Se schimbă regulile în sistemul SGR, de returnare a sticlelor reciclabile. Unde se duc banii strânși din taxa de 50 de bani pentru ambalajele SGR

.

La fiecare achiziție de sticlă de plastic, doză de aluminiu sau sticlă de sticlă din orice magazin, se plătește o garanție de 50 de bani, exclusiv pentru produsele ce poartă logo-ul SGR. O hotărâre de Guvern la care se lucrează în prezent vrea să schimbe modul în care românii reciclează sticlele, din cauza faptului că automatele din sistemul SGR nu funcţionează mereu.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE APRILIE, GRATIS, AICI!


Potrivit HG 1.074/2021, magazinele trebuie să ofere „posibilitatea consumatorilor sau utilizatorilor finali de a returna ambalajul SGR. În vederea restituirii valorii garanției în cadrul oricărui punct de returnare de pe teritoriul României'. Însă există mai multe probleme în acest sens.

Schimbări în ceea ce privește returnarea ambalajelor SGR și recuperarea taxei de 50 de bani

O hotărâre de Guvern la care se lucrează în prezent vrea să schimbe modul în care românii reciclează sticlele, din cauza faptului că automatele din sistemul SGR nu funcţionează mereu. Astfel, magazinele vor fi obligate să preia manual sticlele şi ambalajele returnabile, dacă automatele nu funcţionează, şi să ofere la casă contravaloarea PET-urilor, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.


Dacă aparatele de colectare a sticlelor returnabile nu funcționează, comercianții înscriși în sistem trebuie să preia manual ambalajele aduse de oameni. Precizările au fost făcute chiar de reprezentanții Guvernului, după ce mulți români s-au plâns că au întâmpinat dificultăți în momentul în care au vrut să returneze ambalajele SGR.

Chiar dacă în hotărârea de Guvern nu se specifică, în mod exact, ce se întâmplă în cazul în care aparatul de colectare este defect, se precizează faptul că magazinele sunt obligate de lege să primească ambalajele. Prin urmare, în astfel de situații, ele pot fi acceptate și preluate manual de comercianți.


„Lucrăm deja la un proiect de hotărâre de guvern în care să specificăm foarte clar că, în măsura în care RVM-ul, aşa cum se numesc aceste aparate automate, nu funcţionează, magazinul respectiv este obligat să preia manual acele ambalaje. 

Cu alte cuvinte, mergem, ne facem cumpărăturile sau nu neapărat, şi la casa de marcat lăsăm şi PET-urile goale şi primim 50 de bani cash sau ni se scade suma respectivă din valoarea cumpărăturilor. E un lucru pe care îl voi scrie în hotărârea de guvern ca să fie clar pentru toată lumea', a subliniat recent Mircea Fechet, potrivit agerpres.ro.


Citește și: Ilie Năstase spune că Ioana este „cea mai frumoasă femeie’ din viața lui: „Eu așa simt. Noi încercăm să avem și un copil’/ Ce le-a transmis fostelor soții

Citește și: Cristina Șișcanu, reacție dură după ce a fost criticată că poartă haine bătrânești: „Așa sunt sătulă de prostul gust, nu mai tolerez… Apreciază doar paietele, genele alea false și acidul hialuronic băgat în buze…’

Unde se duc banii care nu sunt recuperați din ambalajele SGR, destinate reciclării


Sistemul Garanție-Returnare este operat de o companie ce funcționează pe principiul „not for profit'. Ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.

Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: 

– Asociația Berarii României pentru Mediu (30%)

– Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) 

– Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%). 


RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

Peste 100 de milioane de ambalaje au fost returnate de către consumatori, ceea ce înseamnă 10 milioane de euro returnați în urma opririi inițiale a garanției. Iar pentru un miliard de ambalaje au fost puse pe piață de către producători în ultimele luni.


Cum poți lua garanția de 50 de bani, dacă aparatul îți refuză ambalajele SGR

În țara noastră, de la 30 noiembrie 2023, recuperarea garanției (de 50 de lei) este valabilă exclusiv pentru ambalajele cu sigla ‘Ambalaj cu garanţie’, anunță reprezentanții Sistemului Garanţie-Returnare (SGR), RetuRO.

Odată cu dezvoltarea Sistemului garanție-returnare (SGR) pot apărea diverse probleme în derularea sa. Majoritatea sunt de natură tehnică sau logistică. Cetățenii au reclamat deja cazuri în care automatele de colectare refuză primirea ambalajelor SGR.


Există mai multe explicații pentru care un ambalaj nu este primit în automat. Sunt foarte întâlnite situațiile în care RVM-urile (automatele de colectare prezente la supermarketuri) fie nu recunosc ambalajele, fie capacitatea lor de colectare a fost deja atinsă.

E important să aveți în vedere faptul că automatele SGR mai pot refuza ambalaje care sunt deteriorate, turtite, îndoite sau încă au lichid. În cazul în care ambalajul predat îndeplinește toate condițiile și totuși a fost refuzat, contactați comerciantul pentru a clarifica situația. Astfel, vă veți primi banii, notează Avocatnet.


Dacă e vorba despre o neactualizare a bazei de date, este posibil ca RVM-ul din incinta unui alt magazin să nu se confrunte cu această problemă și să primească ambalajul respectiv.

Metoda prin care românii pot să păcălească automatele și iau bani pe sticle care nu sunt în program

Un videoclip care circulă pe rețelele de socializare arată cum sticlele nereciclabile pot fi transformate în reciclabile. Jurnaliștii de la Libertatea au confirmat acest lucru printr-un experiment reușit. Cu toate acestea, această metodă va funcționa doar până pe 30 iunie, când sticlele neeligibile în program vor fi eliminate.

Cu toate acestea, românii au găsit o modalitate de a ocoli Sistemul Garanție-Returnare și de a primi bani pentru aceste produse. Un utilizator de pe TikTok a postat un videoclip cu o sticlă de plastic fără logo-ul SGR, pe care a lipit un alt cod de bare printat peste cel existent, primind ulterior un voucher de 50 de bani.

Experimentul a funcționat, dar acest lucru nu se va mai întâmpla mai mult timp. Începând cu data de 1 iulie nu se vor mai putea introduce pe piață produse care intră sub incidența SGR, fără să fie inscripționate cu logoul și codul de bare specific.  Așadar, până la 30 iunie, în piață vor putea circula ambele tipuri de ambalaje, cu sigla SGR, adică purtătoare de garanție, și fără siglă SGR, pentru care nu se percepe garanție.