Liderii sindicatelor din învățământ au anunțat declanșarea grevei generale luni, 22 mai, la ora 8:00. Peste 100.000 de profesori vor intra, luni, în grevă generală, după cea de avertisment pe care au organizat-o miercuri, timp de două ore. Pentru că negocierile cu reprezentanții guvernului au eșuat, vor trece, așadar, la un protest de amploare.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Sindicatele din Învățământ au anunţat miercuri, după întâlnirea de la guvern cu cu premierul Nicolae Ciucă și alți reprezentanți ai Executivului, că nu au ajuns la un acord şi că greva generală din învăţământ va începe luni, 22 mai, la ota 8:00.
De ce fac profesorii grevă generală
Sindicaliștii din sistemul universitar, școli și licee cer mărirea salariilor, a sporurilor și plata orelor suplimentare. Nu spun, însă, nimic despre rezultatele alarmante ale elevilor la examene și rata uriașă de abandon școlar.
Angajații din Educație cer creşterea salariilor cu rata inflaţiei, plata orelor suplimentare, decontarea navetei, în condiţiile în care salariul unui debutant în sistem este de 2.700 de lei, iar pentru cei cu multe grade didactice, ajunge la 6.000 de lei.
„Ni s-au avansat nişte propuneri pe care noi le considerăm nesatisfăcătoare, în momentul de faţă, respectiv aplicarea în integralitate a Anexei 8, pentru toţi cei care sunt prinşi şi posibilitatea prinderii în Programul de guvernare a învăţământului ca prioritate naţională. Asta este ceea ce s-a lansat în urma discuţiei', a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret', Marius Nistor, citat de News.ro.
„Greva care a fost anunţată va începe luni, 22 mai, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar. Nu avem niciun motiv, în momentul de faţă, să renunţăm la această formă extremă de protest. Nu ne-am dorit-o, era obligaţia Guvernului şi a celor care au putere de decizie, cunoscând problemele noastre, să vină cu soluţii mult mai rapide. Şi, aşa cum i-am transmis şi domnului prim-ministru şi domnului Ciolacu, apare o mare problemă, cea legată de credibilitate', a mai spus el.
Simion Hăncescu, preşedinte FSLI, a declarat, la rândul lui, că „concluzia este clară, promisiunile sunt subţiri, doar că anexa se va aplica şi că în programul de guevrnare o să fie lucruri concrete legate de grila de salarizare şi că educaţia va fi prioritate'.
„Oamenii aşteaptă altceva şi este limpede că de luni va fi grevă generală. Este voinţa oamenilor, mandatul nostru este de a veni cu ceva concret. Am cerut astăzi să se resolve şi problema inflaţiei, să se vină cu un act normativ care să acopere rata inflaţiei, acest lucru se poate face', a mai spus preşedintele FSLI.
SNSPA ține cursurile în plină grevă generală
Liderii de sindicat cer solidaritate atât de la părinți, cărora le cer să-și țină copiii acasă de luni, cât și de la elevi, să le susțină doleanțele prin organismele lor de reprezentare.
Va fi, așadar, o nouă pauză forțată, după ce anul școlar în curs, primul cu o nouă structură, a avut porniri întârziate la fiecare modul, zilele libere oficiale pe parcursul perioadelor de școală și libere luate neoficial, înainte de fiecare vacanță.
„În cazul SNSPA, rectorul a anunţat deja că nu vor exista greve, pentru a nu pune studenţii într-o situaţie dificilă. Asta nu înseamnă că nu înţelegem problemele. Uneori, cadrele didactice din învăţământul superior au salarii mai mici decât cei din învățământul preuniversitar. În condiţiile bugetare actuale, e greu de presupus că se vor găsi multe soluţii în afara legii salarizării, care se amână pentru toamnă', a declarat Cristian Pârvulescu, decan, Științe Politice.
În plus, ultimii ani au reflectat trist performanța slabă a sistemului de educație. Rezultatele ultimelor simulări, atât la BAC cât şi la Evaluarea Naţională, sunt mai mult decât îngrijorătoare. De exemplu, după opt ani de şcoală, aproape 25% dintre elevi nu au luat notă de trecere nici măcar la limba română, iar la matematică, peste 40% au reuşit să obţină nota cinci.