Academia americană de film (AMPAS) a anunţat miercuri noi reguli privind diversitatea şi incluziunea pentru ca o producţie să fie eligibilă la categoria „cel mai bun film' a Premiilor Oscar.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!
Astfel, pentru ca o producţie să fie luată în considerare pentru categoria „cel mai bun film’ trebuie să îndeplinească criterii care sunt incluse în două din patru norme: Standard A „Onscreen Representation, Themes and Narratives’, Standard B „Creative Leadership and Project Team’, Standard C „Industry Access and Opportunities’ şi Standard D „Audience Development’.
În cadrul fiecărei categorii există o varietate de criterii, ce vizează includerea persoanelor din grupuri slab reprezentate, precum femei, persoane de culoare, persoane din comunitatea LGBTQ+ şi persoane cu handicap fizic sau cognitiv.
Celelalte categorii de la premiilor Oscar nu sunt vizate de aceleaşi standarde, însă concurenţii la categoria cel mai bun film’ ajung de obicei să fie nominalizaţi şi la alte categorii dedicate lungmetrajelor.
De exemplu, Standard A prevede ca cel puţin unul dintre actorii principali sau secundari să aparţină unui grup etnic sau rasial minoritar; distribuţia trebuie să fie formată în proporţie de 30% din actori din cel puţin două grupuri subreprezentate; şi/sau tema principală să fie centrată pe un grup subreprezentat.
Pentru galele Oscar din 2022 şi 2023, un film va fi înscris împreună cu un formular confidenţial Academy Inclusion Standards, deşi îndeplinirea plafonului de incluziune nu va fi cerută până în 2024, la a 96-a ceremonie.
Până acum, aceasta este singura categorie a premiilor Oscar la care se aplică noile norme, potrivit Agerpres.
Citește și:
Anterior acestui anunţ, singurele standarde pentru calificarea la categoria cel mai bun film’ vizau durata peliculei (peste 40 de minute) şi aspecte tehnice legate de modul, locul şi momentul în care producţia în cauză era difuzată într-un cinematograf public.
„Deschiderea trebuie să fie mai mare pentru a reflecta populaţia globală diversă atât în crearea filmelor, cât şi în ceea ce priveşte publicul. Academia şi-a luat angajamentul de a juca un rol vital în sprijinirea acestui lucru să devină realitate’, au transmis Preşedintele AMPAS, David Rubin, şi CEO-ul Academiei, Dawn Hudson.
Noile norme au fost întocmite de un grup de lucru condus de guvernatorii Academiei DeVon Franklin şi Jim Gianopulos. A fost folosit un model inspirat de British Film Institute Diversity Standards, folosit pentru eligibilitatea privind finanţarea şi pentru anumite categorii ale premiilor BAFTA, iar AMPAS s-a consultat şi cu Sindicatul producătorilor americani (Producers Guild of America).