Sânzienele 2021. Tradiții și obiceiuri de Drăgaică

 Dumitrache Medeea
.

Sânzienele 2021. În fiecare an, pe 24 iunie se sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaicele, asociate cu nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. În calendar este o sărbătoare însemnată cu cruce roșie ceea ce înseamnă că nu este bine să muncim sau să facem treburi casnice.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Sânzienele marchează apropierea de mijlocul verii și reprezintă finalul muncilor agricole și pregătirea pentru recoltat. Tot de Sânziene, păsările încep pregătirile pentru sezonul de iarnă.

Tradiția spune că în noaptea de Sânziene se deschid cerurile, iar acestea ies și joacă dansul ielelor, în locuri unde nu pot fi văzute, potrivit traditii-superstitii.ro. Legenda spune că cel care va vedea dansul lor se va îmbolnăvi și nu se va mai putea vindeca.

Sânziene 2021. Cine sunt Sânzienele

Se spune că Sânzienele sunt ființe extrem de frumoase, precum zânele, și trăiesc pe câmpii sau în păduri. În noaptea de Sânziene, se prind în horă, cântă și dansează. Mai mult, Sânzienele conferă plantelor și buruienilor întrebuințări vindecătoare, apără holdele de grindină, aduc rod semănăturilor, ursesc fetele de măritat și contribuie la înmulțirea plantelor și a animalelor.

Dacă ziua lor nu este respectată cum trebuie, Sânzienele te pot pedepsi și pot aduce boala asupra ta. Acestea pot stârni vârtejuri și vijelii și pot lăsa plantele și florile fără leac și fără miros.

Citește și: Moșii de vară:

Citește și: Irina Stroia de la Insula Iubirii a învins a doua oară cancerul:

Citește și: Cine este Valeriu Floricel, iubitul Andreei Mantea.

Citește și: Jucătoarea de tenis Caroline Wozniacki a născut.

Sânzienele 2021. Obiceiuri și tradiții

Obiceiurile și tradițiile de Sânziene diferă în funcție de zona geografică a țării. Acestea se practică pentru a atrage norocul și belșugul, dar și pentru aflarea ursitei și pentru grăbirea măritișului.

În zonele rurale ale țării, fetele tinere merg la cules de sânziene pentru a împleti coronițe pe care le vor arunca, ulterior, peste o casă. Dacă coronița rămâne agățată și nu cade, este semn că acolo va avea loc o nuntă în curând. Unele fete păstrează câteva flori pe care și le pun sub pernă pentru a-și visa ursitul.

În alte zone ale țării, de Sânziene se joacă Drăgaica. Astfel, două fete se costumează, una în bărbat pe nume Drăgan, alta în femeie pe nume Drăgaica. Acestea merg și joacă pe la case precum călușarii. Oamenii care primesc Drăgaica se consideră că vor atrage norocul și vor arunca ghinionul, vor avea recolte bogate.

Un alt obicei spune că femeile trebuie să se scalde în ape curgătoare sau în roua dimineții. Când răsare soarele, femeile se spală într-un râu, apoi se tăvălesc în iarba plină de rouă. Astfel vor rămâne curate și sănătoase, orice necaz vor avea va fi rezolvat și cele care își doresc copii vor rămâne însărcinate repede.

Sânziene 2021. Superstiții

Se spune că dacă în ziua de Sânziene va ploua înseamnă că va fi belșug: se va face porumb, vin, o seamă de bucate.

Dacă cucul va înceta să cânte cu mult înainte de Sânziene, înseamnă că vara fi la început călduroasă, apoi secetoasă. Dar dacă va continua să cânte și după Sânziene, atunci vor apărea foametea și necazurile.

Iar dacă Sânzienele îi apucă pe oameni cu porumbul necopăit, se spune că toamna nu vor avea o recoltă bună.

Sursa foto: culturaneamt.ro

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton