Remedii pentru febra cauzată de COVID-19 și alte infecții virale. Atenție la medicamentele pe care le luați!

.

Febra este unul dintre primele și cele mai frecvente simptome ale infecţiilor virale, cum ar fi gripa sau COVID-19, şi poate fi însoţită de dureri în gât, tuse, dureri de cap, răguşeală, secreţii nazale, dureri musculare, dar şi tulburări digestive, precum diaree sau vărsături.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!

Deși este semn că organismul luptă cu boala, febra este un simptom neplăcut. De aceea, există câteva remedii care ne pot ajuta în cazul în care ne sâcâie febra:


Bea multe lichide

Pentru a reduce temperatura corpului, organismul reacţionează prin transpiraţie abundentă, ceea ce presupune pierderea de minerale care cauzează deshidratare şi simptome aferente acestei probleme. Pentru a preveni acest lucru, consumă cât mai multe lichide (apă, sucuri naturale, supe, ceai fără cafeină, băuturi cu electroliţi) şi alimente bogate în apă.

Odihneşte-te

Dacă te confrunţi cu febră, este indicat să eviţi efortul fizic, deoarece astfel ajuţi corpul să se refacă mai rapid. Este de preferat să dormi cel puţin 8-9 ore pe noapte, iar în timpul zilei să eviţi activităţile care presupun efort, inclusiv exerciţiile fizice, deoarece astfel nu faci decât să creşti şi mai mult temperatura corpului, potrivit csid.ro.


Îmbracă-te adecvat

Atunci când ai febră, trebuie să eviţi hainele groase sau din materiale care reţin transpiraţia. De aceea, este indicat să porţi haine în straturi, pentru a da jos ceva atunci când simţi că îţi este prea cald sau să adaugi o piesă atunci când ai frisoane. 

Mănâncă sănătos

E posibil ca febra să îţi cam taie pofta de mâncare, dar nu e deloc indicat să stai nemâncat. Printre alimentele indicate atunci când ai febră se numără: bananele şi orezul (bune dacă te-ai stricat la stomac), ardei gras şi citrice (conţin vitamina C, care grăbeşte vindecarea), fructe de pădure (sunt bogate în antioxidanţi puternici care ameliorează durerile şi reduc în mod natural febra), morcovi (sunt bogaţi în betacaroten, un alt antioxidant puternic), ardei iuţi, muştar, hrean (ajută la desfundarea nasului şi favorizează eliminarea mucusului din plămâni), merisoare, ceapă.


Bea ceaiuri

Un ceai călduţ este întotdeauna benefic atunci când te confrunţi cu infecţii virale. Exemple de astfel de ceaiuri cu efecte antivirale şi imunostimulatoare sunt: ceaiul cu lămâie şi miere, ceaiul din seminţe de coriandru, ceaiul Tulsi (busuioc sfânt), ceaiul de ghimbir cu piper şi ceaiul de fenicul.

Medicamente care combat febra

Pentru ameliorarea simptomelor infecţiilor virale, poţi lua şi diverse medicamente cu efect antitermic, cum ar fi acetaminofenul, ibuprofenul, aspirina, paracetamolul sau naproxenul. Antibioticele nu sunt eficiente împotriva infecţiilor virale!


Atenţie! Aspirina nu trebuie administrată copiilor sub 12 ani, deoarece poate creşte riscul unei afecţiuni severe, sindromul Reye.

De asemenea, ţine cont de modul de administrare şi nu depăşi doza
recomandată pe ambalaj. În caz contrar, pot apărea reacţii adverse
precum hemoragie gastrointestinală sau afecţiuni renale ori hepatice.


Dacă simptomele nu se ameliorează în decurs de câteva zile sau, din contră, se agravează, apelează la serviciile medicale de urgenţă!

Vezi şi cum scazi rapid febra dacă nu ai medicamente!