Rusia a emis un mandat de arestare pe numele Iuliei Navalnaia. De ce este acuzată văduva lui Aleksei Navalnîi: "Vladimir Putin este un ucigaş şi un criminal de război"

 Dumba Gabriela
.

Rusia a anunţat marţi că a fost emis un mandat de arestare pe numele opozantei în exil Iulia Navalnaia, văduva lui Aleksei Navalnîi, decedat în februarie în închisoare. Văduva lui Navalnîi este acuzată de „participare la un grup extremist', la fel ca soțul ei.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IUNIE GRATIS, AICI

Pe 16 februarie a.c., Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, a murit în într-o închisoare din Arctica în circumstanţe neclare. Văduva sa, susţinătorii săi şi liderii străini l-au acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că l-a asasinat pe opozant, care ispăşea în închisoare o lungă pedeapsă pentru „extremism'. Kremlinul respinge aceste acuzaţii.

sotii-navalnii-foto-yulia-navalnaya-instagram-e1612343160363-1sotii-navalnii-foto-yulia-navalnaya-instagram-e1612343160363-1

Mandat de arestare pe numele Iuliei Navalnaia, văduva lui Aleksei Navalnîi

Văduva opozantului rus Aleksei Navalnîi a fost dată în urmărire națională. Iulia Navalnaia a fost acuzată în temeiul părții 2 a art. 282.1 din Codul penal al Federației Ruse (participarea la o comunitate extremistă).

„Iulia Borisovna (Navalnaia) s-a sustras anchetei preliminare şi deci a fost înscrisă pe lista persoanelor căutate', a indicat serviciul de presă al tribunalelor din Moscova pe platforma Telegram.

Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă o amendă între 300.000 și 600.000 de ruble (aproximativ 6.300 de euro), fie muncă forțată între 1 și 4 ani, sau închisoare de la 2 până la 6 ani.

Într-o postare pe X, Navalnaia le-a spus marţi susţinătorilor să se concentreze nu pe ordinul judecătoresc împotriva ei, ci pe lupta împotriva liderului rus Vladimir Putin. „Când scrieţi despre asta, vă rog să nu uitaţi să scrieţi principalul lucru: Vladimir Putin este un ucigaş şi un criminal de război”, a scris ea. „Locul lui este în închisoare, şi nu undeva la Haga, într-o celulă confortabilă cu un televizor, ci în Rusia – în aceeaşi colonie (penală) şi în aceeaşi celulă de 2 pe 3 metri în care l-a ucis pe Aleksei”, a adăugat ea.

Iulia Navalnaia a fost inclusă în luna aprilie de prestigioasa revistă americană Times pe lista celor mai influente 100 de persoane ale anului 2024.

Văduva opozantului rus, care trăiește în străinătate din motive de securitate, a cerut, după alegerile prezidențiale din luna martie din Rusia, ca Occidentul să nu recunoască rezultatul scrutinului ce l-a dat câștigător pe Vladimir Putin, cu aproape 88 % din voturile exprimate.

Citește și: Mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, emis de Curtea Internațională de la Haga. E acuzat de crime de război

Citește și: Vladimir Putin, în vizită la soldații ruși răniți, pentru prima dată după izbucnirea războiului: „Deci, vrei să îți servești patria?’

Cine a fost Alexei Navalnîi, cel mai aprig critic al lui Vladimir Putin, care a murit într-o închisoare din Siberia

Omul politic și activistul Alexei Navalnîi a murit la 47 de ani, în penitenciarului din Districtul Autonom Yamal-Neneț.

Alexei Navalnîi a devenit în timp unul dintre cei mai mari inamici ai lui Vladimir Putin. Navalnîi a supraviețuit unei tentative de otrăvire cu Novicioc, în 2020, după ce a fost transportat la un spital din Berlin, unde medicii i-au salvat viața.

În 2021, Alexei Navalnîi revine în Rusia, unde este arestat chiar pe aeroport. Trei ani mai târziu, oficialii ruși anunță moartea lui Alexei Navalnîi, în penitenciarul penitenciarului din Districtul Autonom Yamal-Neneț, unde fusese transferat.

Navalnîi a devenit o entitate problematică pentru guvernul rus în 2008, când ar fi început să documenteze pe blogul său acte de corupție de la nivelul statului.

Marea lovitură pentru liderul de la Kremlin a fost când una dintre investigațiile lui Alexei Navalnîi ar fi dezvăluit palatul de 1 miliard de euro de la malul Mării Negre, pe care oligarhii lui Putin l-ar fi construit pe un domeniu de 7.000 de hectare, unde ar fi fost instituită și interdicție de zbor (no fly zone). Materialul publicat de Navalnîi pe platforma YouTube a strâns 130 de milioane de vizualizări, fiind preluat de publicațiile de presă din întreaga lume.

Liderul opoziției, Alexei Navalnîi, a fost întemnițat în 2021 și a murit vineri, 16 februarie, anul acesta, la 47 de ani, potrivit unui anunț făcut de oficialii ruși ai penitenciarului din Districtul Autonom Yamal-Neneț. Înainte de moarte cu două zile, politicianul a mai apucat să trimită două mesaje din închisoare.

„Colonia Yamal a hotărât să doboare recordul de slugărnicie și mulțumire față de Vladimir și autoritățile moscovite. Tocmai mi-au dat 15 zile într-o celulă de pedeapsă. Adică aceasta este a 4-a celulă de pedeapsă în mai puțin de două luni în care am fost cu ei’, a transmis Aleksei Navalnîi pe 14 februarie, în mesajul său de pe rețeaua X.

Puțin mai târziu, în aceeași zi, politicianul i-a scris un mesaj și soției sale, postat tot acolo, alături de o fotografie emoționantă.

„Iubito, totul e ca într-un cântec cu tine: între noi sunt orașe, luminile de decolare ale aeroporturilor, furtunile albastre de zăpadă și mii de kilometri. Dar simt că ești aproape în fiecare secundă și te iubesc din ce în ce mai mult’, este mesajul publicat de Navalnîi.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton