Primul deces provocat de Omicron în România. Autoritățile au anunțat că la Iași s-a înregistrat primul deces al unui pacient infectat cu tulpina Omicron a noului coronavirus. Este vorba despre o pacientă în vârstă, nevaccinată împotriva COVID-19 și cu comorbidități. Potrivit medicilor, femeia a ajuns în stare gravă la spital, în urmă cu 10 zile.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Noua variantă a virusului SARS-CoV-2 a pus în alertă guvernele statele europene. Descoperită inițial în Africa de Sud, Omicron a fost etichetată rapid de reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății ca fiind o variantă destul de puternică. Au fost identificate 32 de mutații în proteina spike a variantei Omicron, care este ținta principală a anticoprpilor pe care sistemul imunitar îi produce pentru a lupta împotriva coronavirusului.
România a înregistrat primul deces al unui pacient infectat cu varianta Omicron. Medicii care s-au ocupat de acest caz au declarat că starea de sănătate a pacientei s-a degradat în ultimele zile, iar specialiștii de la Terapie Intensivă nu au mai putut face nimic pentru ea., iar organismul său a cedat.
Citește și: Cătălin Zmărăndescu de la Survivor, atacat de fiul său:„Le faci oamenilor zile negre'
Citește și: Ce înălțime au Laura Giurcanu și Roxana Ciuhulescu de la Survivor
Primul deces provocat de Omicron în România
La Iași a fost înregistrat primul deces la o persoană infectată cu varianta Omicron. Este vorba de o femeia în vârstă de 75 de ani, nevaccinată și cu problemele de sănătate grave. Medicii care au tratat-au spus că aceasta a ajuns la spital în stare gravă, în urmă cu zece zile. La câteva zile de la internare a fost transferată pe ATI, unde medicii au încercat să o salveze, dar în zadar. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase, Dr. Florin Roșu, a declarat că starea de sănătate a pacientei s-a înrăutățit de la internare, iar medicii de la terapei intensivă nu au mai putut să o salveze.
„Evoluția unor astfel de pacienți depinde de la un organism la altul și este în funcție de comorbiditățile fiecăruia. Nu există un tratament diferențiat în funcție de tulpina cu care sunt infectați pacienții, mai ales dacă vorbim de cazurile internate la Terapie Intensivă', a explicat dr. Florin Roșu, potrivit libertatea.ro.
Ce spune specialiștii despre varianta Omicron
Pe 4 decembrie 2021 au fost confirmare primele infectări cu Omicron. Pe 11 ianuarie, INSP a anunțat că România are transmitere susținută cu Omicron, iar până atunci fuseseră confirmare 295 de cazuri cu noua variantă a coronavirusului. Potrivit unor studii care au avut loc în Africa de Sud, Omicron are un grad de virulență mai mic decât Delta, dar este foarte contagioasă. Numărul de cazuri în România a explodat, iar în 24 de ore numărul acestora s-a dublat, la peste 16.000.
„Așa cum am preconizat, numărul de cazuri începe să crească, dar doar circa 10% dintre pacienții care ajung în triaj necesită și internare. Restul pot să fie tratați la domiciliu. Laboratorul de biologie moleculară de la noi este centru regional de screening. Noi ridicăm suspiciunea de infectare cu o anumită tulpină și apoi trimitem probele pentru secvențiere la București. Nu s-a întâmplat niciodată până acum să ridicăm suspiciunea de infectare cu o anumită tulpină și să nu se confirme', a precizat dr. Florin Roșu.
Simptomele Omicron
Un studiu britanic a arătat că simptomele COVID-19 cauzate de varianta Omicron sunt parțial diferite de cele cauzate de variatan Delta. Managerul Institutului „Marius Nasta' din Capitală, Beatrice Mahler a declarat că primele semne apărute în cazul Omicron apar în zona capului, cu dureri în gât, dureri de cap, febră, frisoane.
„Această simptomatologie, la persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală. Adică cele care au un nivel de protecție prin anticorpi, se remite după câteva zile. Simptomatologia aceasta nu este atât de alarmantă pentru persoanele protejate', a spus medicul.
Sursa foto: Facebook