Primul sondaj din campania pentru alegerile prezidențiale 2025 a fost realizat, rezultatul acestuia arată o luptă strânsă între principalii candidați. Un sondaj făcut de Flashdata în perioada 3-5 aprilie 2025 arată că diferențele dintre favoriții de pe primele locuri sunt destul de mici. Asta pare să promită o competiție electorală incertă, scrie Agerpres.
Vezi și acest video VIVA!
Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!
Cuprins
- 1 Primul sondaj din campania pentru alegerile prezidențiale 2025
- 2 Care sunt următorii clasați candidați din cursa prezidențială
- 3 Ce se întâmplă în turul doi al alegerilor prezidențiale
- 4 Sondajul pe fondul alegerilor parlamentare și percepțiile românilor
- 5 Direcția României și încrederea în instituții, potrivit sondajului
Primul sondaj din campania pentru alegerile prezidențiale 2025. Așadar, potrivit sondajului menționat, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, 28% dintre români ar vota cu George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). Se pare că el rămâne un favorit al electoratului, cu o susținere considerabilă. Cu toate astea, de precizat este și faptul că diferența față de ceilalți candidați este destul de mică.
Pe locul doi în sondaje îl găsim pe Crin Antonescu, cu 26% din intențiile de vot. Politicianul este susținut de partidele tradiționale din România: PSD, PNL și UDMR.
Primul sondaj din campania pentru alegerile prezidențiale 2025
Nicușor Dan, primarul Capitalei și candidatul independent, se află pe locul trei în sondaje și ar obține 23% din voturi. Se pare că deși este un candidat mai puțin afiliat la partidele politice majore, el reușește să atragă un număr considerabili de susținători.
Care sunt următorii clasați candidați din cursa prezidențială
Victor Ponta se află pe locul patru în sondaje, cu 9%, urmat de Elena Lasconi (6%), Lavinia Șandru (4,6%), Daniel Funeriu (1,5%), Cristian Terheș (0,5%), Silviu Predoiu (0,2%) și Sebastian Popescu (0,1%). Candidatul independent John-Ion Banu-Muscel nu apare cu niciun procent.
Deși acești candidați au, aparent, o susținere mică, ei pot influența cursul alegerilor, mai ales în contextul unei competiții extrem de strânse.
Ce se întâmplă în turul doi al alegerilor prezidențiale
De asemenea, sondajul a oferit și prognoze pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în cazul în care Crin Antonescu și Nicușor Dan s-ar confrunta. În această ipoteză, Antonescu ar câștiga cu 55% din voturi. În schimb, în confruntarea între Nicușor Dan și George Simion, Dan ar obține 58% din voturi, scrie Libertatea.
În cazul unei confruntări între Crin Antonescu și George Simion, potrivit sondajului, Antonescu ar câștiga, cu 61% dintre voturi. În cazul unui duel între Antonescu și Victor Ponta, Crin Antonescu ar câștiga cu 67%.
Sondajul pe fondul alegerilor parlamentare și percepțiile românilor
Acest sondaj a fost compus și din întrebări legate de alegerile parlamentare, iar rezultatele arată o competiție interesantă. AUR ar câștiga 27% din voturi, urmat de PSD cu 18,5%, USR cu 14%, și PNL cu 13%.
Cât despre politica externă, 54% dintre respondenți consideră că țara noastră ar trebui să rămână în Uniunea Europeană, în timp ce 35% cred că țara ar trebui să formeze o alianță cu Statele Unite ale Americii.
Direcția României și încrederea în instituții, potrivit sondajului
În același timp, sondajul a arătat și percepțiile românilor despre direcția în care se îndreaptă România. Mai exact, 61% dintre respondenți cred că România se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce doar 28% sunt de părere că țara se îndreaptă într-o direcție bună. În plus, 82% dintre cei chestionați au declarat că vor merge cu siguranță la vot, iar 73% sunt „total deciși' asupra candidatul pe care îl vor susține.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/04/coperta-noua-30.jpeg)
În sondaj a fost atins și subiectul rețelelor de socializare. Mai exact, 58% dintre respondenți au considerat că TikTok oferă informații mai credibile comparativ cu Facebook (42%).
Studiul a fost făcut pe un eșantion de 7.500 de respondenți cu vârsta de 18 ani și peste, pe un tip de eșantion probabilistic, aleatoriu. Marja de eroare este de +/- 3,5%, iar nivelul de încredere este de 95%. Sondajul a fost realizat online, având în vedere locația, vârsta și mediul urban sau rural al respondenților.