvinte de laudă în aceste momente de la pacienții săi.


Intenție am avut acum ceva ani să plec , dar am preferat să rămân în România, să mă dezvolt aici, pentru că și aici se poate, condițiile sunt foarte ok, sistemul de medicină de urgență a evoluat foarte mult și foarte bine’, spune medicul. 


România, în deficit atunci când vine vorba despre medicina de urgență

Medicina de urgență este o specialitate cu un deficit mare de medici în România, asta deoarece este o meserie grea si solicitantă în orice parte a zilei. De exemplu, la rezidențiat, sunt sute de locuri neocupate, tocmai pentr că mulți se feresc de un astfel de stres și situații alamrante zi de zi. Potrivit unui sondaj, în România sunt puţin peste 1.000 de medici de urgenţă, fiind insuficienţi în condițiile în care numărul pacienților care apelează la aceste servicii este într-o creștere continuă.


„Asta înseamnă că trebuie să lucrăm suplimentar. La un moment dat oamenii cedează și pleacă din sistem și asta face ca cei nou veniți să îi înlocuiască pe cei epuizați și situația rămâne la fel. Cam în toată Europa medicina de urgență e deficitară.

I-aș îndemna pe colegii care termină rezidențiatul să încerce și în alte orașe, în afară de cele universitare. La noi ar găsi ușa deschisă, avem acceleași urgențe ca și în centrele mari. Putem să facem lucruri frumoase și aici. Avem o echipă care vrea să se întregească și ar putea să facă ceva pentru populația defavorizată.‘, mai spune medicul Vlad Sârzea, conform sursei menționate anterior.

Sursă foto: hepta, captură video Digi24