Medicii nu încurajează purtarea mănușilor de protecție toată ziua, ci doar pentru activități punctuale, atunci când mergem la cumpărături sau intrăm în contact cu suprafeţe posibil contaminate. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, susține că purtatul mănuşilor poate crea un fals sentiment de siguranţă şi foarte ușor putem deveni neglijenți.
„Ai senzaţia că având mănuşi eşti protejat şi faci foarte multe lucruri nepotrivite. De exemplu, foloseşti mănuşa mult timp, îţi pui mâna pe faţă, eu nu am văzut pe nimeni care să poarte mănuşi şi să spele mănuşa la robinet.', a declarat Alexandru Rafila la Digi24.
Este adevărat că purtarea mănuşilor te fereşte de contactul direct cu suprafeţe posibil contaminate, însă ele trebuie aruncate după fiecare folosire, înainte de a atinge obiecte personale precum telefonul mobil sau volanul mașinii. Dacă însă, după o vizită la magazin, farmacie sau bancă ne atingem cu mănuşile faţa sau alte lucruri, atunci le-am purtat degeaba.
„Unii le poartă foarte multe ore. Păi decât să port o pereche de mănuşi patru ore, mai bine nu port mănuşi şi mă spăl din jumătate în jumătate de oră sau din oră în oră. Este mult mai eficient decât să port mănuşi patru ore. Ajung să contaminez suprafeţe purtând eventualul virus dintr-o parte în alta prin intermediul mănuşilor.', spune Rafila.