Raed Arafat, după tragedia de la Ferma Dacilor: "În 2019, acest complex putea fi închis". Ipoteze privind cauza incendiului în care au murit 8 oameni

.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a prezentat primele concluzii ale controlului făcut după tragedia de la Ferma Dacilor din județul Prahova. Raed Arafat susține că „în 2019, acest complex putea fi închis” și evitat, astfel, incendiul care a luat opt vieți. În așteptarea unei anchete finalizate despre cauza exactă a producerii tragediei de la Tohani, au fost emise câteva ipoteze privind cauza incendiului de la Ferma Dacilor, din dimineața de Crăciun.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!


Raed Arafat a declarat că pensiunea Ferma Dacilor putea fi închis în anul 2019, însă acest lucru nu s-a întâmplat. De asemenea, alarma de incendiu nu era funcțională, chiar dacă este necesară. Astăzi, Antena 3 a publicat primele imagini cu patronul de la Ferma Dacilor, Cornel Dinicu, care ţine în braţe un tablou cu fiul său, pe care l-a pierdut în incendiul de la pensiune.

Raed Arafat, primele concluzii ale controlului după tragedia de la Ferma Dacilor


Opt oameni, trei copii și patru adulți, au murit în incendiul care a cuprins marți pensiunea din satul Tohani, județul Prahova. Rămășițele unei victime sunt căutate în continuare de echipele de intervenție, iar pensiunea a functionat timp de un deceniu fără autorizații de construcție, de securitate de incendiu și de funcționare ca unitate de cazare.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a prezentat primele concluzii ale controlului făcut după tragedia de la Ferma Dacilor din județul Prahova, la sediul Ministerului de Interne.


„Cu toții știm ce s-a întâmplat și, din nefericire, pierderea a 8 vieți care a avut loc în urma incendiului. Dacă acest lucru putea fi prevenit sau minimizat. Clar avem indicii că unele aspecte nu au funcționat așa cum ar fi trebuit în ceea ce privește prevenirea, dar și din partea administratorului, pentru că nu putem avea un inspector de prevenire la fiecare ușă la fiecare minut.

Din informațiile noastre, centrala de alarmare pentru fum și incendiu nu era funcțională, deci clar, dacă centrala funcționa, poate nu eram aici, dar totuși trebuie să spunem că în 2019, în cadrul unui control, acest amplasament putea să fie închis, având baza legală pentru închidere.


Vreau să subliniez că partea de prevenire la nivelul situației de urgență este una dintre cele mai importante. Am observat o scădere a numărului de persoane specializate, între 2013-2023 de la 1017 am ajuns la 443 de inspectori de prevenire.

Anul trecut au fost efectuate 40.000 de controale. Dacă în trecut puteam spune că nu avem legi, acum putem spune că avem legi de îmbunătățit, dar în 2015 s-au adoptat anumite prevederi legale care ne permit să acționăm în situații limită și ne permiteau să acționăm aici', a spus Raed Arafat.


Citește și: „Vă garantez că nu o să fac o zi de puşcărie’. Mario Iorgulescu atacă decizia de condamnare la închisoare. Curtea de Apel din Milano a refuzat o dată extrădarea

Citește și: Ce i-a spus judecătorul lui Silviu Prigoană după ce a divorțat și s-a recăsătorit de patru ori cu Adriana Bahmuțeanu: „Atunci l-am întrebat dacă pot să mă însor cu alta și…

Ce spune șeful adjunct IGSU, după ancheta de la Ferma Dacilor

Benone Duduc, șeful adjunct IGSU, a enumerat câteva dintre cauzele care au dus la această situație tragică, printre care faptul că s-ar fi recurs la fals în documente, iar controalele la Ferma Dacilor ar fi fost făcute fără respectarea regulamentului.


‘Vicierea actului de autoritate prin implicarea prim-adjunctului ISU Prahova în activitateade control, în iulie 2019, la Ferma Dacilor. Prim-adjunctul nu poate desfășura efectiv control de prevenire. Impunerea unei stăi de temere a inspectorilor care se împotriveau stilului. Modificarea discreționară a planurilor de control, după propriile interese. Mai mult, aceste planuri au fost modificate. Se poate vorbi de fals în documente.

Controlul la Ferma Dacilor a fost făcut prin încălcarea regulamentului. Stabilirea de către prim-adjunct a sancțiunilor – doar avertisment pentru Ferma Dacilor. Nelacrificarea ulterior controlului a lipsei autorizației de securitate la incendiu. Nu s-au făcut demersuri pentru obținerea acestui document, inclusiv a autorizației de contrucție (…)’, a declarast Benone Duduc.


Şeful ISU Prahova și-a dat demisia în urma tragediei de la Tohani

Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, Nicolae Tudoroiu, și-a dat demisia în urma incendiului de la Ferma Dacilor, din județul Prahova, la nici 24 de ore de la demiterea șefului Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU Prahova.


Motivarea șefului ISU Prahova ar fi aceea că nu ar vrea să fie legat de ce s-a intâmplat la Ferma Dacilor.

În așteptarea unei anchete finalizate despre cauza exactă a producerii tragediei de la Tohani, cade și primul cap din Prahova. Şeful Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova a fost schimbat din funcţie, potrivit Adevărul.

‘La nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în prezenţa inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Prahova (ISU PH) şi a şefului Inspecţiei de Prevenire a ISU PH, a fost efectuată o analiză cu privire la activitatea de control pe care inspectorii de prevenire au desfăşurat-o în anul 2019 la obiectivul la care a avut loc tragicul eveniment din data de 26.12.2023’, se arată în comunicatul DSU.


Prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu, a anunţat că la nivelul judeţului vor începe controale care vor viza existenţa autorizaţiilor de construire, de funcţionare şi a avizelor de securitate la incendiu pentru astfel de unităţi de cazare.

foto: capturi TV, Antena3.ro