Salariul minim european va fi introdus în România, din toamnă. Cum va fi calculat

 Dumba Gabriela
.

De la toamnă, România va implementa salariul minim european, o schimbare majoră care va standardiza nivelurile de remunerație în conformitate cu normele Uniunii Europene. Potrivit studiilor, acum, salariul minim este mai puțin de jumătate din cel mediu și nu asigură nici pe departe un trai decent.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE MAI GRATIS, AICI!

Introducerea salariului minim european va asigura că lucrătorii vor beneficia de un venit minim echitabil, bazat pe criterii economice obiective, eliminând astfel incertitudinile legate de politici și promisiuni electorale.

Cum va fi calculat salariul minim european în România

O directivă europeană pe care ne-am angajat să o aplicăm și la noi prevede ca salariul minim european să fie socotit în funcție de un coș de bunuri și servicii la prețuri reale, pentru a determina costul vieții. Fiecare țară ar avea astfel propriul salariul minim european care să asigure un trai decent.

În prezent, salariul minim nu acoperă nevoile unui român pentru a trăi decent, așa cum cere directiva europeană. De luna viitoare, salariul minim net va fi aproape 2400 de lei, dar calculele specialiștilor arată că, pentru un trai decent, un adult singur are nevoie o sumă mai mare cu 1400 de lei – în total, de 3800 de lei pe lună.

De atâția bani e nevoie pentru mâncare, casă, îmbrăcăminte, educație, recreere și pentru un fond de economii, potrivit stirileprotv.ro. Calculul nu ar mai fi unul electoral, ci bazat pe indicatori economici, spun specialiștii.

Potrivit unei variante de lucru, calculul salariului minim european va fi făcut având ca punct de referință 50% din salariul mediu național. Vor fi luați în considerare și alți doi indicatori – puterea de cumpărare și productivitatea muncii.

Începând din luna iulie, chiar și cu majorarea de 280 de lei a salariului minim pe economie, acesta va reprezenta doar o fracțiune mai mică de jumătate din salariul mediu net înregistrat în România.

Citește și: Justin Timberlake a fost arestat, după ce a fost prins băut la volan. În trecut, el a apelat la ajutor de specialitate pentru consumul excesiv de alcool

Citește și: Cum a apărut fiica lui Irinel Columbeanu la plimbarea cu tatăl ei prin Cluj. Irina a purtat un accesoriu care valorează peste 13.000 de euro

Ce spune premierul Ciolacu despre introducerea salariului minim european în România

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că a fost pus în dezbatere publică proiectul ce prevede introducerea salariului minim european în România.

„Alegerile au trecut, să revenim la priorităţile românilor. Mă bucur că inflaţia continuă să scadă, ajungând deja aproape de 5%, şi vom continua să luăm măsuri pentru a proteja puterea de cumpărare a populaţiei.

Am văzut că a fost pus în transparenţă publică şi proiectul privind introducerea salariului minim european în România. Vrem ca românii să aibă slujbe plătite cât mai aproape de media europeană. Cred că asta aşteaptă românii de la noi, nivel de trai mai bun şi preţuri corecte, nu circ în stradă”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

De 17 ani, românii sunt plătiți cu cel mai mic salariu minim brut pe economie, după bulgari, din toată Uniunea Europeană. Peste 1,5 milioane de români sunt remunerați cu acest venit. Potrivit datelor oficiale, acest venit nu acoperă nici 70 la sută din nevoile reale de consum ale unei familii cu doi copii în care ambii soți câștigă salariul minim.

Potrivit Euronews.com, noua directivă a UE privind salariul minim trebuie să intre în vigoare până la data de 15 noiembrie 2024.

Directiva obligă cele 21 de state membre ale blocului comunitar care au salarii minime statutare să garanteze că banii câștigați vor permite oamenilor să ducă o viață decentă, iar din momentul intrării în vigoare a acesteia (octombrie 2022), statele membre au la dispoziție doi ani pentru a transpune prevederile acesteia în legislația locală.

Potrivit unui raport Eurostat, România se poziționează printre ultimele țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește salariul minim, pe locul 20 din 22, cu un salariu de puțin peste 600 de euro, doar înaintea Ungariei și Bulgariei. Există șase țări cu un salariu minim peste 1.500 de euro. Acestea sunt Luxemburg, Belgia (1.842 EUR), Irlanda (1.775 EUR), Țările de Jos (1.756 EUR), Germania (1.744 EUR) și Franța (1.646 EUR).

Țările în care salariul minim depășește 2.000 de euro

Salariile minime lunare brute din țările UE variază în prezent între 477 euro în Bulgaria și 2. 571 euro în Luxemburg.

Salariul minim este de peste 2.000 de euro în Luxemburg, Irlanda, Țările de Jos și Germania, în timp ce în Franța este de 1.767 euro , iar în Spania de 1.323 euro.

Salariul minim este sub pragul de 1.000 de euro în 14 din cele 22 de state membre în care există un salariu minim național.

În rândul țărilor candidate, această cifră variază de la 360 de euro în Macedonia de Nord la 613 euro în Turcia. Bulgaria (477 de euro) are un salariu minim mai mic decât Turcia, Serbia și Muntenegru, care sunt toate țări candidate.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton