Salariul minim pe economie va ajunge la suma de 4.100 de lei. Proiectul de lege care introduce salariul minim european a fost deja adoptat de Senat și urmează să ajungă în Camera Deputaților, iar creșterea va fi prezentă în doar câteva luni. În prezent, angajații au un venit net minim în valoare de 2.363 de lei. Iată de când intră în vigoare noua creștere!
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI
Salariul minim pe economie va crește la 4.100 de lei începând cu data de 1 ianuarie 2025, conform unui proiect de lege adoptat de Senat. Această măsură, care urmează directiva europeană privind salariile minime adecvate, va aduce un venit net de aproximativ 2.450 de lei pentru angajați. Proiectul urmează să fie dezbătut și în Camera Deputaților.
Citește și: Salariul minim european va fi introdus în România, din toamnă. Cum va fi calculat
Salariul minim pe economie va ajunge la suma de 4.100 de lei
Proiectul de lege care prevede creșterea salariului minim brut la suma de 4.100 de lei a fost adoptat de Senat, cu 90 de voturi „pentru’. Această măsură face parte din implementarea directivei Uniunii Europene privind salariile minime adecvate în UE, conform Euronews.ro.
Potrivit proiectului, noul salariu minim va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2025, ceea ce va aduce un venit net de aproximativ 2.450 de lei pentru angajați, comparativ cu valoarea actuală de 2.363 de lei.
Veniturile salariale vor fi actualizate anual în funcție de puterea de cumpărare și de nivelul general al salariilor, pentru a asigura o creștere constantă în conformitate cu inflația și costul vieții.
„Salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi actualizat anual în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora, rata de creştere a salariilor şi productivitatea muncii la nivel naţional’, a transmis Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.
După adoptarea în Senat, proiectul a fost trimis la Camera Deputaților pentru dezbatere și aprobare finală.
Vor fi introduse noi măsuri, după creșterea salariului minim
Vor fi introduse noi măsuri care vor afecta întreaga legislație a muncii. Inspecția Muncii va putea efectua mai frecvent controale la companiile cu probleme. Nerespectarea acordării salariului minim brut garantat pe țară va fi sancționată cu amenzi cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei pentru fiecare angajat care nu primește salariul prevăzut de lege.
„Salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi actualizat anual în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora, rata de creştere a salariilor şi productivitatea muncii la nivel naţional.
Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câştigul salarial mediu brut. În plus, proiectul de lege presupune întărirea rolului pe care îl au sindicatele şi patronatele’, a mai adăugat ministrul Muncii.
Ultima majorare salarială a avut loc pe 1 iulie 2024
Ultima majorare salarială a avut loc pe data de 1 iulie 2020, când salariul minim brut a crescut la suma de 3.700 de lei, înregistrând o creștere de 12,12% față de nivelul anterior.
De asemenea, în România va fi implementat salariul minim european. Este o schimbare majoră care va standardiza nivelurile de remunerație în conformitate cu normele Uniunii Europene. Măsura va fi implementată din această toamnă.
Sursa foto: Facebook