Sărbătoarea de Rusalii în 2021 are loc pe data de 20 iunie. Ca la orice altă sărbătoare, există anumite tradiții și obiceiuri și de Rusalii. În fiecare an, prăznuim Rusaliile la 10 zile de la Înălțare și la 50 de zile de la Învierea Mântuitorului.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!
Ce nu trebuie să facem de Rusalii 2021. Ei bine, și în acest an trebuie să sărbătorim o serie de tradiții și obiceiuri de Rusalii. De pildă, tradiția spune că persoanele care nu respectă această sărbătoare și care vor munci de Rusalii vor fi pedepsiți de iele. Ielele sunt spirite malefice care pedepsesc oamenii care nu le respectă, iar din bătrâni se spune că ielele provoacă și boala care poartă denumirea „luat din Rusalii'.
Citește și: Cine au fost Sfinţii Constantin şi Elena. Tradiții și obiceiuri pentru ziua de 21 Mai
Citește și: Sfântul Ion, tradiții și obiceiuri. Povestea Sfântului Ioan Botezatorul
Citește și: Ce nu ai voie să faci de Sfântul Andrei. Tradiții și obiceiuri
Citește și: Sărbătoarea Sfântului Dumitru, tradiții și obiceiuri. RUGĂCIUNEA către Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir care face minuni
De Rusalii 2021 nu se lucrează câmpul, iar oamenii nu trebuie să meargă în vie sau în pădure, precum și în locuri pustiite. Se spune că spiritele rele vă vor căuta și dacă vă apropiați de fântâni. O altă tradiței de Rusalii relevă faptul că, vreme de nouă săptămâni după această sărbătoare, plantele de leac nu vor fi culese.
Ce tradiții și obiceiuri trebuie să respectăm de Rusalii 2021
Din bătrâni se spune că nu este bine să te cerți de Rusalii, pentru că vei avea de-aface cu ielele. Cu toate acestea, există anumite obiceiuri care se practică de Rusalii 2021 în anumite zone ale țării, acestea fiind diferite de la o regiune la alta. În Ardeal, spre exemplu, există tradiția „udatului nevestelor'. Femeile căsătorite trebuie să fie udate, lucru care le va aduce sănătate, frumusețe și fericire pe parcursul întregului an.
Tot în Ardeal, mai există și „Împănatul boului', o procesiune prin care boul va fi împodobit cu diferite ornamente și mai apoi sfințit de preot. Ulterior, boul va fi eliberat, iar o fată tânără trebuie să îl stăpânească și să ocolească o masă de trei ori, pentru a se mărita în anul următor.
În Oltenia, se dansează Călușul de Rusalii pentru că aduce sănătate și mult noroc pentru flăcăii și bărbații care participă. Grupurile de 7-8 persoane vor dansa, de fapt, în a doua zi de Rusalii 2021 și vor colinda toate casele din sat. Se spune că acest obicei alungă spiritele rele, iar oaspeții trebuie să fie primiți cu frunze de pelin sau nuc, apă, sare, usturoi și bani.
Cât durează sărbătoarea de Rusalii, sau Pogorârea Duhului Sfânt, în zonele țării
Asemenea acelor tradiții și obiceiuri de Rusalii pe care trebuie să le respectăm, și perioada acestei sărbători este diferită de la o regiune la alta. În Moldova și Transilvanie Rusaliile durează vreme de trei zile, în timp ce în Oltenia și Muntenia sărbătoarea se prăznuiește timp de o săptămână. În Banat, Rusaliile țin opt zile.
Una dintre tradițiile de la sate pe care credincioșii o respectă cu sfințenie este mersul la biserică pentru a duce crenguțe de tei și nuc la sfințit. La fel ca de Florii, și de Rusalii 2021 crenguțele sfințite vor fi puse în case și la icoanele creștinilor, pentru a alunga spiritele rele. De altfel, pentru a nu fi afectați de „luatul din Rusalii' sau de iele, credincioșii vor purta în sân crenguțe de tei și nuc, leuștean, usturoi sau pelin.
Sursa FOTO: Pixabay.