România intră în Schengen cu porturile și aeroporturile, din martie 2024. Ce se întâmplă cu granițele terestre

 Dumba Gabriela
.

Ministerul de Interne a anunțat, miercuri seară, că a ajuns la un acord politic cu ministerele din Austria și Bulgaria pentru extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria cu frontierele aeriene și maritime începând cu martie 2024. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat obținerea unui acord pe tema aderării României la spațiul Schengen.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Intrarea în spațiul Schengen s-ar face printr-o formulă etapizată – mai întâi cu frontierele aeriene și maritime, urmând ca pe parcursul anului să aibă negocieri pentru intrarea în zona de liberă circulație și cu frontierele terestre. În ultimele săptămâni, guvernul de la Viena a semnalat că își relaxează poziția și nu se mai opune extinderii Schengen cu România și Bulgaria la nivelul spațiului aerian și al frontierelor maritime.

România intră, din martie 2024, în Schengen cu porturile și aeroporturile

Ambasadorul Austriei la UE va vota în favorarea aderării României cu porturile și aeroporturile, începând din luna martie. În ceea ce privește frontierele terestre, acest aspect nu face obiectul votului de peste două zile.

„În data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omologe din Austria și Bulgaria privind extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria și aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024, precum și discutarea în 2024 a aplicării acestuia la frontierele terestre în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la frontiere și aplicarea Acordului Dublin.

În consecință, pe parcursul zilelor de 26 și 27 decembrie au avut loc discuții pe canale diplomatice, între ministerele de interne, ministerele de externe, inclusiv la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la UE, asupra proiectului de decizie a Consiliului care să încorporeze juridic respectivul acord politic. Aceste discuții vor continua mâine 28 decembrie 2023.

Materializarea acordului politic într-o decizie presupune acordul tuturor Statelor Membre UE, demers procedural care se va continua și mâine 28 decembrie 2023.

Ministerul Afacerilor Interne mulțumește Președintelui României, Prim-ministrului și Ministerului Afacerilor Externe, inclusiv Misiunii Permanente de la Bruxelles, pentru sprijinul acordat pe parcursul negocierilor desfășurate în ultimele 5 luni.

Citește și: „Eu mă trezesc foarte devreme, ei îi place să doarmă mult. Timpul ăsta, când o aștept la cafea, este infernal’. Ce surpriză i-a făcut Adela Popescu lui Radu Vâlcan, după Insula Iubirii / EXCLUSIV

Citește și: Cum mențin Adela Popescu și Radu Vâlcan pasiunea în cuplu, după ce au devenit părinți: „Găsim măcar un moment când suntem doar noi doi şi…’. În ce film joacă împreună / EXCLUSIV

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne mulțumește Comisiei Europene și Președinției spaniole, precum și MAI Austria și MAI Bulgaria pentru discuțiile constructive care au degajat acordul politic din 23 decembrie pentru accesul României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

Ministerul Afacerilor Interne va rămâne deplin angajat alături de Președintele României, Prim-ministrul și Ministerul Afacerilor Externe în continuarea eforturilor diplomatice până la materializarea procesului printr-o decizie', transmite MAI.

România intră în Schengen cu porturile și aeroporturile

Decizia a fost luată la nivelul Consiliul Uniunii Europene după mai multe săptămâni de negocieri între statele implicate, respectiv România, Bulgaria și Austria. Un vot care va confirma înțelegerea urmează să fie dat mâine, în Comitetul Reprezentanților Permanenți la Uniunea Europeană, format din șefii misiunilor diplomatice la Bruxelles.

„După 13 ani, în sfârșit România va intra în Schengen! Avem acord politic în această privință! Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spațiului Schengen pe cale aeriană și maritimă. Implicit, Portul Constanța își va crește exponențial importanța. De asemenea, sunt convins că în 2024 vom închide negocierile și pentru frontiera terestră', a transmis premierul Marcel Ciolacu pe Facebook.

„La acest proiect național s-a muncit extrem de mult. Le mulțumesc tuturor celor implicați și în mod special colegilor mei din acest Guvern care au continuat demersurile chiar dacă anul trecut ușa Schengen părea complet închisă', a mai completat premierul. 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton