Vineri dimineață, un cutremur devastator, cu o magnitudine de 7,7 grade pe scara Richter, a lovit Myanmar, însă replicile s-au extins până în Thailanda și sud-vestul Chinei. Relatări din Myanmar arată că mai multe clădiri s-au prăbușit în Mandalay, al doilea oraș al țării. Mai mulți români au fost martorii cataclismului care ar ucis în jur de 10.000 de oameni.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! MARTIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
În Myanmar, epicentrul seismului, dezastrul este copleșitor. Orașul Mandalay, cu peste două milioane de locuitori, a fost grav afectat. Sute de case, clădiri și temple au fost distruse. Spitalele sunt copleșite, iar mulți răniți sunt tratați în afara unităților medicale.
Un român aflat în Thailanda a coborât 58 de etaje pe scări
Aurelian Popa, un român aflat în Thailanda, a relatat experiența sa teribilă din timpul cutremurului din Myanmar.
„Am văzut o floare care se balansa stânga-dreapta. După care m-am uitat la lustra din faţa mea, care făcea balans la 45 de grade. În momentul ăla, m-am băgat sub birou. M-am dus către scări. Pe scări erau zeci, sute de pantofi, ale celor care se evacuaseră înainte.
Eu, fiind la etajul 58, am coborât pe scări cele 58 de niveluri. Cu sirene, cu multă apă care cădea pe casa scărilor', a spus el pentru Observator.
MAE spune că, până în prezent, autoritățile străine locale nu au notificat Ambasadele României la Beijing, Bangkok și New Delhi cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate. Ambasadele României din regiune monitorizează evoluția situației, sunt în contact permanent cu autoritățile locale străine şi sunt pregătite să intervină în vederea acordării de asistență consulară, conform competențelor.
MAE a publicat numerele de telefon la care cetățenii români pot suna pentru asistență: Ambasada României la Beijing: +86 106 532 3616; Ambasada României la Bangkok: +66(0)22402523; Ambasada României la New Delhi: +91 11 24111015.
„A fost groaznic. Eram la etajul 30, într-o clădire înaltă, de 38 de etaje”
Un român stabilit în Bangkok a relatat cum s-a simțit cutremurul cu magnitudinea de 7,7 pe Richter care a lovit Myanmar până în capitala Thailandei. Bărbatul a povestit că se afla la etajul 30 când totul a început să cadă în jurul său, iar conductele de apă s-au spart.
„A fost groaznic. Eram la etajul 30, într-o clădire înaltă, de 38 de etaje. Am auzit zgomote, cum cade ceva, s-a simțit că sunt căderi de moloz, atunci am simțit și cutremurul acela mai puternic. Am văzut gresia cum se sparge. Am luat tot esențialul cu mine și am fugit pe scara de siguranță. Era haos, pereții crăpați, plafoane.
Am înțeles că la unele etaje apă curgea cu putere pentru că se spărgeau țevile. Am fugit la parter și, după, pe lângă clădire. Vedeai moloz pe lângă tine. Toate clădirile sunt în picioare, în afară unei clădiri a Guvernului care era în construcție și s-a prăbușit, murind undeva la 50 de persoane', a povestit Zsolt Szekely, românul stabilit în Bangkok, la Antena 3 CNN.
„Am simțit cum se mișcă podeaua”
Maier Klaus, un alt român care se afla în Thailanda în momentul cutremurului, cum a trăit cele câteva secunde de panică generate de cutremurul de 7,7 din Myanmar, resimțit în mai multe țări.
„Eram într-un centru comercial, nu departe de locuința noastră. Eram într-un restaurant, stăteam la masă, vorbeam la telefon și am simțit cum se mișcă podeaua. Am observat oamenii din jur că încep să se agite, după care m-am îndreptat privirea către tavan și am văzut că lustrele se mișcau. În acel moment am înțeles că este un cutremur și chiar a fost momentul care a declanșat spaima. Nu știam exact ce să fac, cum să procedez. Am văzut că lumea începe să fugă în stânga și în dreapta. Mi-am adunat repede lucrurile și am fugit către ieșire.
Am avut noroc cu angajații de acolo, cred eu, care au deschis porțile scării de urgență de evacuare și am putut coborî de la etajul cinci până jos. Au fost poate cele mai lungi secunde din ultimii ani ai mei, dar am ajuns bine până jos.', a povestit Maier Klaus la euronews.ro.
@cnn A powerful earthquake rocked central Myanmar, causing tremors and aftershocks across hundreds of miles of Southeast Asia. It toppled a building in the Thai capital, Bangkok, and sparked a race to save civilians and infrastructure near the epicenter.
♬ original sound – CNN
Maier Klaus spune că oamenilor le este frică să se întoarcă în case:
„Frica cea mai mare a oamenilor acum este să se întoarcă în clădiri, pentru că aici, în zona centrală a Capitalei, sunt o grămadă de clădiri în alte zgârie-nori și oamenii se tem să să urce să să trăiască din nou la etajul 20-30 după acele acele clipe.'
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/03/001-cover-203.jpg)
Se estimează peste 10.000 de morți în Myanmar
Seismologii americani estimează că numărul victimelor ar putea ajunge la 10.000 în Myanmar. Situl UNESCO Bagan, vechi de 1.800 de ani, a suferit daune semnificative. În capitală, echipele de intervenție lucrează la repararea infrastructurii, dar serviciile de electricitate, telefonie și internet sunt întrerupte în mare parte.
Michael Dunford, director al unei agenții ONU, a subliniat gravitatea situației: „Înaintea cutremurului, 19 milioane de oameni, o treime din ţară, aveau nevoie de asistenţă umanitară. 15 milioane de oameni erau afectaţi de foamete'.
Autoritățile militare din Myanmar au făcut apel la donații de sânge și au solicitat sprijin internațional. Cu toate acestea, distribuirea ajutoarelor este îngreunată de distrugerea infrastructurii de transport. Situația rămâne critică, iar eforturile de salvare și reconstrucție continuă în condiții dificile.