Profesorii continuă greva, chiar dacă le-au fost mărite salariile. Câți bani câștigă începând cu 1 iunie

 Dumba Gabriela
.

Profesorii continuă greva, deși măririle salariale au fost adoptate prin OUG. Sindicaliştii nu s-au lăsat înduplecaţi mărirea cu 1000 de lei, de la 1 iunie, dată joi de Guvern. Oficialii din Executiv spun că aceasta este oferta finală, însă profesorii cer în continuare ca majorările să fie făcute, toate odată, anul acesta, nu în etape.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Astfel, Guvernul a anunțat creșteri salariale cu 1.000 de lei brut lunar de la 1 iunie pentru profesori, iar creșterile cerute de sindicate vor fi etapizate pe trei ani. Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar. Impozitate, sumele nete ar fi de 585 de lei pentru profesori și 250 de lei pentru nedidactic.

„Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024', se arată în comunicat.

„Întregul personal din învăţământ, toţi cei peste 330.000 de oameni care, zilnic, au grijă de educaţia copiilor noştri, vor beneficia, de azi, de creşterile salariale. Este un proces ireversibil.', a transmis și premierul Ciucă.

Președintele Iohannis a avertizat „să nu îndrăznească cineva, să pună în pericol examenele' – după ce, potrivit acestuia, dascălii ar fi primit, tot ce au cerut.

De ce continuă profesorii greva și după mărirea salariilor

Sindicaliștii și-au anunțat încă de miercuri seară dezacordul fata de propunerea Guvernului ca abia peste trei ani salariul debutantului în educație, adică cel mai mic din sistem, să ajungă la 4.000 de lei net. Cadrele didactice vor majorarea acum, nu în tranșe.

Simion Hăncescu, președinte FSLI: „Să vă amintiţi că tot aici am spus la un moment dat că oamenii doresc o mărire de 25% a salariului. Ori, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat cu acea mie de lei, nu se ajunge la acest procent.'

Citește și: Regele Charles vine astăzi în România. Cine este stră-stră-străbunica sa din Transilvania

Citeste si: Regele Charles vine în România şi va merge şi la Viscri: „Iubesc România!'. Când și-a programat vizita

Marius Budăi, explicații în scandalul banilor refuzați de profesori

Ministrul Muncii face noi precizări în scandalul dintre Guvern și profesori. Profesorii acuză Executivul că actul normativ care a fost publicat în Monitorul Oficial nu prevede faptul că profesorul debutant va pleca de la salariul mediu brut pe economie și că toată grila se va construi ținând cont de vechime și grade profesionale. 

'Un act normativ este împărțit în două. Avem Ordonanța și avem Nota de fundamentare. În ordonanță s-au prevăzut drepturile salariale care intră în vigoare începând de ieri, în nota de fundamentare se prevăd fundamentele, principiul fundamentelor de la care plecăm în discuțiile privind noua lege a salarizării. Nota de fundamentare este semnată de doi miniștri co-inițiatori, Ministrul Muncii și Ministrul Educației, de un vicepremier, adică Sorin Grindeanu, și de alți doi miniștri avizatori, Finanțele și Justiția.

Ca să conchid, spun că suntem extrem de determinați și asigurăm cu respect cadrele didactice că tot ce s-a discutat cu noi s-a întâmplat și se va întâmpla în continuare', a declarat Marius Budăi la Antena 3 CNN.

Cu cât cresc salariile profesorilor

Conform calculelor făcute de ministerul Educației, un profesor debutant care până acum avea un salariu net de nici 2.400 de lei va câștiga în plus 580 de lei, de la 1 iunie, ceea ce înseamnă o creștere de 24,4%.

Exemplu de creștere salarială:

Profesor studii superioare de lungă durată, debutant

salariu net 31 mai: 2376 lei

de la 1 iunie (24,4%): 2956 lei

De o majorare procentuală similara va beneficia, de pildă, și un profesor cu o vechime de 5-10 ani, care va ajunge de la 2.713 lei la 3.365 de lei. La o vechime mai mare, de 25 de ani, leafa ar urca cu 18 procente, la puțin peste 4.700 de lei. Toate aceste exemple nu iau în calcul sporuri și alte majorări acordate pentru dirigenție, de pildă.

Exemplu de creștere salarială:

Profesor studii superioare de lungă durată, definitivat, 5-10 ani vechime

salariu net 31 mai: 2.713 lei

de la 1 iunie: 3.365 lei

Exemplu de creștere salarială:

Profesor studii superioare, grad didactic I, peste 25 de ani vechime

salariu net 31 mai: 3.985 lei net

de la 1 iunie (+18%): 4.707 lei

sursă: Ministerul Educației

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton