Primele decizii ale premierului Marcel Ciolacu: creșterea pensiilor și a salariului minim: "Orice salariat din România să câștige minim 500 de euro net"

 Dumba Gabriela
.

Premierul desemnat Marcel Ciolacu a spus joi, în ședința din plenul Parlamentului, unde a prezentat programul de guvernare, că va stimula munca în ţară, iar salariul minim va ajunge la 500 de euro net. Cabinetul Ciolacu promite reforme în Sănătate, Educație, creșterea PIB-ului, reducarea inflației sau montarea de panouri solare pe clădirile administrației publice din România.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Noul cabinet Ciolacu și-a prezentat marți programul de guvernare pentru perioada iunie 2023 – decembrie 2024. Programul, structurat pe 233 de pagini, prevede principalele obiective economice și de reformă pe care viitorul executiv condus de liderul PSD își propune să le atingă în următorul an și jumătate de guvernare.

Programul de guvernare al cabinetului Ciolacu

„Vom veni cu un program curajos pentru a stopa creșterea prețurilor la alimentele de bază. Și vom lovi fără milă în toți cei care cred că se pot îmbogăți prin speculă pe spatele și suferința românilor.

Vom stimula munca și vom încuraja românii să rămână în țară. Avem un program prin care vom reduce treptat impozitarea muncii, mai ales pentru cei cu venituri mici și medii. În paralel, vom demara discuțiile cu sindicatele și patronatele pentru creșterea consistentă a salariului minim.

Sunt măsuri normale pentru ca, la sfârșitul mandatului acestui guvern, orice salariat din România să câștige minim 500 de euro net. Iar la 1 ianuarie 2025, câștigul salarial mediu în România să ajungă la 1.000 de euro net.

În paralel, trebuie să avem grijă de seniorii noștri. Creșterea pensiilor va fi pentru mine literă de lege. Și avertizez foarte clar că voi fi dușmanul de moarte al tuturor celor care vor mai îndrăzni să spună vreodată că părinții noștri – după o viață de muncă – sunt asistați sociali. Sau că pensia este pomană.

Ca viitor prim-ministru, voi continua să fiu alături de românii cu venituri mici. (…) Vom avea o creștere economică sănătoasă, vom crea locuri de muncă și vom crește exporturile.

Avem 250 de miliarde de lei pregătiți pentru investiții în următorii doi ani. Bani cu care vrem să sprijinim toate companiile care produc în România. În plus, în perioada următoare, fondurile europene trebuie să fie motorul acestei economii”, a spus joi premierul desemnat Marcel Ciolacu, în plenul Parlamentului.

Citește și:Carmen Harra a făcut astrograma băiețelului lui Theo Rose: „Va aduce mult bine în această lume'

Citește și:Ce cadou a primit fiul lui Theo Rose de la bunica sa, mama lui Anghel Damian: ‘Sunt fericită tare. O să-i poarte noroc și o să-l protejeze…’

Noutățile în programul de guvernare al lui Marcel Ciolacu sunt: 

  • Recalcularea pensiilor în vederea eliminării inechităţilor
  • Măsuri de protecţie socială în domeniul pensiilor
  • Prin PNRR, Componenta C8, cu termen limită trimestrul IV 2024, se vor implementa proiecte prin care se va realiza creșterea capacității administrative a CNPP și a instituțiilor subordonate prin digitalizarea întregului sistem cu rezultate directe în simplificarea interacțiunii cu beneficiarii, creșterea ritmului de procesare a solicitărilor, digitalizarea bazelor de date, evaluarea tuturor dosarelor de pensii în perspectiva recalculării și transpunerea tuturor dosarelor de pensii din format letric în format electronic, stocarea informațiilor/arhivelor în baze de date digitale și nu în ultimul rând formarea profesională a personalului în domeniul competențelor digitale.

Marcel Ciolacu vrea să rezolve problema pensiilor speciale

Marcel Ciolacu are cinci obiective clare în programul său de guvernare:

  • rezolvarea problemei pensiilor speciale şi adoptarea noii legi privind salarizarea unitară
  • oprirea majorării preţurilor şi refacerea puterii de cumpărare
  • dezvoltarea sistemelor publice de Educaţie şi Sănătate Patriotism economic
  • dezvoltare economică prin creşterea producţiei naţionale, atragerea de bani europeni şi alocări bugetare
  • crearea de locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite.

„Trebuie să avem o creştere economică de peste 3% pe an. Trebuie să ducem inflaţia la sub 8% până la final de an. Şi să reducem dependenţa de import! Pentru a atinge toate aceste obiective, prima noastră luptă va fi cu preţurile şi cu specula. În acest sens, avem pregătit un program îndrăzneţ şi coerent prin care vizăm stoparea creşterii preţurilor la principalele alimente de bază.

Planul nostru implică – în ponderi diferite – toţi actorii importanţi, de la producători la distribuitori şi, în final, la marile lanţuri de magazine. Atât producătorul român, cât şi consumatorul final trebuie să aibă garanţia că obţin un preţ decent pentru produse de bună calitate!', a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu promite pensii de minim 3.000 de lei

Marcel Ciolacu afirmă că „România se află încă în cercul vicios al salariilor mici şi o treime dintre salariaţii din România primesc acum salariul minim de 3.000 lei brut, adică sub 1.900 de lei net'.

„Pe baza dialogului cu sindicatele şi patronatele, vom creşte salariul minim pentru a reduce numărul salariaţilor cu normă întreagă aflaţi în sărăcie. Toţi cei care muncesc trebuie să aibă asigurat un trai decent! La finalul acestui mandat, orice angajat trebuie să câştige minim 500 de euro net lunar, iar câştigul salarial mediu net să ajungă la 1000 de euro.

Acest guvern va avea grijă şi de cei care au muncit o viaţă întreagă! Aşa cum am făcut de fiecare dată când ne-am aflat la guvernare, PENSIILE vor creşte! În plus, toţi românii cu venituri mici şi medii, salariaţi sau pensionari, vor fi în continuare sprijiniţi de stat.  Toate formele de ajutor – vouchere pentru alimente şi pentru plata facturilor la energie şi gaze vor continua', a declarat Marcel Ciolacu.

Ce spune Marcel Ciolacu despre Educație

Premierul a mai spus că „accentul prioritar al politicilor publice va fi pus pe serviciile educaţionale şi de sănătate'.

„În ceea ce priveşte Educaţia, ne-am asumat angajamentul de a creşte accelerat salariile prin noua Lege a salarizării unitare. Şi asta voi face! Pentru a reduce abandonul şcolar şi a oferi şanse egale la educaţie, propunem o serie de soluţii, finanţate de la buget şi din fonduri europene, pentru copiii în nevoie – vouchere pentru o masă caldă pe zi, transport şcolar, îmbrăcăminte, rechizite de 2 ori pe an şi consiliere psihologică.

Dar un trai mai bun nu e posibil însă fără un sistem de sănătate eficient şi funcţional pentru toţi românii. România are încă o problemă majoră în ceea ce priveşte accesul INEGAL la sănătate de calitate. Vrem să modernizăm şi să dotăm cabinetele de medicină de familie din urbanul mic şi rural. În plus, vom echipa unităţi mobile de sănătate, pentru analize şi chiar screening-ul unor boli, şi vom moderniza şi dota peste 70 de ambulatorii publice, marea majoritate în zonele defavorizate', a declarat Marcel Ciolacu.

„Nu voi conduce guvernul PSD-PNL, ci Guvernul României, iar rolul guvernului este de a se asigura că economia şi societatea funcţionează pentru toată lumea. Că nimeni nu rămâne în urmă! Că nu mai trăim într-o ţară împărţită între speciali şi oameni obişnuiţi! Că tăiem privilegii nemeritate unora pentru ca TOŢI să aibă parte de şanse egale. Aşa văd eu şi sensul respectării PNRR, pentru a aduce miliardele europene de care România are nevoie! Aceasta este viziunea pentru naţiune propusă astăzi românilor!', a încheiat Marcel Ciolacu

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton