Procurorii verifică alte cinci decese suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon. O asistentă vorbește și despre alți medici, inclusiv din alte spitale, care "grăbesc moartea pacienților"

 Dumba Gabriela
.

Anchetă extinsă la Spitalul Sf. Pantelimon. După ce au strâns dovezi că unul dintre pacienţi a murit cu zile în secţia celor două doctorițe arestate, anchetatorii ar avea probe că încă cel puţin cinci oameni ar fi încetat din viaţă în condiţii similare, în perioada 4-7 aprilie. Șefia Secției de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Sf. Pantelimon, Florina Pompilian, a fost chemată astăzi la audieri.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IULIE GRATIS, AICI

Reprezentanții Parchetului Tribunalului București au comunicat, marți, că procurorii sunt interesați de rezultatele autopsiilor în cazul a cinci pacienți care au decedat în perioada vizată de anchetă, deschisă după sesizarea directoarei de îngrijiri, care a reclamat că în perioada 4-7 aprilie în Secția ATI „au decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament'.

Procurorii verifică necropsiile altor cinci pacienți morți la ATI Sf Pantelimon

Procurorii au transmis că nu vor fi făcute exhumări, ci vor fi analizate documentele privind autopsiile făcute înainte de începerea anchetei, în cazul unor persoane decedate la spital şi pentru care s-au făcut la momentul respectiv dosare de moarte suspectă.

Reprezentanții Parchetului au explicat că de-a lungul timpului Parchetul a primit sesizări privind decese suspecte ale unor pacienţi internaţi la mai multe unităţi sanitare din Capitală, inclusiv la Spitalul Sf. Pantelimon.

În aceste dosare de moarte suspectă, declarate cazuri medico-legale conform unor criterii din Normele metodologice privind efectuarea autopsiilor, au fost făcute necropsii în perioadele respective.

„Ulterior dispunerii autopsiilor, a apărut sesizarea care face obiectul dosarului. Cei 5 sunt persoane decedate la Spitalul Sf. Pantelimon, cu privire la care s-au făcut la momentul respectiv dosare de moarte suspectă, iar ulterior ne-am dat seama că decesele provin din perioada critică', spun reprezentanții Pachetului, citați de hotnews.ro.

Conform acestora, procurorii sunt interesați de rezultatele celor 5 autopsii, pentru a vedea dacă sunt relevante în cauză.

O asistentă vorbește și despre alți medici, inclusiv din alte spitale, care „grăbesc decesele pacienților prin modificarea ratei noradrenalinei'

În referatul întocmit de Parchet și susținut în fața instanței există câteva momente neclare, pur și simplu nedovedite sau pe care procurorii le-au utilizat și nu e limpede, cel puțin deocamdată, cum le-au dus mai departe.  De pildă, procurorii consemnează o declarație, necorelată și neprobată, că și alți medici 'grăbesc decesele pacienților'.

Iar asistentele spun că uciderea oamenilor s-a tolerat până acum pentru că unii șefi consideră că 'ăsta e un spital de amărâți'.

Potrivit declaraţiei sale, asistenta G „a mai întâlnit un medic care practica acest mod de grăbire a deceselor pacienților prin modificarea ratei noradrenalinei, pe nume dr. PV, dar care nu mai lucrează pe secția lor sau în Spitalul Pantelimon'. Asistenta care a făcut declarația este un cadru de conducere. 

Declarația sa consemnată de Parchet este foarte gravă, iar HotNews a ales să nu publice numele medicului invocat, pentru că nu există nicio altă probă. De altfel, medicul pomenit, un bărbat, nici nu a fost inculpat de către procurori. 

Dar mai există încă un medic, o femeie, dr. MA, care „doar făcea ocazional gărzi pe secția ATI' și despre care asistentele spun că avea și ea același mod de operare, condamnându-i practic pe pacienți prin scăderea premeditată a dozei de noradrenalină. Cu precizarea că, spre deosebire de MM, „doamna cu coasa', doctorița care făcea numai gărzi nu supraveghea ca ordinele sale de scădere a dozei de noradrenalină să fie aplicate.

Aceeași asistentă G a precizat că, „spre deosebire de inculpata MM, care verifică repetat ca actele sale să fie duse la îndeplinire, inculpata PM și chiar dr. MA nu urmăresc până la final ce fac asistenţii sau dacă intervine într-un timp scurt decesul pacientului respectiv. Din acest motiv, este mai ușor să ţină pacienții în viață pe turele ultimelor două decât pe tura inculpatei MM. Dr. MA nu lucra la Spitalul Pantelimon, ci doar făcea ocazional gărzi pe secția ATI. Aceasta lucra la spitalul L'.

Citește și: Nadia Comăneci este în doliu după moartea socrului ei. Harold Conner avea 93 de ani: „Ai fost un bărbat minunat și iubitor’

Citește și: Anamaria Prodan și iubitul ei, Ronald Gavril, au apărut pe coperta celei mai importante reviste de box din Mexic. Ce spune impresara: ‘Patru pagini ne-au fost dedicate…’/ EXCLUSIV

Ce înseamnă dacă pacienții din Sf. Pantelimon au o pătură neagră pe pat

Fiica uneia dintre persoanele decedate a dezvăluit că a găsit pe patul mamei sale o pătură neagră chiar cu două zile înainte ca aceasta să își dea ultima suflare. Acesta ar fi fost un semn pentru asistente că pacienții respectivi sunt următorii care trebuie să își piardă viața.

„Am venit în vizită la mama mea și era la capătul patului o pătură neagră. Mama m-a rugat insistent: „Te rog frumos, ia pătura asta de aici și mut-o pe patul celălalt. Nu înțeleg. Sunt 45 de grade afară și nu știu ce e cu pătura asta”. Am mutat pătura, a doua zi când am ajuns, îmi spune mama: „Ia pătura asta și mut-o de aici”.

Păi o mutasem ieri. Mi-a spus că a venit doamna asistentă și i-a zis „Lăsați-o acolo și să nu o mai mutați de aici. Pătura trebuie să stea la capătul patului”. Doar la ea era pătura neagră și apăruse cu 2-3 zile înainte ca mama să moară.', a povestit fiica unei pacienta care a decedat la spitalul Sf. Pantelimon pentru România TV.

Mai mult decât atât, femeia a susținut că mama ei a fost obligată să semneze un acord conform căruia dorește să se opereze, deși nu voia acest lucra. Fiica pacientei susține că medicii au profitat de starea ei precară de sănătate și i-au pus pixul în mână, după care s-au apropiat cu documentul.

Tot mai mulți pacienți refuză să fie internați la Spitalul Pantelimon

Tot mai multi pacienți refuză să fie adusi aici pentru îngrijiri medicale, dupa arestarea celor două doctorițe, acuzate de omor calificat.

Pe de o parte, pacienții care ajung aici cu ambulanța primesc îngrijiri în unitatea de primiri urgențe, însă apoi, dacă medicii recomandă internarea, sunt foarte mulți care refuză să rămână internați și pleacă pe propria răspundere, semnează pentru acest lucru, conform stirileprotv.ro.

Pe de altă parte, în ultimele zile, după ce scandalul acesta a luat amploare, a apărut și situația în care ambulanțele ajung la pacienți care au diferite probleme de sănătate și constată că trebuie să fie transferați, să fie aduși la spital și atunci când le spun pacienților că ar trebui să fie aduși la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală, aceștia refuză în mod categoric.

Mai mult, medicii spun că de când ajung la triaj, pacienții și rudele lor vorbesc urât, îi înjură, îi jignesc și le spun că toți sunt criminali.

Dacă într-o zi obișnuită, înainte de izbucnirea scandalului, la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală ajungeau cam 250-300 de pacienți, de când a izbucnit scandalul, numărul lor s-a înjumătățit.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton